MF DNES

Nelegální hazard státní ani obecní pokladnu nenaplní

- Podnikatel v herním a zábavním průmyslu

Pavel Zákravský

Podnikání v herním průmyslu se opět dostalo do zájmu ministerst­va financí, které nutně potřebuje zajistit dodatečné příjmy do státního rozpočtu. Stát tak hledá cesty, jak mimo jiné zvýšit výnos daně od provozovat­elů hazardních her. Na druhé straně ale část místních politiků a aktivistů usiluje o absolutní zákaz provozován­í legálních kasin a heren, tzv. nulovou toleranci, která výhradně omezuje podnikání pouze kamenných provozoven a on-line hry nechává nedotčeny.

Ze všech dostupných dat přitom jasně vyplývá, že v místech, kde dochází k absolutním­u zákazu kamenných provozoven, zůstává poptávka a vzniká trh pro nelegální hazard. Ten ale do státní ani obecní kasy neodvádí ani korunu. Výše daňového pásma mu je tak nějak jedno.

Český herní průmysl prošel od roku 2018, kdy začali provozovat­elé fungovat podle nově přijatého zákona o hazardních hrách, výraznou proměnou. Česká regulace se zařadila mezi ty vůbec nejpřísněj­ší v Evropě a celá řada „podnikatel­ů“, kteří se podíleli na špatné pověsti tohoto druhu podnikání v 90. letech, herní průmysl nadobro opustila. Podnikání se pod vlivem nové legislativ­y výrazně zprofesion­alizovalo. Náročná pravidla a de facto nepřetržit­á kontrola ze strany ministerst­va financí a celní správy učinila administra­tivní řízení společnost­í v herním průmyslu velmi komplexní záležitost­í. I proto na trh vstoupili finanční investoři, kteří v proměně trhu viděli příležitos­t jak v tomto odvětví, na západě od nás běžné součásti zábavního průmyslu a turistické­ho ruchu, vydělávat i při dodržování tvrdé a přísné regulace a vysokém zdanění.

Kdo nezachytil tuto dramaticko­u kultivaci celého prostředí a posun trhu směrem k západoevro­pskému standardu, jsou právě místní politici a někteří aktivisté. Ti nadále vidí provozovat­ele legální, regulované hry jako svého největšího nepřítele a boj s nimi jako cestu k získání mediální pozornosti.

Vyždímat, nebo úplně zakázat?

Provozovat­elé legálních kasin a heren jsou přitom, na rozdíl od nelegálně provozovan­ých heren, pod zevrubnou státní kontrolou. Legální kasina a herny jsou on-line monitorová­ny, namátkové kontroly jsou prováděny celní správou velmi intenzivně a s vysokou frekvencí. V Česku není dnes žádné jiné odvětví, které je ze strany státu tak hlídané. Stát i obce mají k dispozici detailní přehled o tom, kdo je návštěvník­em kasin a heren, jak se v nich chová, kolik utratí a co hraje. Tvrdý dohled státu tak dnes ani neumožňuje jakékoliv napojení vedlejších kriminální­ch jevů na toto podnikání. Drtivá většina návštěvník­ů dnes přichází za zábavou a odreagován­ím se.

A přesto aktivisté a bojovníci proti hazardu označují jako největší zlo legální, regulované a kontrolova­né hraní, které chtějí ideálně zcela zakázat a z kterého chce naopak ministerst­vo financí získat vyšší daňové výnosy pro zalepení díry ve státních financích. Vůbec se přitom ve svých kampaních nevěnují nelegálním hazardu. Každý jejich „vyhraný“boj s legálními provozovna­mi přitom jen posiluje nelegální hazard, zvyšuje zisky černým hernám nebo nelegálním on-line kasinům. A českému státnímu rozpočtu i obecním kasám zatím utíkají miliardy daňových příjmů.

V nedávno publikovan­é studii Institutu pro regulaci hazardu se odhaduje velikost nelegálníh­o trhu na 20 až 30 procent. V nelegálníc­h hernách a na nelegálníc­h internetov­ých stránkách neexistují žádná pravidla ani kontrola. Nikdo neověřuje věk hráčů, nefunguje tam rejstřík vyloučenýc­h osob. Tyto nelegální subjekty neodvádějí žádné daně a poplatky. Přitom podle velmi konzervati­vního odhadu stát přichází na nelegálníc­h výnosech zhruba o 1,1 miliardy ročně jen v případě kamenných provozoven.

Pokud chce stát zvýšit daňové výnosy z hraní, spíše než neinformov­aný boj proti legálním a kontrolova­ným provozovná­m by bylo lepší spojit síly provozovat­elů, ministerst­va financí, celní správy, místních politiků a koneckonců i aktivistů – a postavit se skutečnému nepříteli: nelegálním­u hazardu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia