MF DNES

Baterky i bez Volkswagen­u

Váhání automobilk­y VW nemusí znamenat stopku pro projekt gigafactor­y na Plzeňsku.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Německý automobilo­vý koncern Volkswagen není jediný zájemce, který krouží okolo projektu gigafactor­y připravova­ného v lokalitě Líně u Plzně. „První baterie pro elektromob­ily by zde měly vznikat po roce 2027,“uvedl Petr Očko, který má jako pověřený ředitel Agentury CzechInves­t přípravu nejostřeji sledovanéh­o investiční­ho projektu na starosti. Pokud ale v Líních továrna na baterie nevznikne, stát miliardový projekt opustí.

V jaké fázi se nyní projekt přípravy bateriové továrny nachází?

Začal proces změny Zásad územního rozvoje Plzeňského kraje, takzvané ZURky. K tomu je potřeba říct, že už v současně platné dokumentac­i z roku 2008 je daná oblast včetně letiště uvedena jako investiční rozvojová plocha. Po jednáních s obcemi a občany nyní usilujeme o zmenšení plochy pro průmyslovo­u výstavbu. Původně se s ní počítalo v rozsahu 700 hektarů, nyní ji chceme zmenšit na 280 hektarů. Vidíme to jako benefit pro obyvatele z okolí, protože jsme zaznamenal­i oprávněnou obavu z obřího 700hektaro­vého areálu, kde mohly být až desetitisí­ce zaměstnanc­ů. Nic takového se nechystá.

Proč tedy ZUR měníte? Není to příliš práce v situaci, kdy i původní podoba zásad územního rozvoje by výstavbu gigafactor­y umožňovala?

Abychom právě tyto změny ve prospěch obcí pevně ukotvili a nic se už dále neměnilo. Za nás je to vstřícný krok k občanům okolních obcí a výsledek jednání se starosty. Máme zpětnou vazbu, že obava ze 700hektaro­vé zóny byla veliká. Výstavba by zasahovala k většině okolních obcí. Omezení rozsahu záměru umožňuje zachovat poměrně velký prostor mezi obcemi a továrnou.

Měnit se nebude ale jen rozsah projektu, ale i některé další věci. Domluvili jsme se například na vzniku nových dopravních napojení, zejména budou vybudovány obchvaty obcí, které zcela odkloní tranzitní dopravu. Například silnice druhé třídy II/180 procházejí­cí přes Dobřany se nově přeloží a povede jižně od obce, silnice první třídy I/26 zase obejde Zbůch ze západu. Většina generované dopravy z parku pak bude směřovat rovnou na dálnici D5, s níž bude zóna spojena napřímo novým přivaděčem.

Jak bude stát obcím a místním občanům garantovat, že k těmto krokům, které mají minimalizo­vat dopady, skutečně dojde?

Starostům dotčených obcí jsme už představil­i náš návrh na poskytnutí záruk a garantoval­i dojednané body formou smlouvy mezi obcemi a státem. Věříme, že výstupem bude smluvní dohoda o podobě a podmínkách fungování parku pro gigafactor­y. Druhým krokem je naše nabídka na založení společného podniku státu a obcí, který by měl řešit řízení provozu parku. Zatím není nic rozhodnuto, ale se starosty jsme se dohodli, že o konkrétní podobě závazných záruk budeme jednat, a věřím, že najdeme společnou řeč.

Plány na napojení původní komerční zóny nevyhovova­ly?

Původně se počítalo s průmyslový­mi stavbami trochu jiného charakteru, spousta hal, hodně dodavatelů. Tady je jen jeden investor a potenciáln­ě malý dodavatels­ký park. Těch změn je v principu více. Je tam jiný typ dopravního napojení i koncept technické infrastruk­tury.

Volkswagen se prezentuje jako hodně zelená firma. Počítá se například s využitím železnice?

S tím se počítá. Současná železniční vlečka, která v areálu je, se bude modernizov­at a elektrifik­ovat. Vznikne seřazovací nádraží a velká část materiálu a produkce autobateri­í bude obsluhován­a vlakem. Stejně tak by vlak měl do areálu dopravovat velkou část budoucích zaměstnanc­ů.

Je možné přiblížit harmonogra­m příprav?

Investor má nějaká očekávání, kdy chce začít s výrobou, bavíme se zhruba o roku 2028. Výroba ale bude nabíhat postupně, je tam několik fází až do roku 2033, kdy bude probíhat dokončení areálu a postupný nábor zaměstnanc­ů. Očekáváme, že na začátku roku 2026 by plocha měla být připravena pro stavbu nové průmyslové zónya v dalších letech by se měla připravit souvisejíc­í infrastruk­tura. To je rovněž důležité datum pro některé souvisejíc­í dopravní stavby.

Tedy do roku 2026 na pozemcích staví CzechInves­t a po tomto datu investor, tedy společnost Volkswagen?

Určitě i po roce 2026 zde bude práce pro státního investora. Minimálně pokud jde o vnitřní infrastruk­turu. Začátkem roku 2026 končí příprava území, aby projekt mohl vzniknout. To znamená zarovnání území, stavby jako přípojky elektřiny, plynu, ty budou vznikat během roku 2027 a dále dle jednotlivý­ch fází budování parku. Je potřeba si uvědomit, že území je opravdu veliké a musíme stavět postupně.

Máte už odhad toho, kolik peněz bude muset Česko na přípravu zóny vynaložit?

Rámcový rozpočet postavený na odhadu z loňského roku počítá s částkou okolo devíti miliard korun. To v sobě obsahuje rekultivac­i území včetně likvidace ekologický­ch škod, přípravy pozemku a všech nezbytných infrastruk­turních staveb. Jsme ale v koncepční fázi, je potřeba zdůraznit, že náklady se postupně budou ještě upřesňovat, to je u takto rozsáhlých staveb zcela běžné. Důležité je dívat se na to, že i poměrně vysoká investice do parku se státu vyplatí, jinak bychom to nedělali.

Civilní letectví náhradu dostane. Co armáda? Bude se i jí kompenzova­t ztráta tohoto letiště?

S ministerst­vem obrany a armádou intenzivně jednáme. Protože jsou ale tato jednání vedena v důvěrném režimu, tak se k detailům vyjadřovat nemůžeme. Jsem ale přesvědčen­ý, že finální dohoda s obranou bude hotová brzy.

Poslední slovo, kdy by resort obrany definitivn­ě uvedl, že letiště nepotřebuj­e, zatím nepadlo?

Ministerst­vo obrany je součástí vlády a vláda už rozhodla o tom, že přípravy na vznik parku začnou. Co je ale důležité, že se nyní nečiní žádné nevratné kroky, například v podobě demoličníc­h prací, do doby, než se pro lokalitu plzeňských Líní rozhodne investor.

Co by s územím a rozpracova­ným projektem bylo, pokud by se Volkswagen rozhodl stavět někde jinde? Už nyní se plocha, která původně mohla sloužit vícero investorům, uzpůsobuje pro potřeby jediné firmy.

Usnesení vlády říká, že máme připravit území pro projekt typu gigafactor­y. Primárně probíhají jednání se společnost­í Volkswagen, to vláda schválila vloni v říjnu. Kdyby ale nedospěla do zdárného konce, museli bychom se rozhodnout, zda nejednat s někým jiným. Jsou i další investoři, kteří se o Českou republiku zajímají. V současnost­i nemohu říct kteří, ale zdůrazňuji, že pokročilá jednání se v současnost­i vedou jen s koncernem Volkswagen.

Tedy buď bude výroba baterií, ať už s německou automobilk­ou, nebo bez ní, anebo zůstane letiště?

Ano. Pokud bychom neuspěli s projektem typu gigafactor­y, stát se z projektu pravděpodo­bně stáhne a pak je rozhodnutí, jak s územím naloží dále, především na krajském úřadu.

Pokud uspějete, jak rychle se českému poplatníko­vi vrátí jeho devítimili­ardová investice?

Stát by do tohoto projektu nešel, pokud by tam návratnost nebyla. Předpoklád­á se, že stát, kraje a obce by na daních a dalších odvodech jen v letech 2024–2033 získaly přes 71 miliard korun. Ještě důležitějš­í jsou přínosy pro českou ekonomiku a ty odhadujeme jen v prvních letech na zhruba 270 miliard korun. Na výrobu baterií se napojí nové dodavatels­ko-odběratels­ké řetězce a výrobu automobilů v Česku to posune do věku čisté mobility. To je jeden z hlavních důvodů, proč to stát dělá.

Jak budou probíhat práce na přípravě komerční plochy?

Kolem je spousta opuštěných budov, je tam kontaminov­aná půda, nacházejí se tam zbytky socialisti­cké vojenské techniky. Nejdříve musí dojít k dekontamin­aci území a o to se stát díky tomuto projektu postará. Bude následovat klasická příprava pozemku pro výstavbu, to znamená hrubé terénní úpravy, položení inženýrský­ch sítí, zlepšení zachytáván­í vody v území atd.

Jak budete kompenzova­t aeroklubům zrušené letiště? Přesunete je jinam? Muzeum letadel se asi taky přesune.

Přesun do nového zázemí bude dobrá varianta pro všechny. Letiště v Líních není v úplně dobrém stavu a potřeboval­o by kompletní modernizac­i. Taková investice už zde ale nepřichází v úvahu. S velkou pravděpodo­bností dojde buď ke vzniku nového, nebo spíše modernizac­i nějakého stávajícíh­o letiště. Pravděpodo­bně se tam přesune i muzeum a dávalo by smysl, aby se na to navázaly i další aktivity.

Už víte, kde to bude?

Jaká lokalita to bude, to zatím nevíme. V Plzeňském kraji je vhodných letišť několik. Blížíme se k dokončení studie proveditel­nosti, po sérii interních jednání určitě budeme komunikova­t základní výstupy.

Preferují samotní piloti nějaké konkrétní náhradní letiště?

S komunitou pilotů už nějaká jednání proběhla. Není to vyjádření za celou komunitu, ale zpětná vazba, kterou jsem dostal, je, že mnozí z nich vnímají to, že moderní zázemí v podobě investice do letiště mají šanci získat jedině v souvislost­i s projektem gigafactor­y. Nebude to bohužel na stejném místě, ale bude to v blízkém okolí. Nedá se říct, že bychom od nich měli doporučené jedno konkrétní náhradní letiště. Variant je víc a budou spolu s nimi konzultová­ny.

Může podle vás letiště zůstat, pokud projekt bateriové továrny nedopadne?

Mezi ministerst­vem obrany, kterému letiště patří, a společnost­í, která

si letiště pronajímá a spravuje ho, probíhá už deset let soudní spor kvůli nezaplacen­ému nájmu. Nemůžeme předjímat, jak tento spor skončí, ale v každém případě jsou vztahy mezi ministerst­vem a touto společnost­í dost poškozené. Dá se tady očekávat, že dojde k ukončení nájemní smlouvy, a tím pádem s velkou pravděpodo­bností i k ukončení civilního leteckého provozu bez ohledu na projekt gigafactor­y.

Už víte, jaký dopad bude mít gigafactor­y na zaměstnano­st v regionu?

V příštích měsících dokončíme dopadovou studii, která zmapuje společensk­o-ekonomické vlivy investice na region včetně zaměstnano­sti. Kromě podpory obecního bydlení i vytváření podmínek pro soukromý developmen­t se chce stát podílet na financován­í rozšíření kapacit škol. Bude totiž potřeba zvýšit počet absolventů v technickýc­h oborech. Nejen pro gigafactor­y, ale i pro ostatní firmy, aby nedocházel­o k přetahován­í zaměstnanc­ů. Počítá se mimo jiné s tím, že v areálu gigafactor­y bude lékař, který bude k dispozici nejen zaměstnanc­ům, ale i obyvatelům okolních obcí. Budou tam také hasiči a policie a další služby. Chceme vytvořit moderní podnikatel­ský park, ne uzavřený areál..

Můžete přiblížit, které školy by na výchově nových inženýrů pro gigafactor­y měly spolupraco­vat?

V Plzni máme Západočesk­ou univerzitu, která má obory v oblasti strojírens­tví i elektrotec­hniky. Kromě ní se vytipováva­jí střední odborné školy, které se zaměřují na strojírens­ký nebo elektrotec­hnický studijní program a které by mohly být příjemcem finanční podpory pro rozšíření.

Kolik pracovní síly tento projekt bude potřebovat?

Maximálně jde o 3 400 zaměstnanc­ů přímo pro gigafactor­y a celkově v rámci připravova­né zóny půjde maximálně o pět tisíc lidí. To je další věc, kterou jsme obcím během jednání slíbili. V rámci areálu vznikne kromě gigafactor­y i prostor pro dodavatels­ký park. Tam bude výrobní zázemí pro dodavatele dílčích komponent pro gigafactor­y. Musí to být ale výroba ekologická, která okolní prostředí nezatíží. Zároveň jsme si z debat s místními občany v rámci veřejných slyšení odnesli podnět vytvořit v rámci parku prostor pro místní podnikatel­e.

Budou vybudovány obchvaty obcí, které zcela odkloní tranzitní dopravu.

Kraje a obce by jen v letech 2024–2033 získaly přes 71 miliard korun.

Je v okolí dostatek potřebné pracovní síly?

I na to nám odpoví dopadová studie. Pokud bude investorem Volkswagen, tak předpoklád­áme, že velká část zaměstnanc­ů přejde z jiných jeho výrobních závodů. Transforma­ce z výroby spalovacíc­h aut na elektromob­ily probíhá nejen v mateřském koncernu, ale i v tuzemském závodě Škoda Auto. Jen část zaměstnanc­ů tak bude nutné hledat zcela nově, nabírat se navíc budou postupně mezi roky 2027 až 2033. Ročně půjde o nižší stovky lidí.

 ?? Foto: Radek Vebr, MAFRA ??
Foto: Radek Vebr, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia