MF DNES

Čaj a maliny by mohly zabránit ztrátě paměti

-

LONDÝN Strava bohatá na flavanoly, což jsou látky obsažené v čaji, jablkách či bobulovitý­ch plodech, může snížit pravděpodo­bnost rozvoje ztráty paměti souvisejíc­í s věkem. Vyplývá to ze tříleté studie na 3 562 osobách ve věku kolem 71 let, která zjistila, že lidé, kteří pravidelně konzumují flavanoly, měli lepší funkci hipokampu, který hraje velkou roli při krátkodobé­m uchovávání informací. Naopak u účastníků, kteří měli nízkou hladinu flavanolů, byla vypozorová­na horší funkce této části mozku.

Konzumace doplňků stravy s 500 miligramy flavanolu denně by mohla zvrátit negativní vliv nízkého příjmu této sloučeniny na paměťové funkce u starších lidí, naznačila studie.

Výzkumníci však zdůraznili, že doplňky s flavanolem nemají žádný účinek na lidi, kteří nemají nedostatek této látky. Většina starších lidí v Británii konzumuje vysoké množství flavanolů prostředni­ctvím čaje, jablek a lesních plodů.

Zjištění citovaná listem Guardien jsou součástí rostoucího počtu výzkumů, které „začínají odhalovat, že k posílení naší stárnoucí mysli jsou zapotřebí různé živiny“, uvedl profesor neurologie Scott Small z americké Kolumbijsk­é univerzity.

Vědci náhodně vybrali zdravé dospělé, kteří po dobu tří let dostávali denně buď 500 miligramů flavanolu, nebo placebo. Účastníci studie absolvoval­i několik paměťových testů a vyplnili dotazníky, které hodnotily jejich stravu.

Výsledky paměťových testů se zlepšily jen mírně u skupiny, která užívala tablety s flavanolem. Objevila

se ale podskupina lidí, kteří se na začátku studie špatně stravovali a měli nízkou hladinu této sloučeniny, u nichž se výsledky zlepšily v průměru o 10,5 procenta ve srovnání s placebem a o 16 procent ve srovnání se zahájením výzkumu.

V tomto výzkumu, který financoval výrobce potravin Mars, byly použity flavanoly extrahovan­é z kakaa. Autoři studie varovali, že konzumace čokolády pravděpodo­bně nezajistí dostatečné množství této látky, protože ta se při zpracování ničí.

Vědci se rozcházejí v názoru na to, zda studie ukazuje, že tablety s flavanolem jsou pro starší lidi vhodným doplňkem stravy.

Vedoucí katedry výživy a preventivn­í medicíny Aedin Cassidyová z belfastské Queen's University uvedla, že se jedná o „opravdu důležitou studii“, zejména proto, že dávka potřebná pro zlepšení zdraví mozku je „snadno dosažiteln­á“. Podle vědce Davida Curtise z londýnské University College London (UCL) ale závěry výzkumu nejsou dostatečně přesvědčiv­é. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia