MF DNES

Německo se v zimě spolehne na uhlí, přiznal ministr

-

BERLÍN Ačkoliv se Německo chce v dohledných letech zbavit závislosti na hnědém uhlí, nadcházejí­cí zima bude vypadat trochu jinak. Ministr hospodářst­ví Robert Habeck totiž při návštěvě spolkové země Braniborsk­o přiznal, že ke konci letošního a zkraje příštího roku se mohou tamější tepelné elektrárny opět rozeběhnou­t.

„Na konci června budou rezervní bloky německých tepelných elektráren odstaveny. Přes zimu je ale bude možné na základě zvláštního povolení užívat,“řekl Habeck německému deníku Bild.

I proto nyní se svým týmem formuluje potřebnou žádost do Bruselu. Zásoby plynu, větrná a solární energie totiž nemusí v chladnější­ch částech roku stačit. Němci navíc rychle odstavují z provozu jaderné elektrárny. „Musím Evropské unii zdůvodnit další užívání uhelných elektráren. Potřebujem­e rezervní kapacity,“dodal ministr.

Habeck pro deník Bild zároveň řekl, že Německo pracuje na vybudování základní vodíkové sítě. Jeho cílem je výstavba jakési vodíkové dálnice, jejíž součástí budou navzájem propojené přístavy i nově postavené klimaticky neutrální továrny. Ty by měly být zhotoveny do pěti let, přičemž Habeck počítá s tím, že zvládnou větší zatížení i během zimy.

„Potřebujem­e zajistit energetick­ou cenovou dostupnost, spolehlivo­st i bezpečnost dodávek. Jakmile se to stane, můžeme se co nejrychlej­i pustit do dotažení naší klimatické neutrality,“uvedl Habeck.

Německo počítá s tím, že k úplnému odstavení uhlí by mělo dojít nejpozději v roce 2038. Sám Habeck ale doufá v dřívější odklon od tohoto fosilního paliva, reálný je podle něj rok 2030. Výroba elektřiny z uhlí se prý kvůli emisním povolenkám postupně přestane vyplácet. (jla)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia