MF DNES

S koly na vlak, vstříc všem dobrodružs­tvím!

-

Sezona je v plném proudu a zase míříme s koly do vlaku, aby nás odvezl někam, kde šlápneme do pedálů a odkud se budeme moci vracet. Vždy je v tom kus dobrodružs­tví. Tedy ani ne tak v cyklistice, jako v cestování vlakem. Cyklistika má davy příznivců, a když se ty davy sejdou na nádraží, zažívají chvilky napětí. Někdy trochu vlastní vinou, dost často kvůli nepřiprave­ným dopravcům a nezřídka pro plezír pana průvodčího, který vyrobí dusno, aby minutu před odjezdem stejně rezignoval a všechny pustil dovnitř. Ale – zlepšuje se to.

Před mnoha lety na nás průvodčí v Mostě řval tak, že se děti bály. Že nemá místo, nikdo mu neřekl, že poveze deset nebo kolik cyklistů, a ať se domů dostaneme, jak chceme. Je to nepříjemná situace, člověk má pocit, že se boří plány a návaznosti, že je rodina v ohrožení a že na dohled od Chanova nebude snadné všechna ta kola, bágly a děti ohlídat. Naštěstí to nevydržel jeden z účastníků zájezdu a začal řvát stejně jako chlapík s píšťalkou. Ten náhle zmizel, skupina se napáskoval­a do vlaku a jelo se.

Rok nebo dva poté jsme se vraceli na západ Čech až z jihomoravs­kého Mikulova. Tři rodiny, nějaké děti. Na nádraží stála ještě další taková skupina a od Břeclavi přijel motoráček se dvěma nebo třemi vagony, ale už plný kol a lidí. Průvodčí měla pusu od ucha k uchu, a že prý jestli se domluvíme a dáme kola na sebe, ať klidně jedeme. Máme historický snímek, ani v Bangladéši by takový nevznikl, ale kola jízdu ve dvou patrech přežila vesměs bez úhony. Průvodčí nejspíš riskovala zpoždění a stížnosti kverulantů, ale ze stresu udělala pohodu a legraci, pročež se na hodinovou jízdu do Znojma na jedné noze nechá vzpomínat v dobrém.

Každoročně jezdíme s celkem velkou partou o květnových svátcích vlakem na Šumavu, odkud je to do Plzně sice delší, ale opravdu nenáročná projížďka. Jsou tři dny volna, vždycky jede hromada lidí s koly, ale na dráze to ještě nikdo nezaznamen­al, takže tlačenice je pravidelno­u součástí výletu. Jednou se při výluce na posledním úseku pokračoval­o autobusy, ale pro kola zapomněli poslat dodávku. Jindy jel do Klatov na půli cesty dlouhý vlak, ale dál k Železné Rudě pokračoval motoráček, takže se lidi ze šesti velkých vagonů nacpali do dvou malých a s koly bylo opravdu zle. Ale když se sklopí sedačky, vejdou se mezi ně tři čtyři kola nastojato. Průvodčí sice zkoušel protestova­t, ale i v tomhle případě nechal vlak nakonec odjet. Držet kola hodinu, navíc s rouškou na obličeji, protože řádil covid, byl mimořádný výkon, ale nezapomenu­telný zážitek.

Ale máme to rádi, jinak bychom to tvrdošíjně neopakoval­i. Navíc je vlaková doprava těžko nahraditel­ná, nechce-li člověk začínat a končit na stejném místě. Jenom je divné, že vám někdo prodá jízdenku pro člověka i kolo, ale nedokáže zajistit, že bude opravdu místo. Naučili jsme se studovat jízdní řády, rozpoznáva­t symbol kola, který znamená, že si dáme bicykly dovnitř sami na plošinu s nosiči, nebo symbol kufru, který znamená, že kolo lze uschovat ve služebním voze s nákladním prostorem, starém dobrém hitláku. Víme, že si lze udělat rezervaci a že když jsou zmíněné symboly v rámečku, je rezervace povinná. Ani s touhle vědomostní výbavou ale nebývá o překvapení nouze, třeba už jen proto, že jí každý cyklista nedisponuj­e a tlačenice vznikne tak jako tak.

Nicméně zlepšuje se to, fakt. Nikdy se nestalo, že bychom neodjeli, protivných průvodčích dramaticky ubylo, vozový park se proměnil k lepšímu obecně a i s přepravou kol počítá víc. Snad by bylo možné i trochu pružněji reagovat na okamžitý zájem o přepravu kol – ať už podle rezervací, nebo i podle situace na peronu. Jasně, už by v tom nebylo to dobrodružs­tví, ale to by si jeden snad i odpustil.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia