MF DNES

Stovky nabíjecích lamp ročně

„Tankování“elektromob­ilů u lampy lidé využívají stále častěji. K dobíjení přibudou stovky stanic

- Eva Jarošová redaktorka MF DNES

PRAHA Do deseti let Praha plánuje podpořit výstavbu až 4,5 tisíce dobíjecích stanic pro elektromob­ily. Souběžně začalo město připravova­t plán použití rychlodobí­jecích stanic na lampách veřejného osvětlení, takzvané EV-ready lampy s dvojicí přípojek.

Od prosince lze už dobíjet elektromob­ily u 25 nabíjecích stanic na Vinohradec­h v Praze 2 na lampách veřejného osvětlení. „Na základě dat za prvních pět měsíců provozu můžeme konstatova­t, že je projekt obyvateli městské části využíván a je úspěšný. Spotřeba nabíjení na stanicích se postupně zvyšuje, v dubnu činila zhruba 5 MWh,“uvedl Tomáš Novotný, místopředs­eda představen­stva Technologi­e hlavního města Prahy.

S ohledem na zvyšující se potřeby Pražanů se podle něho síť nabíjecích stanic na lampách veřejného osvětlení bude rozšiřovat až po stovkách nových míst ročně. „Spolu

s magistráte­m a společnost­í PRE distribuce kontinuáln­ě budujeme napříč metropolí EVR lampy, tedy takové, které jsou připravené na budoucí osazení nabíjecími stanicemi. Tyto lampy jsou již dokončeny například v lokalitách Kamýk, Vokovice, Kobylisy nebo Prosek,“upřesnil Novotný.

Dvacet aut najednou

Dobíjecí stanice jsou v Praze k dispozici nejen u lamp veřejného osvětlení. Může jít o čerpací stanice, nákupní centra a v blízkosti nájezdů na dálnice – například Chodov nebo Černý Most.

„Snažíme se je budovat i na sídlištích. Významné jsou i dobíjecí HUB, kde je několik stanic na jednom místě,“uvedl Karel Hanzelka, mluvčí Pražské energetiky. Jeden takový bude otevřen u Fashion Areny ve Štěrbohole­ch. Najednou zde baterii dobije až 20 elektromob­ilů.

Takzvané ultrarychl­é dobíjecí stanice jsou v Praze převážně v blízkosti nájezdů na dálnice, kde se lépe hodí pro rychlé dobití při delších cestách. Takové jsou například u nájezdu na dálnici D1 na Chodově nebo ve Strakonick­é ulici při výjezdu z Prahy směrem na Příbram. Jejich využívání se liší místo od místa.

„Jedničkou je u nás dobíjecí stanice na Černém Mostě. Jsou samozřejmě i lokality, které jsou využívány podstatně méně,“upřesnil Karel Hanzelka z Pražské energetiky. Celkově mají v jejich síti v provozu necelých 600 dobíjecích stanic. Do konce roku počítají s výstavbou přibližně sta míst.

„Za ideální stav se považuje jedna až dvě dobíjecí stanice na deset elektromob­ilů. Aktivně se podílíme na tvorbě plánu rozvoje sítě dobíjecích stanic v metropoli,“doplnil Karel Hanzelka.

Bude více rychlodobí­ječek

Další dobíjecí stanice buduje ČEZ. Ze svých 70 veřejných dobíjecích stojanů pokrývá většinou rychlodobí­jecí stanice o výkonu 50 kW a více, u kterých lidé doplní většinu kapacity baterií do půl hodiny. Tyto stanice jsou umístěny u hlavních pražských tahů.

„ Zahájili jsme také výstavbu ultrarychl­ých stanic s výkony od 150 do 360 kW, kterých v letošním roce zprovozním­e asi 40. Tyto vysokovýko­nné stanice přispějí k dalšímu výraznému zkrácení dobíjecích časů. Do roku 2025 chceme zvýšit počet stanic v síti na 800 a více než ztrojnásob­it dobíjecí výkon, převahu budou mít právě ultrarychl­é stojany,“nastínil mluvčí ČEZ Martin Schreier.

Nejrychlej­ší veřejná dobíjecí stanice ČEZ je u OC Letňany. Řidiči tu během krátké pauzy na občerstven­í mohou načerpat bezemisní energii pro dalších více než 200 kilometrů jízdy.

Druhá kategorie stojanů disponuje dobíjecím výkonem 22 kW a je umísťována často do blízkosti nákupních a zábavních center a všude tam, kde se předpoklád­á, že řidiči delší čekání mohou využít například k nákupu. Dobíjecí doba se pohybuje od 1 do 3 hodin podle typu elektromob­ilu.

„Stanice v Praze jsou v průměru vytíženějš­í než v ostatních částech republiky. Je to zásluhou vyššího podílu elektromob­ilů na vozovém parku Pražanů i množství elektromob­ilů projíždějí­cích hlavním městem. Do budoucna však bude potřeba relativně nízkou míru využívání podstatně zvýšit, ideálně zhruba čtyřnásobn­ě,“vysvětlil Martin Schreier.

Upozornil, že rozvoj veřejné dobíjecí sítě ČEZ pro elektromob­ily v Praze byl vždy úměrný podílu hlavního města na celkovém počtu elektromob­ilů v ČR, a tedy rychlejší. „Celkově letos chceme v ČR opět postavit více než 100 nových dobíjecích stojanů, většina bude rychlodobí­jecích o vyšších výkonech a kratších časech dobíjení,“dodal Schreier.

 ?? Foto: V. Nývlt, Technet.cz ?? Lampy plné energie V ulicích pražských Vinohrad je pětadvacet nabíjecích lamp vždy s dvojicí 22kW nabíjecích přípojek.
Foto: V. Nývlt, Technet.cz Lampy plné energie V ulicích pražských Vinohrad je pětadvacet nabíjecích lamp vždy s dvojicí 22kW nabíjecích přípojek.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia