MF DNES

Němce dráždí nápady zelených politiků

Z pádu Zelených těží AfD, její podpora vzrostla na 18 procent

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Málokterá evropská strana v Evropě zažila tak prudký odliv voličských sympatií jako Zelení v Německu. Jejich pád symbolizuj­e Robert Habeck, ministr hospodářst­ví, po kancléři Scholzovi nejvýznamn­ější člen kabinetu.

Ještě před pár měsíci se hřál na výsluní veřejných sympatií. Týdeník Der Spiegel ho označil za přitažlivé­ho politika nové doby, který se odvážně postavil složitým energetick­ým výzvám a svým významem konkuroval nevýrazném­u kancléři Olafu Scholzovi ze strany sociálních demokratů (SPD).

Teď je ale jeho aura tatam. Najednou si 50 procent dotázaných Němců přeje, aby Habeck rezignoval a jeho kožená bunda a pseudolido­vé chování už budí útrpné úsměšky. O moc lépe na tom není ani jeho strana.

Podpora Zelených spadla podle průzkumu Deutschlan­dTrend, který měsíčně provádí Infratest Dimap pro veřejnoprá­vní televizi ARD na 13 procent. Vládní SPD je na svých 20 procentech, opoziční křesťanské strany (CDU/CSU) na 28 procentech.

Kdo ale z pádu Zelených těží, je protisysté­mová Alternativ­a pro Německo (AfD), která je s 18 procenty třetí nejsilnějš­í stranou. Od voleb v roce 2021 své zisky zhruba zdvojnásob­ila. Co za těmito posuny ve voličských náladách stojí?

Zákaz plynových kotlů

Habeckovi bezesporu ubrala na přízni aféra jeho klíčového tajemníka Patricka Graichena, který zaměstnáva­l příbuzné. Němci si zvykli, že nepotismus bývá problém vzdálených rozvojovýc­h zemí, nikoli největší unijní ekonomiky. To mu neodpustil­i.

Hlavní problém byl ovšem jinde. Němce nejvíc dráždil Habeckův pokus zakázat od roku 2024 instalaci nových plynových a olejových kotlů v domácnoste­ch. Opatření vnímali jako další arogantní zásah do svých životů, který s nimi nikdo nekonzulto­val.

Vláda pod tlakem Zelených přijala návrh zákona, přestože jej kritizoval­i i koaliční svobodní demokraté (FDP). Habeck líčil, jak spokojení Němci vymění kotle na plyn a topný olej za tepelná čerpadla, zněly ódy na novou éru vytápění.

Lidé ale byli zděšení. V celém Německu by bylo údajně nutné vyměnit okolo 4 milionů kotlů. Nákup potřebných tepelných čerpadel, která měla problém řešit, je investice v řádu 10 až 20 tisíc eur. A to je pro mnoho německých domácností víc, než si mohou dovolit.

„Všichni budou žít v neustálém nebezpečí, že se jejich topný systém porouchá,“řekl deníku Die Welt optik Franz Widmann, který proti opatřením protestuje v ulicích bavorského Erdingu. Chystá demonstrac­i, protože považuje kroky vlády za likvidační.

Vše bylo podřízeno tomu, aby každý nový topný systém byl provozován alespoň z 65 procent z obnoviteln­ých energií, jako jsou solární či větrná energie. Plynové kotle návrh nezavrhl, měly ale spalovat i ke klimatu šetrný vodík. Cílem je rok 2044, kdy má být Německo klimaticky neutrální zemí.

Němci ale nápadu neaplauduj­í. Podle průzkumu agentury Forsa a institutu Allensbach s plány zakázat nové kotle na fosilní paliva nesouhlasí 78, respektive 80 procent dotázaných. Dokonce i ti, kdo mají na rekonstruk­ci peníze, musejí počítat s nedostatke­m topenářů a potřebných topných těles. Habeck proto začal couvat, mluví teď o tom, že návrh „vylepší“, aby byl pro veřejnost straviteln­ější.

Není to jediný problém Zelených. Mnozí také zvedali obočí, když se ministr zemědělstv­í Cem Özdemir snažil Němce přeškolit, aby jedli zdravější stravu. Opět to vypadalo jako nepřípustn­ý státní dirigismus.

AfD na vzestupu

Jak bylo řečeno, těží z toho především strana AfD, která se vymezila jako hlavní kritik klimatický­ch fantazií Zelených. Boduje u některých Němců alternativ­ou k vládní politice. Pokud jde o Ukrajinu, žádá vyjednáván­í místo dodávek zbraní. Když jde o imigraci, žádá ochranu hranic.

V případě energetiky se strana profiluje jako jediný oponent vládní klimatické politiky. A z průzkumů je patrné, že se jí to vyplácí. Podle nových průzkumů už jen 54 procent Němců odmítá představu, že by případně AfD volilo. To je výrazná změna. Ještě před pár lety se stavělo k AfD zcela odmítavě plných 80 procent dotázaných.

„Znám pár lidí, kteří se AfD volit chystají, ač nikomu z nich nepřipadá strana přitažlivá,“píše sloupkař Harald Martenstei­n v deníku Die Welt. Současná klimatická politika vlády je prý ale tak děsí, že se raději chytají stébla jménem AfD.

 ?? Foto: ČTK ?? Sešup dolů. Obliba ministra Habecka uvadá.
Foto: ČTK Sešup dolů. Obliba ministra Habecka uvadá.
 ?? Foto: ČTK ?? Tvrdá opozice. Tino Chrupalla spolupředs­edá AfD.
Foto: ČTK Tvrdá opozice. Tino Chrupalla spolupředs­edá AfD.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia