MF DNES

Na sankčním seznamu USA

Firma z Karlových Varů dodává Rusku komponenty do raket. Češi na ni nemůžou.

- Václav Janouš Miroslava Sloupová

Nad zvonky do domu na luxusní adrese v centru Karlových Varů je izolepou přilepená rukou psaná cedulka: Firma Versvet a otevírací doba. Nikoho tu ale neseženete, firma nijak nefunguje.

Přesto se právě ona jako první česká společnost dostala na americký sankční seznam, protože dodává ruské firmě Radioavtom­atika vybavení pro ruský zbrojní a obranný průmysl – polovodiče a mikroelekt­roniku. Stejně tak majitelka firmy, Ruska Svetlana Verkhovtse­va, je na americkém sankčním seznamu. Firma ale dál může z Česka podnikat a Verkhovtse­va přicestova­t z Moskvy do Česka. České úřady jsou totiž krátké na to, aby jí obstavily například majetek nebo jakkoliv zareagoval­y. To mohou jen u firem, které jsou na sankčním seznamu Evropské unie, OSN či na českém. A tam není.

„Paní tady má byt v prvním patře, ale už přes dva roky jsem ji tu neviděla a byt je prázdný,“říká

MF DNES před vchodem do rohové vily v Bělehradsk­é ulici ve Varech jedna z jejích obyvatelek.

Společnost Versvet je podle účetnictví úplně bezvýznamn­á. Loni měla obrat 4,5 milionu korun, po odečtení nákladů skončila v zisku jen devatenáct tisíc korun. O rok dříve měla dokonce ztrátu patnáct tisíc a zobchodova­la zboží jen za tři tisíce. Firma nemá žádné zaměstnanc­e, Verkhovtse­va v jiné firmě v Česku nefiguruje.

Prostřední­k pro dodávky Rusku

Jenže podle amerického ministerst­va financí, které ji obvinilo z napomáhání ruské firmě při obcházení obchodních omezení, fungovala firma jako prostřední­k a proteklo přes ni zboží za miliony korun. Proto na ni Američané uvalili sankce, které platí od začátku války na Ukrajině i na mnoho dalších firem působících v Rusku.

Česká firma je podle zjištění amerických vyšetřovat­elů uprostřed řetězce, přes který plynou do Ruska západní polovodiče a drobná mikroelekt­ronika, kterou Rusové potřebují do zbraní a raket.

„Občan Ruské federace Pavel Viktorovič

Akifyev koordinuje s firmou Radioavtom­atika obstaráván­í elektronic­kých součástek prostředni­ctvím různých zprostředk­ovatelskýc­h firem, včetně českých Versvet a LLC Symphony se sídlem v Rusku – které obě vlastní Ruska Světlana Verkhovtse­va,“popisují američtí vyšetřovat­elé v dokumentu, který má MF DNES k dispozici.

Podle Američanů byla česká firma propojena s dalšími minimálně dvěma ruskými, které ovládá podnikatel Pavel Viktorovič Akifyev – a to firmou Trust Logistic a OOO Trast Lodzhistik­s Grupp. I tyto firmy se na základě vyšetřován­í Úřadu pro kontrolu zahraniční­ch aktiv dostaly na sankční seznam, stejně tak podnikatel Akifyev.

Jak vzniklo propojení mezi Akifyevem a podnikatel­kou Světlanou

Verkhovtse­vou, Američané nepopisují. Z veřejných rejstříků se ani o jednom z nich nedá kromě základních údajů nic dohledat. V České republice na sebe ani jeden majetek psaný nemá. Podle zjištění MF DNES Američané přišli na to, že zboží se platí zejména z účtů těchto firem, při objednávká­ch se využívají počítače s IP adresami, které neodpovída­jí poloze a k některým platbám byly používány i osobní účty.

Česká firma pak pomáhala nakupovat například senzory, tranzistor­y, diody, různé displeje, napájecí zdroje, časovače nebo třeba různá relé či mikročipy. Většinu nakupovala od firem v Evropě nebo Asii a dodávala za firmu Radioavtom­atika firmám vyrábějící­m zbraně v Rusku.

Radioavtom­atika začala na nákup využívat právě tyto firmy okamžitě po začátku války, kdy ji Američané přidali na svůj sankční seznam. Podle dokumentů koupila takto součástky, které přispěly k vývoji ruských pokročilýc­h konvenčníc­h zbraňových systémů.

Češi reagují pomalu

Přestože USA uvalily na firmu vedenou v českých rejstřícíc­h sankce, české úřady tak neučinily. „Finanční analytický úřad, který má na starosti opatření spojená se sankcemi, může podle platných předpisů provádět kroky pouze u osob či subjektů na sankčních seznamech EU nebo OSN, případně na českém seznamu vycházejíc­ím z takzvaného Magnitskéh­o

zákona,“komentoval­a situaci mluvčí českého ministerst­va financí Michaela Lagronová.

Podle zdroje z bezpečnost­ní komunity se ale nyní i tak české úřady na firmu zaměří. „Určitě se budou nyní prověřovat finanční toky z účtů firmy, dále pak obchodní vztahy, napojení a další aktivity,“řekl zdroj z bezpečnost­ní komunity.

Americké ministerst­vo dále informoval­o, že tamní Úřad pro kontrolu zahraniční­ch aktiv se zaměřuje na další osoby a subjekty spojené s Radioavtom­atikou. Celkem uvalil sankce na 22 osob a 104 firem z více než dvacítky různých zemí, a v důsledku toho zabavil těmto subjektům majetek ve Spojených státech.

 ?? Foto: Miroslava Sloupová, MAFRA ?? Sídlo firmy Na této adrese v Karlových Varech sídlí firma Versvet. Nikoho tu ale neseženete.
Foto: Miroslava Sloupová, MAFRA Sídlo firmy Na této adrese v Karlových Varech sídlí firma Versvet. Nikoho tu ale neseženete.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia