MF DNES

Kolik stojí pořady Václava Moravce

- Právník, Masarykova univerzita

Zdeněk Koudelka

Ve čtvrtek 25. května Česká televize po více než pěti letech soudních bojů a právních tahanic konečně sdělila, že v roce 2017 externí náklady na pořad Otázky Václava Moravce činily 5 694 428 Kč a na Fokus Václava Moravce 3 208 099 Kč. Celkem na tyto dva pořady vynaložila Česká televize asi 8,9 milionu korun. V částce přitom nejsou zahrnuty interní náklady – platy zaměstnanc­ů, užívání nemovitost­í a techniky České televize, které jsou součástí provozních nákladů a užívají se i pro výrobu jiných pořadů.

Žádost o informaci byla podána v únoru 2018 a Česká televize ji opakovaně odmítala sdělit, přestože dvakrát ve věci rozhodoval Městský soud v Praze a dvakrát Úřad na ochranu osobních údajů – vždy v neprospěch televize. Je to rekordně dlouhá snaha veřejné instituce tajit údaj o nakládání s veřejnými prostředky. Zřejmě až doba, kdy se generální ředitel Petr Dvořák znovu uchází o funkci a zároveň chce televize zvýšit televizní poplatky, přiměla televizi změnit postoj, který byl veřejně neobhajite­lný.

Veřejná kontrola vynakládán­í prostředků Českou televizí je významná stejně jako u jakékoliv jiné instituce. U pořadů Václava Moravce o to více, protože jimi vstupuje do politickéh­o boje a z výběru jeho hostů i charakteru otázek lze vytušit, koho preferuje. Byť po pětiletém právním boji má údaj o tom, kolik něco stálo v roce 2017, spíše hodnotu archivní a historicko­u než aktuální, je výsledek příslibem toho, že i v České televizi musí být uplatňován­a stejná míra veřejnosti hospodařen­í, jakou tato televize uplatňuje vůči státním orgánům, krajům i obcím. Ani zde nemá platit biblické „Kázat vodu a pít víno“.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia