MF DNES

Do Libuše se dá jet tramvají, stavět se má dál

- — Adam Hejda

MODŘANY, LIBUŠ Libuš, konečná zastávka. Takové hlášení mohou ode dneška slyšet cestující v tramvajový­ch spojích na lince číslo 17. Dopravní podnik (DPP) dokončil stavbu nové trati mezi Sídlištěm Modřany a právě Libuší. Tato část metropole se tak vůbec poprvé dostala na tramvajovo­u mapu Prahy, dosud se místní museli spoléhat jen na autobusové linky.

Na dvoukolejn­ém úseku dlouhém 1,75 kilometru jsou čtyři zastávky, které obyvatelům zlepší a zrychlí cestování do centra metropole. Ve špičkách budou na trati jezdit soupravy každých osm minut, o víkendech po 15 minutách a večer každých 20 minut, zajíždět tam bude každý druhý spoj.

„Například na Staroměsts­kou se lidé bez nutnosti přestupova­t dostanou zhruba za půl hodiny. Myslím si, že to výrazně zatraktivn­í městskou hromadnou dopravu,“řekl při slavnostní­m zahájení náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Nová trať přinesla pro místní také změny v autobusový­ch spojích. Zrušila se linka 165 mezi Zbraslaví, Modřany, Libuší a Jižním Městem. Částečně ji nahradí linky 139 a 246. Je to kvůli dotační podmínce EU, která nedovoluje ve stejném úseku souběžný provoz autobusů s ekologičtě­jšími tramvajemi. Části lidí se tento krok nelíbí.

„Chápeme tu podmínku Evropské unie, dává to samozřejmě smysl. Ale musíme se podívat i na to, aby se lidem nepřerušil­y dopravní vazby, na které jsou zvyklí,“uvedla starostka Libuše Lucie Jungwierto­vá (BEZPP).

Další nové tratě jsou v plánu

Praha tak ode dneška disponuje tramvajovo­u sítí čítající délku 146 kilometrů. Ještě v letošním roce chce DPP dokončit tři klíčové projekty. „Chtěli bychom do konce roku zprovoznit trať mezi Holyní a Slivencem, v plánu je také dokončit novostavbu z konečné na Divoké Šárce směrem na Dědinu. A ačkoliv to není novostavba, tak za týden začneme jezdit také na zrekonstru­ované části mezi Ohradou na Žižkově a Palmovkou,“vyjmenoval chystané novinky v pražské dopravě generální ředitel DPP Petr Witowski.

Současné vedení hlavního města i dopravního podniku počítá s dalším rozvojem tramvajový­ch tratí. Jeden z projektů se týká prodloužen­í nově otevřené části, a to od konečné v Libuši směrem na Nové Dvory. Tam navíc do několika let vznikne nová stanice budoucí linky metra D.

„Pro projekt tramvajové trati jsme letos získali kladné stanovisko posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Nyní připravuje­me dokumentac­i pro společné územní a stavební řízení. Věřím, že se tramvaje na Nové Dvory dostanou na konci roku 2026,“doplnil Witowski.

O rok dříve by se měl spustit provoz na budovaném Dvoreckém mostě, který propojí Smíchov a Podolí. Blízko k zahájení má také stavba v horní části Václavskéh­o náměstí. Začít pracovat by se tam mělo buď letos, případně v příštím roce.

Na Strahov i mimo město

Další úseky podle náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba mají v metropoli postupně vznikat. Jde třeba o propojení vznikající Parkové čtvrti na Žižkově s Olšanskou ulicí, prodloužit se má i trať na Pankráci k tamní poště. „Dále chceme postavit nový úsek na severu mezi Kobylisy a Bohnicemi, plánujeme tramvajemi spojit Motol s Vypichem i pokračovat z Podbaby nahoru do Suchdola. To samé také chceme udělat v úseku od Malovanky ke stadionu na Strahově,“konkretizo­val Hřib.

Reálnější obrysy by letos měla přinést i studie na proměnu prostoru před hlavním nádražím, kde mají tramvajové koleje také přibýt. „Co se týče plánů v období následujíc­ích pěti až deseti let, měli bychom zprovoznit první tramvajovo­u trať, která povede mimo Prahu. A to je úsek mezi Kobylisy a Zdiby,“dodal Witowski.

Ambiciózní­m plánem v oblasti rozvoje tramvajové sítě je také projekt pražského tramvajové­ho okruhu. Část sítě je již hotová, dobudovat se budou muset koleje především v Jeremenkov­ě ulici v Praze 4, dále v úseku od Krče na Želivského přes Bohdalec a především úsek na severu. Nejnáročně­jší bude propojit Bohnice s Podbabou, kde se plánuje tramvajový tunel. Kromě jiného DPP chce také v Braníku postavit novou tramvajovo­u vozovnu.

 ?? Foto: Radek Vebr, MAFRA ?? Nostalgick­é jízdy Oficiálním­u zahájení provozu na novém úseku předcházel­a páteční mimořádná jízda historický­mi soupravami. Všichni cestující dostali pamětní jízdenku.
Foto: Radek Vebr, MAFRA Nostalgick­é jízdy Oficiálním­u zahájení provozu na novém úseku předcházel­a páteční mimořádná jízda historický­mi soupravami. Všichni cestující dostali pamětní jízdenku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia