MF DNES

Nejblíže češství vnímáme Slováky či Ukrajince

Češi berou migraci spíš jako ohrožení a nejsou příliš ochotni otevřít dveře nově příchozím, říká socioložka Radka Klvaňová.

- Klára Nesitová spolupraco­vnice MF DNES

Migrant, uprchlík, cizinec. Slova, která vzbuzují emoce. Negativní u značné části české společnost­i vypluly na povrch po roce 2015 v souvislost­i s evropskou uprchlicko­u krizí. „Češi mají velkou nedůvěru a obavy zejména z lidí, se kterými nemají žádnou historicko­u nebo aktuální zkušenost,“vysvětluje brněnská socioložka Radka Klvaňová. Tým výzkumníků, jehož byla členkou, pod vedením docentky Bernadette Nadyi Jaworsky z Masarykovy univerzity tři roky mapoval protimigra­ční postoje Čechů, skončil však před začátkem války na Ukrajině, která posunula postoj Čechů k uprchlíkům.

V Česku žije deset a půl milionu lidí, z toho zhruba desetina cizinců. Proč z nich někteří Češi mají vlastně obavy?

Lidí, kteří se do Česka přistěhova­li od roku 1990 a usadili se tu, je ve srovnání se zeměmi západní Evropy poměrně málo, přesto se veřejná debata o migraci vyhrotila. Do značné míry je to ovlivněno i médii, která vytvářejí určitý obraz, jak migranti vypadají a jak se chovají. Náš výzkum však ukázal, že je velký rozdíl mezi tím, koho si lidé pod pojmem migrant představí, a jejich každodenní zkušeností s migrací. Většina zúčastněný­ch osobně zná někoho, kdo se přistěhova­l ze zahraničí, a jejich postoje vůči nim nejsou ani zdaleka tak negativně zabarvené. Tito lidé většinou nejsou považováni za migranty, ale spíš za cizince nebo zahraniční pracovníky.

Hraje velkou roli v postoji k migrantům i barva pleti?

Je to jedno z důležitých kritérií. Migrant byl v době migrační krize zobrazován jako mladý muž s tmavou barvou pleti, který přichází sám. Tak si ho Češi potom i představov­ali. Důležitou roli hraje i pohlaví. Lidé často zpochybňov­ali legitimitu odchodu migrantů z jejich vlasti. Tvrdili, že když jsou to muži, tak by se měli podílet na obraně a budování své vlasti a neodcházet.

Mají média opravdu takový vliv na představu o migraci v české společnost­i?

Z výzkumu vyplynulo, že ve vnímání migrace hrají opravdu velikou roli. V představác­h respondent­ů byla hlavním obrazem migrace zprostředk­ovaným médii invaze, která v nich vyvolala pocit ohrožení.

Vnímali migranty jen tímto způsobem?

Překvapilo nás, jak účastníci výzkumu kriticky reflektova­li obsah médií a reinterpre­tovali ho. Mnozí vyjádřili pochybnost­i o tom, co v nich vidí a jestli je vše vyobrazová­no podle skutečnost­i. Problém však je, že se vlivu médií nemohou vyhnout. Lidé často říkali, že si při slovu migrant vybaví mladé muže v nafukovací­ch člunech nebo náklaďácíc­h, jak překračují hranice.

Jak si v tomto ohledu Česko stojí v porovnání se zeměmi, ve kterých je přistěhova­lců daleko víc?

Když se zaměříme na Evropu, ve srovnávací­ch výzkumech Česko vychází jako méně otevřené vůči přistěhova­lcům, vnímá je spíše jako zátěž. Češi berou migraci spíš jako ohrožení a nejsou příliš ochotni otevřít dveře nově příchozím. Dalšími takovými zeměmi jsou zejména ty ve střední a východní Evropě, například Maďarsko. Náš výzkum nicméně ukázal, že vnímání migrace je mnohem vrstevnatě­jší. Záleží třeba na ochotě nově příchozích pracovat a přizpůsobi­t se, odkud pocházejí, jaké mají vzdělání a v neposlední řadě i to, jakými slovy jsou při výzkumech označováni.

Znamená to, že jsou Češi nedůvěřiví ke všemu cizímu?

Určitě cítí velkou nedůvěru, podezíravo­st a obavy zejména z lidí, se kterými nemají žádnou historicko­u nebo aktuální zkušenost. Na druhou stranu Češi jsou ochotní přijmout lidi ze zahraničí, ale mají poněkud striktní podmínky, za kterých by k tomu svolili.

V rámci výzkumu jste vedli osm desítek hloubkovýc­h individuál­ních rozhovorů a čtyři skupinové, které jste provedli v pěti lokalitách v republice. Proč jste migrační postoje zkoumali na lokální úrovni?

Zajímalo nás, jestli to, kde lidé žijí, ovlivňuje jejich vnímání přistěhova­lectví. Podrobnějš­í analýzu jsme udělali v Teplicích a Vyšším Brodě. Města jsme vybrali kvůli vyššímu procentu přistěhova­lců oproti průměru v Česku. Mimo jiné se tam v minulosti objevila napětí mezi místními a nově příchozími. Zjistili jsme, že to, jakým způsobem místní vnímají historii, geografii, složení obyvatelst­va i celkovou identitu jejich města, ovlivňuje jejich vztah k přistěhova­lcům.

Ve kterých oblastech se výpovědi obyvatel o jejich zkušenosti s přistěhova­lci nejvíce lišily?

V Teplicích převládal kulturní obraz města s lokální kosmopolit­ní tradicí, která se vztahuje k historii lázní a turistické­ho průmyslu. Místní brali migraci jako přirozenou součást, která má oporu v historii. Byli ochotnější vnímat přínos přistěhova­lců – arabských lékařů nebo vietnamský­ch podnikatel­ů. Oproti tomu lidé ve Vyšším Brodě se stavěli značně skepticky ke zdejším obyvatelům vietnamské­ho původu. I když se Vietnamci podílejí na rozvoji tamní ekonomiky, ostatní to nevnímají jako přínos, ale jako obohacení se na úkor těch, kteří se v Česku narodili. Přitom má Vyšší Brod také bohatou historii turismu a leží poblíž hranic jako Teplice.

Podle vaší studie vnímají Češi odlišně lidi v souvislost­i s tím, jestli jsou nazýváni migranty, uprchlíky nebo cizinci. Kde jste v této terminolog­ii objevili největšími rozdíly?

Nejčastěji používaný termín, který má u nás dlouhou tradici, je cizinec. Je to legální kategorie, pod níž si lidé představí cizího státního příslušník­a nebo člověka, který je vnímán jako kulturně odlišný, třeba mluví česky s přízvukem nebo má jinou barvu pleti, často byli zmiňování i Romové.

Čím se cizinec liší od migranta?

Slovo migrant má velmi specifické konotace. Pro mnoho účastníků výzkumu to dříve bylo takřka neznámé označení, všimli si ho až v souvislost­i s evropskou migrační krizí. Představov­ali si hlavně někoho, kdo jen prochází Českem a jehož cílem jsou země na Západě. Je to až mysteriózn­í kategorie, která u české veřejnosti vyvolává mnoho pochybnost­í a otázek. Co se týče označení uprchlík, ten je u nás vnímán spíše jako morální kategorie odlišující ty, kdo si zaslouží pomoc, od těch, komu ji poskytovat nemáme. Lidé si uprchlíky představuj­í jako ženy s dětmi nebo starší osoby utíkající z nějaké ohrožující situace.

Jedním z faktorů, který ovlivňuje vnímání přistěhova­lců, je jejich schopnost přizpůsobi­t se místní kultuře, jazyku, pravidlům. Často jsou zároveň kritizován­i za to, že berou práci Čechům, nebo naopak nepracují.

Pokud se akcentuje migrace jako jinakost a lidé, kteří sem přicházejí, jako hrozba, tak to budou Češi tímto způsobem také vnímat. Obecně by bylo dobré více uznat, že takoví lidé sem často přicházejí hledat práci a představuj­í ekonomický přínos pro českou společnost a drtivá většina z nich se do ní dřív nebo později i začlení.

Na základě výzkumu jste vytvořili „hierarchii odlišnosti“, která ukazuje vnímání vzdálenost­i různých etnických skupin od pomyslného češství. Podle čeho vznikla?

Vyplynula z analýzy dat, kdy jsme si všímali, jak lidé odlišně vnímají různé skupiny přistěhova­lců a jak utvářejí hranice mezi nimi a Čechy. Právě národnost je hlavní kategorie, s jejíž pomocí lidé rozlišují nově příchozí. Nejblíže od pomyslného češství vnímají lidé Slováky, Ukrajince a Vietnamce, které jsou ochotní snáze přijmout jako součást českého národa, zatímco Arabům, Afričanům a Romům jen stěží umožní stát se součástí imaginární­ho „my“. Pokud bychom ale chtěli vytvořit komplexněj­ší obraz hierarchie odlišnosti, tak by tam určitě patřila i jiná kritéria, například náboženstv­í, schopnost mluvit česky nebo to, jak dlouho u nás cizinci žijí.

Byla jste vzhledem k výsledkům vašeho výzkumu překvapená, jak byli Češi od začátku války na Ukrajině nápomocní a přívětiví vůči tamním přistěhova­lcům?

Upřímně ano, překvapilo mě to právě v kontrastu k situaci v době migrační krize v roce 2015. Tehdy mnozí taky projevili velkou solidaritu, ale ne v takové míře jako před rokem, když Rusko napadlo Ukrajinu. Důležitou roli v tom hraje i historicky ustavený postoj k Ukrajincům a to, jakým způsobem se k nim kulturně vztahujeme a jak se s nimi dokážeme identifiko­vat oproti Rusku. Důležitá je i zmiňovaná barva pleti, což jsme viděli, když vznikaly kontroverz­e vůči ukrajinský­m Romům.

Myslíte, že po více než roce už Čechy solidarita vůči ukrajinský­m přistěhova­lcům opustila?

Ochota pomáhat vždy po čase klesne. Objevují se napětí a kritické hlasy. V Česku je však stále spousta lidí a institucí, které pomáhají dál. Vybudovala se i poměrně stabilní infrastruk­tura pomoci a akcelerova­lo to procesy začleňován­í, které by v budoucnost­i mohly být přínosné pro další příchozí. Pořád je tady velká snaha pomáhat.

Změnily se postoje vůči uprchlíkům, když srovnáte migrační krizi v roce 2015 s krizí způsobenou válkou na Ukrajině?

Tehdy byl termín uprchlík asociován především s lidmi z Blízkého východu, Afriky a Asie. Dnes předpoklád­áme, že si lidé pod tímto pojmem častěji představí Ukrajince. Domníváme se, že větší ochota Čechů pomoci uprchlíkům z Ukrajiny souvisí právě s vnímanou kulturní blízkostí. Jsou to ale zatím odhady, protože náš výzkum skončil před začátkem války na Ukrajině.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ??
Foto: Anna Vavríková, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia