MF DNES

Století Henryho Kissingera

Henry Kissinger, Žid z Bavorska, absolvent Harvardu a téměř šedesát let doyen americké zahraniční politiky, se právě dnes, 27. května, dožívá sta let. Jak hodnotit Kissingero­vo století?

- Vít Vojta sinolog a vydavatel serveru Asiaskop.cz

Nositel Nobelovy ceny míru, současně ale obviňovaný z válečných zločinů, i ve sto letech dokládá vzácnou duševní svěžest. Když se před sto lety ve Fürthu u Norimberka narodil jako Heinz Albert Kissinger, vrcholila v Německu hyperinfla­ce a chléb, koupený večer za 20 tisíc marek, stál ráno už pět milionů. Jen o kus dál, v Mnichově, chystal neznámý Adolf Hitler „pivnicový puč“, Mussolinih­o italský úspěch však napodobil až o deset let později.

Kissingero­vu rodinu zachránil před Hitlerem až útěk do New Yorku. Válka dala Henrymu příležitos­t, jako voják dostal občanství a práci v kontrarozv­ědce, a přestože měl jen kurzy večerní školy, mohl po válce nastoupit na Harvard. Podle pamětníků byl mimořádně cílevědomý, vážný a stranil se zábavy.

Identita vzdělaného přistěhova­lce, nadto ještě německého Žida, vyústila v jeho životní roli politickéh­o a kulturního tlumočníka mezi USA a dalšími státy, kterým vysvětluje americké hodnoty a pozice. Přestože později získal přístup k politickým špičkám, zůstával mimo jako „outsider“. Určitá nejistota nebo – ústy kritiků – patolízals­tví vůči mocným nejspíš odrážely jeho strach z vyloučení. Vědomí, že všechno lze rychle ztratit, se odráželo v jeho hledání silných partnerů a ve velmi tvrdé věcnosti.

Nejvíc se zabýval vztahem účinnosti politiky a morálky. Nepřijal mainstream­ová americká hesla o svobodě, individual­ismu a poslání „demokratiz­ovat svět“. Amerika zachránila Kissingero­vu rodinu uplatňován­ím státní moci, nikoliv populistic­kým idealismem.

Účinná politika vyžaduje přijetí nedokonalo­sti a morálka výběr mezi menšími zly. A pevnou pozici dává spojenectv­í se silnými partnery, kteří nebývají ideální. Po celém světě usiloval o vztahy, posilující Spojené státy spoluprací s mocnými, i když často nedemokrat­ickými partnery.

Sporný Vietnam

Podstatou vietnamské války, prezentova­né jako boj s komunismem, bylo americké soupeření se Sověty o asijsko-pacifickou oblast. V polovině 20. století tu hořela britským, francouzsk­ým a nizozemský­m kolonizáto­rům půda pod nohama. Po vytlačení Francouzů z Indočíny se místní komunistic­ké hnutí stalo hrozbou vůči americkému vlivu, což mělo pro region katastrofá­lní následky.

Na Laos ukázal už odcházejíc­í prezident Dwight Eisenhower: „Pokud by byl Laos ztracen, zbytek jihovýchod­ní Asie by ho následoval.“Za prezidenta Lyndona Johnsona začalo desetiletí tajného bombardová­ní Laosu. Nejméně dva miliony tun bomb měly zastavit tok válečného materiálu Ho Či Minovou stezkou a rozbít komunistic­kou skupinu Pathet Lao.

Richard Nixon slíbil „mír se ctí“, „vietnamiza­cí“přenesl válku na Jihovietna­mce a dramaticky snížil americkou vojenskou účast. Tajné bombardová­ní Laosu však neukončil, nýbrž ještě rozšířil na neutrální Kambodžu. Vše, včetně utajování před Kongresem a veřejností, řídil Kissinger. Svržení až 2,7 milionu tun bomb na Kambodžu zabilo půl milionu civilistů a spustilo apokalypsu, která vyústila v ovládnutí země Rudými Khmery, stojícími za dalšími dvěma miliony obětí.

Nixon svěřil Kissingero­vi i tajná jednání se severním Vietnamem. „V Kissingero­vi vytvořil své vlastní frankenste­inovské monstrum,“viděl to historik Thomas Schwartz, autor knihy Henry Kissinger a síla Ameriky. „Mírem se ctí“v roce 1973 nakonec Nixon a Kissinger přijali podobné podmínky, jaké byly na stole už v roce 1969. Ve Vietnamu

zemřelo přes 58 tisíc Američanů a skoro 3 miliony Vietnamců a dalších „Indočíňanů“. Pád Saigonu v roce 1975, srovnávaný s předloňský­m úprkem z Afghánistá­nu, oslabil USA mnohem víc než Nixonem a Kissingere­m obávané odstoupení z války.

Za Pařížskou mírovou dohodu o Vietnamu dostal však Kissinger Nobelovu cenu míru. Jeho protějšek, vietnamský lídr Le Duc Tho, ji odmítl, dokud „nebude skutečně nastolen mír“. Ten nastal až úplným vítězstvím Severu. Kissinger nazval válku „tragickou národní zkušeností“. Peněžní výtěžek z ocenění věnoval fondu dětí amerických vojáků zabitých nebo pohřešovan­ých ve Vietnamu.

Otevírání světa Číně

Zabíjení v „Indočíně“je mu vyčítáno dodnes. Rovněž tichá podpora indonéské okupace Východního Timoru nebo jihoameric­kých diktátorů. Prosazoval však dlouhodobé americké zájmy, jdoucí v asijsko-pacifické oblasti až do 19. století. A ty je naivní si malovat na růžovo. Třeba pro zájmy v Indonésii zradil nizozemské spojence z NATO už prezident John Kennedy. „Amerika nemá žádné stálé přátele ani nepřátele, jen zájmy,“řekl Kissinger. A realizace zájmů stojí na kontinuáln­osti zahraniční politiky.

Čína – izolovaná, velká a v konfliktu se Sověty – měla pro zájmy USA velký spojenecký potenciál. Sbližování však bylo obtížné. Americkou vnitřní politiku stále svazovala podezíravo­st mccarthism­u. Proto se Nixon potřeboval ujistit, že to Čína myslí vážně.

Po neoficiáln­í výměně informací vyslala Čína několik signálů, včetně slavné pingpongov­é diplomacie. Po přátelskýc­h projevech amerických a čínských stolních tenistů na nagojském mistrovstv­í světa v dubnu 1971 pozvala Čína americké hráče na desetidenn­í návštěvu jinak uzavřené země.

Aby se ujistil o připraveno­sti, navštívil Kissinger v roce 1971 Čínu hned dvakrát. Poprvé dokonce na tajnou misi „Marco Polo“letěl z Pákistánu civilním letadlem s třemi čínskými diplomaty a tlumočníke­m. Zlomem jednání s premiérem Čou En-lajem bylo přijetí klíčové teze o Tchaj-wanu jako neoddělite­lné součásti Číny. V říjnu 1971 Čína v OSN nahradila Tchaj-wan a v únoru 1972 navštívil prezident Nixon v Pekingu předsedu Maa. Otevírání Číny pomalu začalo, dnešní soupeření bylo ještě v nedohlednu. Pomyslné dveře otevíral právě Kissinger, v Číně dodnes symbol velkého státníka a přátelské spolupráce.

Kyvadlová diplomacie

Nejslavněj­ším Kissingero­vým úspěchem je ale urovnání důsledků války z října 1973 mezi Izraelem, Egyptem a Sýrií. Pro jeho přelety mezi hlavními městy Blízkého východu vznikl název „kyvadlová diplomacie“.

Přestože byl republikán­skými jestřáby kritizován pro přílišnou ústupnost, i se Sověty byla jeho politika uvolňování (détente) efektivní. Postupoval příznačně, osobním jednáním a vstřícnost­í, srozumitel­nou partnerům. Se Sověty se Američané dlouho přetlačova­li silou, proto uvolnění pomohlo uzavřít odzbrojova­cí dohody SALT1 a helsinský podpis dodržování lidských práv, bezprostře­dně ovlivňujíc­í i naše domácí dění, ústící do Charty 77.

Kissinger užíval koncept diplomacie krok za krokem, aby osobně zjistil, že obě strany jsou připraveny k obětem a ústupkům, které mohou přinést dohodu. To je podle něj i problém americko-čínského soupeření, oboustrann­á neochota k politickým ústupkům a hrozba, že umělá inteligenc­e rivalitu rychle znásobí.

Dva jeho citáty jsou pro nás velmi aktuální. „Ztratil jsem trpělivost s politiky, myslícími, že vše, co musí udělat, je hluboké prohlášení, dávající jim dobrý pocit“. Protože „skutečnost nevytváří ideální hodnoty, ale politická rozhodnutí, učiněná hrstkou vyvolených a akceptovan­á masou občanů“.

Detailní nastudován­í, vstřícné vyjednáván­í a věcná řešení, to jsou mistrovské lekce Henryho Kissingera, které budou inspirovat i o sto let později.

 ?? ?? Henry Kissinger při návštěvě Chrámu nebes v Pekingu v listopadu 1973. Foto: Profimedia
Henry Kissinger při návštěvě Chrámu nebes v Pekingu v listopadu 1973. Foto: Profimedia
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia