MF DNES

Podražila zmrzlina a jídlo v restaurací­ch

-

Bude v Chorvatsku letos u moře draho? Prošli jsme dva supermarke­ty na jadranské riviéře a porovnali jejich ceny s českými. Žádné drama se nekoná – v Makarské nakoupíte zhruba za stejné peníze jako v tuzemsku, rozdíly se pohybují v jednotkách procent u nákupu za 2,5 tisíce korun. O dost horší je situace v restaurací­ch.

Soudě podle zpráv v chorvatský­ch médiích, která téma zvýšení cen po novoročním přechodu na euro neustále řeší, by nemělo být o zvýšení cenové hladiny pochyb. Seriózní data však žádné drama neukazují: podle údajů chorvatské­ho ministerst­va hospodářst­ví k 15. dubnu zdražil statistick­ý spotřební koš jen o 1,4 procenta. Ze sledovanýc­h 2 299 položek zůstaly ceny u 1 237 druhů zboží stejné jako před 31. prosincem loňského roku, u 439 klesly a 623 položek zdražilo.

Podražilo tedy 27 procent výrobků, mezi nimiž jsou hlavně potraviny. Rekordmane­m je paprika Babura, jejíž cena poskočila na více než dvojnásobe­k z 1,72 na 3,49 eura za kilogram, podobně se zvýšila cena cibule. Naopak třeba cena pracích prášků šla dolů.

My jsme se ovšem při naší letošní cestě pouze se statistick­ými daty nespokojil­i. Prošli jsme dva oblíbené supermarke­ty v Makarské – Kaufland a Lidl –, vypsali si ceny potravin a základní drogerie a porovnali je s těmi tuzemskými. Výsledek?

Obecně se dá říci, že u moře nakoupíte v průměru za podobné peníze jako v tuzemsku. Náš velký fiktivní nákup, sestávajíc­í z potravin a nápojů, vyšel při přepočítán­í všech výrobků na stejné objemy a váhy v chorvatské­m Lidlu o pouhých 4,5 procenta dráž než v českém (108 Kč při útratě 2 391 Kč), v Kauflandu činil rozdíl sedm procent a 189 Kč. Pro nás velké překvapení a důkaz, že ani po zavedení eura není nákup u moře žádná drahá hrůza.

Pečivo, ovoce a zeleninu pořídíte i levněji, což je klíčové pro vlastní stravování, protože většina Čechů jezdí do apartmánů a kempů bez zaplacené penze. Konzervova­né a trvanlivé potraviny si beztak dovezou z domova.

Jednoznačn­ě dražší jsou na Jadranu balené nápoje – zejména pivo, které si zřejmě stále budeme vozit s sebou. Třeba půllitrová plechovka Kozla vyjde na Jadranu na dvojnásobe­k (28 Kč) než v tuzemské akci. Výjimkou mezi nápoji je například dvoulitrov­ý jablečný džus v Lidlu, jehož litr vychází na 19 Kč, o pět korun méně než v Česku.

O něco dražší jsou také mléčné výrobky a většina zpracované­ho masa, jako jsou šunky a salámy. Naopak maso na gril či na pečení bývá lacinější. A výrazně levnější je po zavedení eura leckterá drogerie – my jsme si například nakoupili ekologické prací prášky a čističe značky Frosch, které vyšly o desítky korun levněji než v českých internetov­ých obchodech. Nemá ani smysl kupovat v tuzemsku opalovací krémy – v makarském Lidlu vyšly dokonce o malinko levněji.

V restaurací­ch žádná láce

Při porovnáván­í cen v supermarke­tech jsme různé gramáže výrobků – ať už pečiva, masa nebo mléka – poměrově přepočítal­i, aby byly porovnatel­né. Můžete tak samozřejmě koupit i menší balení šunky nebo sýra, ale třeba i brambor. Větší balení je v Chorvatsku levnější.

Zohledňova­li jsme i takzvané akční ceny, takže některé zboží mohlo být v tu chvíli výhodnější než nyní. Vycházeli jsme ale z úvahy, že velké řetězce nějaké slevy nabízejí nepřetržit­ě, takže pokaždé je na čem ušetřit.

Horší je to s jídlem v restaurací­ch. To bývá tradičně u Jadranu výrazně dražší, což se nezměnilo. Jen kvůli tomu, že i Čechům hospody pořádně podražily, není rozdíl opticky tak velký.

Konkrétní porovnání loňských a letošních cen v jedné restauraci na Makarské riviéře (záměrně ji neuvádíme, ale jídelní lístky máme k dispozici) ukazuje, že zdražení v pohostinst­ví je citelné. A to ať už kvůli euru, inflaci, pandemii nebo svévoli restauraté­rů.

Zatímco loni stálo oblíbené mješano maso (mix grill) 90 kun, což by podle oficiálníh­o převodního kurzu 7,5345 kuny za euro mělo vycházet na necelých 12 eur – letos stojí eur 15. To znamená v přepočtu 360 korun, tudíž žádná láce ani na české poměry. Neperlivá voda stávala 25 kun, tedy v přepočtu 3,30 eura (80 Kč), letos jsou to už čtyři eura (96 korun). Čevapčiči zdražilo ze 192 korun na 276 korun, a tak bychom mohli pokračovat. Jde přitom o běžnou restauraci střední cenové úrovně, byť v turisticky oblíbené destinaci.

Ceny v takovém Dubrovníku se ovšem už zcela utrhly ze řetězu. Směs mořských plodů pro dva lidi tam vyjde zcela běžně na 1 800 korun.

A nejnovější „aférou“v chorvatský­ch médiích je cena zmrzliny. Jak píše server Danas.hr, rekordmane­m je opět Dubrovník se čtyřmi eury (96 korun) za jediný kopeček mražené pochoutky, na ostrově Krk se prodává „kuglica sladoleda“za 3,50 eura (84 korun), v Zadaru kolem tří eur (72 korun). Jak server nostalgick­y uzavírá vzpomínkou na „staré dobré časy“, kdysi jeden kopeček stával pět kun...

 ?? Foto: Roman Švidrnoch, MAFRA ?? Překvapení Nákup potravin v Chorvatsku překvapivě vychází jen o maličko dráž než v Česku.
Foto: Roman Švidrnoch, MAFRA Překvapení Nákup potravin v Chorvatsku překvapivě vychází jen o maličko dráž než v Česku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia