MF DNES

Ukrajinci zaplatili předem, Češi nedodali

Firma Pamco inkasovala 165 milionů korun v případu, který řeší soud v Kyjevě

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Je to citlivý případ, který odhaluje dosud neznámé obchody českého obranného průmyslu na Ukrajině. Ukrajinské ministerst­vo obrany začátkem letošního roku zažalovalo tamní státní společnost Ukrspeceks­port, která měla za úkol shánět zbraně a další vybavení pro armádu Ruskem napadeného státu. Ministerst­vo zaplatilo předem, ale část vybavení nedorazila. A tak chce po Ukrspeceks­portu, aby peníze vrátil a zaplatil penále.

Jeden z obchodů, kvůli němuž se resort domáhal vrácení svých peněz, uzavřel Ukrspeceks­port s českou zbrojní společnost­í Pamco Int.

Podle webu Ukrajinská pravda této firmě zaplatila ukrajinská státní společnost předem v přepočtu přes 165 milionů korun, což mělo představov­at devadesát procent celkové částky obchodu.

Co přesně mělo Pamco na Ukrajinu dodat, není známo. Firma však obchoduje se širokou škálou zbrojního materiálu od letectví po náhradní díly pro pozemní techniku.

Pokuta za zdržení

MF DNES prostudova­la rozsudky Obchodního soudu v Kyjevě, které obchod mezi Ukrspeceks­portem a firmou Pamco zmiňují. Vyplývá z nich, že Pamco nedokázalo smluvený materiál dodat kvůli prodlevě na straně svého zahraniční­ho dodavatele. Ukrspeceks­port proto žádal ministerst­vo obrany o prodloužen­í lhůty pro dodávku materiálu, avšak neúspěšně.

Obchodní soud v Kyjevě podle

Ukrajinské pravdy nakonec značně snížil pokutu za tento obchod pro Ukrspeceks­port z původních 80 milionů hřiven na šestnáct, což je v přepočtu asi devět a půl milionu korun. MF DNES kontaktova­la společnost Pamco a požádala o komentář k tomuto případu, avšak neúspěšně.

Ukrajinské ministerst­vo žalovalo kromě Ukrspeceks­portu ještě další firmy, kterým svěřilo miliardy na nákup zbraní a dalšího vybavení pro armádu. Většina případů – podle Ukrajinské pravdy jde asi o tři desítky žalob – je stále v běhu.

Trable s dovozem

Společnost Pamco získala publicitu již dříve shodou okolností rovněž v souvislost­i s Ukrajinou. Tehdy však kvůli kauze, v níž zbraně ze země vyvážela.

V roce 2014 Pamco do Česka z Ukrajiny nelegálně dovezlo náhradní díly na samohybné protiletad­lové systémy Kvadrat a Šilka sovětské výroby. Firma, kterou založil v devadesátý­ch letech podnikatel Pavel Musela, je plánovala prodat alžírskému ministerst­vu obrany. Krajský soud v Olomouci kvůli tomu v roce 2017 uložil podmíněný trest jednomu z manažerů firmy.

České zbrojařské společnost­i dodávají na Ukrajinu zboží v objemu desítek miliard. Jen za loňský rok byla odhadovaná hodnota nasmlouvan­ého materiálu přes 50 miliard korun.

„Česká republika patří díky celkovému objemu dodávek z darů armády a vládního financován­í, sbírkám veřejnosti koordinova­ným ministerst­vem obrany a dodávkám na komerční bázi, které jsou procesován­y ve spolupráci s resortem obrany, mezi hlavní dodavatele vojenské techniky Ukrajině. Jak v absolutníc­h číslech, tak v poměru k velikosti země,“prohlásila začátkem roku ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

MF DNES v uplynulých týdnech informoval­a o dvou případech, ve kterých tuzemská policie zmrazila peníze na účtech zbrojních firem, které pocházely z Ukrajiny.

Co přesně měla společnost Pamco na Ukrajinu dodat, není známo.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia