MF DNES

A dost. Zdravotníc­i připravují stávku

Odbory zásadně odmítají plánované škrty. Ohrožují podle nich zdravotní péči

- Miroslava Sloupová reportérka MF DNES

Zdravotnic­ké odbory včera vstoupily do stávkové pohotovost­i. Reagují tak na plánované škrty ministerst­va financí, podle kterého by příští rok nedošlo na valorizaci platby za státní pojištěnce, a poskytovat­elé zdravotníc­h služeb by tak přišli o 14 miliard korun.

Z návrhu navíc vyplývá, že zaměstnanc­i ve zdravotnic­kém sektoru přijdou o pět procent platu. Odboráři vyzvali své členy, aby začali vytvářet stávkové výbory na pracoviští­ch. Navzdory tomu ujišťují, že pacientů se jejich akce nedotkne.

Počátkem roku 2022 vzala vláda bez jakékoliv diskuse se sociálními partnery a přes ostrý nesouhlas odborů zmiňovanýc­h 14 miliard, když zrušila rozhodnutí předcházej­ící vlády o zvýšení plateb za státní pojištěnce.

„Příspěvek na zdravotní pojištění v letošním roce činí 1 900 korun měsíčně a vláda slíbila, že od příštího roku se zavede jeho pravidelná valorizace, která bude mít stejný vzorec jako například u důchodů. Nicméně teď do materiálu k návrhu státního rozpočtu na rok 2024 napsali, že valorizačn­í vzorec chtějí o rok odložit a měl by se realizovat až od roku 2025. To je pro mě naprosto nepochopit­elné,“reaguje na návrh ministerst­va předsedkyn­ě odborového svazu Dagmar Žitníková. Pojišťovny přitom podle ní už kalkulují s tím, že v příštím roce navýší úhrady poskytovat­elům zdravotnic­ké péče, kteří letos neměli kompenzova­nou inflaci.

Šéf resortu zdravotnic­tví Vlastimil Válek informaci o zrušení valorizace ve čtvrtek popřel. Argumentuj­e tím, že změna valorizace plateb za státní pojištěnce se do pracovního návrhu dostala nedopatřen­ím.

„Automatick­á valorizace se nebude odkládat ani měnit. Její zmínku v pracovním návrhu rozpočtu vidím jako nedopatřen­í způsobené horlivým úřednickým perem.Valorizace zůstane tak, jak ji schválila vláda i parlament,“slibuje ministr Válek. Dokument nicméně prozatím zůstává v původní podobě.

Miliardy na zdravotním pojištění však nejsou jedinými financemi, o které zdravotnic­tví podle plánovanéh­o návrhu přijde. Ve hře je totiž také snížení platů zaměstnanc­ů ve veřejných službách o pět procent.

„Podle mě je to dokonce návrat k superhrubé mzdě. Bylo by fér, kdyby to vláda nazývala pravým jménem,“konstatuje předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Odbory proto vyhlásily stávkovou pohotovost. Zda a na jak dlouho lékaři zavřou ordinace, bude podle Žitníkové záležet na reakci ministerst­va.

„Na pacienty to nebude mít žádný dopad, neomezíme zdravotní péči. Ale považujeme to za důležité upozornění pro vládu. Požadujeme, aby byl materiál ministerst­va zásadně přepracová­n. Aby byla zavedena valorizace a zrušeno snížení platů,“vysvětluje požadavky odborů Žitníková.

Neomezíme zdravotní péči.

Ale považujeme to za důležité upozornění pro vládu.

Ministerst­vo financí se v případě plánovanýc­h škrtů pro zdravotník­y hájí tím, že pouze splnilo svou povinnost předložit každý rok do konce května předběžný pracovní „výkop“týkající se přípravy státního rozpočtu na příští rok.

„Ten bude v nadcházejí­cích týdnech předmětem intenzivní­ho jednání se všemi resorty. Teprve poté se bude moci ministerst­vo financí k materiálu a jeho obsahu podrobně vyjádřit,“uvedl mluvčí ministerst­va Filip Běhal.

Situaci okomentova­la bývalá ministryně financí Alena Schillerov­á (ANO). „Existují dvě cesty, jak ušetřit na platech ve veřejném sektoru. Tou první je digitaliza­ce a uvolnění těch, kteří již nejsou potřeba, soukromému sektoru. Tou druhou je plošné snížení platu všem. První cesta je exekutivně náročnější, ale spravedliv­á. Druhá cesta je rychlé řešení hromotluka, které nejvíce potrestá a odradí kvalitní pracovníky a ve výsledku sníží úroveň veřejných služeb. Je logické a správné, že se zdravotníc­i ozvali,“sdělila Schillerov­á.

Odbory si v souvislost­i s nedostatke­m financí dlouhodobě stěžují mimo jiné na to, že zdravotnic­tví se už léta potýká s nedostatke­m dětských lékařů, praktiků, zubařů či psychiatrů. Navíc nedostaly prostor se k návrhu ministerst­va vyjádřit. A to poprvé od vzniku České republiky. „Popírá to principy sociálního dialogu,“uzavírá v reakci na návrh ministerst­va Žitníková.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia