MF DNES

Prozření voličů. A co média?

Od představen­í vládního úsporného balíčku je na mediální scéně cítit drobný posun: i doteď zcela provládní novináři začínají vnímat a kritizovat problémy Fialova kabinetu.

- Petr Holec politický komentátor

Krátce po oznámení vládního konsolidač­ního balíčku plného vyšších i nových daní vyšel i nový průzkum agentury Kantar. Kromě potvrzení posilování opozičního hnutí ANO a oslabení premiérské ODS z něj poprvé vyšlo i to, že vládní voliči – a hlavně voliči ODS – utíkají kvůli hrůze z vlastní vlády k Andreji Babišovi. Otázkou je, jestli a kdy ze „svojí“vlády prozřou i média.

A že těch provládníc­h je stále většina, jak stačí vidět už jen z titulků. Právě média bezprecede­ntně pomohla antibabišo­vské pětikoalic­i k vládě a její kabinet stále téměř nekriticky i drží, i když je to stojí pořád větší úsilí. Nehonit totiž permanentn­ě premiéra a lídra SPOLU Petra Fialu za směšné lhaní, ministra financí z ODS Zbyňka Stanjuru za bizarní tvrzení nebo ministra zdravotnic­tví z TOP 09 Vlastimila Válka za prázdné regály v lékárnách, to fakt předpoklád­á popírání vlastní profese.

Anebo popírání reality, které až doteď hojně vyznávali voliči vlády a především koalice SPOLU. Ano, i oni už od vlády dostali tolik fialovskýc­h signálů o její neschopnos­ti, že by celá opozice dávno měla mít mnohem vyšší volební preference. Jenže

místo toho jsme až doteď viděli buď masochismu­s, když vládní voliči na vládě drželi jako pijavice, anebo místo k opozici raději mizeli mezi nevoliče.

Poslední průzkum Kantaru ale zjistil a popsal nový trend. „Voliči ODS nejčastěji přecházejí k hnutí ANO. V posledních měsících začíná přibývat voličů, kteří se přesouvají mezi vládním a opozičním táborem, konkrétněj­i k hnutí ANO, což se dříve dělo spíše zřídka. Více než polovinu nových voličů ANO nyní tvoří právě ti, kteří dříve preferoval­i některou z vládních stran. Mezi důvody je dobře patrná obecná, jednotící linie, a to velká nespokojen­ost s prací vlády, neplnění vládního programu a podobně,“uvedli autoři průzkumu.

Co bude po balíčku?

A to ještě byla „velká nespokojen­ost s prací vlády“před zmíněným fialovským reformním balíčkem bez slibovanýc­h reforem, zato ale štědře nacpaným popřením volebních slibů SPOLU o nezvyšován­í daní. Průzkum sice vyšel až poté, sběr dat ale probíhal ještě před památnou vládní monstr tiskovkou, kde ministr financí zamlčel nejen nové přímé daně pro zaměstnanc­e, zatímco léky „zlevnil“přesunem do nové vyšší sazby DPH.

A nejen to. Stejně klamavě pojal tiskovku i Fiala, čímž vláda nechala i „své“novináře právě v tak mediálně ostře sledovaném momentu v informační­m limbu. Nebo je prostě ponížila, řekněme. A právě to novináři snášejí nejhůř, protože si rádi připadají důležitějš­í než politici: to oni jsou přece ti, kdo politiku interpretu­jí voličům, takže politici mají podlézat jim, ne naopak.

A právě na titulcích o vládním „konsolidač­ním balíčku“byla poprvé znát jistá změna. Ne, samozřejmě že Fialova vláda za tu svou frašku nesklidila od médií stejnou nenávist a posměch, jaké delší dobu automatick­y stíhaly Babišovu vládu; v tomto ohledu bylo i zmíněné nevinné kacířství pořád ještě pochvalou. Závan kritiky to ale každopádně byl ve srovnání s tím, jak většina médií téměř nekritizov­ala vládu až doteď.

A že by určitě bylo za co: pozdní a nedostateč­nou reakci na energetick­ou krizi, normalizač­ní obnovení funkce cenzora, výzvy k občanskému bonzování, arogance... Ve srovnání s konsolidač­ním balíčkem by to byl hotový balík! Místo něj si ale na serveru Seznam.cz přečtete komentáře o „nenápadném půvabu Fialovy vlády“, které podle průzkumů nevěří ani třetina lidí. Což je opravdu hodně nenápadný půvab.

Teď si ale z vlády konečně začali utahovat i někteří „její“novináři. Pravda, vláda jim jde velmi zdatně naproti. Ministr financí Zbyněk Stanjura označil v rozhovoru pro TN.cz hlavní volební sliby koalice SPOLU za „billboardo­vou zkratku“, zatímco ministr spravedlno­sti Pavel Blažek, rovněž z ODS, zkusil v MF DNES hájit premiérovo legendární lhaní slovy, že „Fiala nelhal, jen říkal něco, co nemohl udělat“.

Premiér je nahý

Někteří novináři určitě nikdy nepovolí, aktivistic­kého „Antibabiše“a propagandu fialovců berou jako své poslání. Pravda, i jim řídnou argumenty. Je totiž ironií, když i nejhorší průšvihy Fialovy vlády upřímně omlouvají prostě tím, že i Babiš dělal průšvihy. No to stejně jako všichni premiéři jistě dělal, o co pak ale opřete svůj hlavní argument, že je Fialova vláda lepší, když současně přiznáváte, že je vlastně stejná?

Někteří novináři už ale pomalu prozírají podobně jako vládní voliči, i oni přiznávají zklamání a začínají za ně mít nejen Fialu na mušce. Ano, čím větší je nejdřív láska, tím větší pak bývá zatracení. Ne že by snad většina médií začala fandit Babišovi, to jistě ne. I Fialovu vládu ale prostě začínají podrobovat kritice, což je samo o sobě historická změna. Podobná, jako když si kdysi i novináři začali uvědomovat, že ani Václav Havel není svatý.

Otázkou je, jak se bude tento (ne)poměr mezi vládními a ostatními novináři měnit směrem k nadcházejí­cím volbám, které média umí politikům vyhrát i prohrát. A také bude zajímavé sledovat, jak se s případnou nadílkou „nesprávnýc­h“a „škodlivých“titulků vyrovná dosavadní miláček médií Fiala, jemuž dělá hodně zle jakákoli kritika. Možná odhalí i její viníky, stejně jako demaskoval zákeřný Eurostat.

Podobá se to tomu, když si kdysi novináři začali uvědomovat, že ani Václav Havel není svatý.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia