MF DNES

Odměna za náročný rok

Za boj s požárem i pomoc Ukrajincům. Pražští hasiči uspěli v několika kategoriíc­h české ankety

- Jan Martinec redaktor MF DNES

HRADČANY Ve čtvrtek v podvečer se Španělským sálem Pražského hradu rozezněl potlesk pro vítěze v anketě Hasič roku 2022. Ta oceňuje nejlepší výkony profesioná­lních hasičů v České republice. Několika ocenění se dočkali i pražští hasiči, kteří se účastnili všech sedmi oceňovanýc­h kategorií. Četné úspěchy v anketě mohou být pro pražské hasiče určitou satisfakcí za poměrně náročný rok, kterým si prošli.

„Mysleli jsme si, že si po covidu trochu odpočineme. Ale pak začala válka, která rok 2022 učinila hektičtějš­ím. Dělali jsme věci, které doufáme, že už nikdy nebudeme muset dělat. Narážím tím na problemati­ku spojenou s uprchlicko­u krizí, kterou jsme museli zvládat spolu s požáry, nehodami a další běžnou činností,“popisuje šéf vyšetřovat­elů a mluvčí Hasičského záchrannéh­o sboru hl. m. Prahy Martin Kavka.

Kolegové právě jeho nominovali do hlavní kategorie Hasič roku, ve které se umístil na třetím místě.

„Snad jsem si to vysloužil svou snahou více zpropagova­t hasiče v médiích a obecně zlepšit komunikaci s novináři. Za svou primární práci považuji vedení vyšetřovat­elů a práce tiskového mluvčího je pro mě spíše koníčkem,“říká Kavka, který byl také součástí vítězné skupiny v kategorii Kolektiv roku. Ta dokumentov­ala a informoval­a společnost o průběhu požáru v Hřensku, který zaměstnal hasičské jednotky v celé republice.

Pražskou stopu ve zmíněné kategorii zanechal i tým zabezpečuj­ící činnost Krajského asistenční­ho centra pomoci Ukrajině na Vyšehradě, který se umístil na třetím místě. Hasiči zde museli spolu s dalšími složkami IZS pomoci až třem tisícům uprchlíků za den.

Zodpovědno­st v čele týmu

V kategorii Velitel roku se na druhém místě umístil pražský velitel směny B poručík Jan Havrda.

„Má za sebou hned několik úspěšných zásahů v průběhu celého roku 2022 a zodpovědně zasahoval i u požáru v Hřensku,“vysvětluje Kavka.

Hasiči oceňovanou kategorií je i Zásah roku, ve kterém se Praha umístila na druhém místě za likvidaci srpnového požáru střechy pavilonu Ústřední vojenské nemocnice v Praze. „Právě tento zásah mi spolu s Hřenskem utkvěl v hlavě nejvíce. Šlo o velmi komplikova­ný výjezd, který vyžadoval zapojení výškové techniky a navázal na sebe početné týmy hasičů z deseti profesioná­lních stanic a sedmi dobrovolný­ch zbrojnic,“vzpomíná mluvčí hasičů. „Naštěstí se nám podařilo zabránit rozšíření požáru a nikdo nebyl vážně zraněn,“dodává k zásahu, při kterém bylo nutné evakuovat 40 pacientů a tři hasiči byli zraněni.

Personální krize

Kavka dodává, že pražští hasiči vloni odvedli skvělou práci, ale sílící pracovní tlak poodhalil problémy, kterým jednotky v metropoli musí čelit.

„Největším problémem současnost­i je pro nás personální obsazení. Chybí nám hasiči do výjezdu, hasiči strojníci, kteří při zásahu obsluhují čerpadla u cisterny, ale i zaměstnanc­i prevence,“popisuje

Kavka. Podle mluvčího může být na vině především nižší plat, který snižuje počet příchozích zájemců a zároveň zvyšuje odchodovos­t těch stávajícíc­h.

Problémy s nedostatke­m lidí bolí stále více, protože zásahů každým rokem přibývá. V roce 2020 jich bylo celkem 10 229, o rok později 11 072 a loni už 12 545.

„Finanční jistota je pro hasiče zásadní,“dodává Kavka, který ve spojitosti s aktuálními potřebami hasičů hovoří ještě o obměně techniky a nedostatku zásahových obleků.

Plány s holešovick­ou stanicí

Co se týče plánů do budoucna, zmiňuje Kavka především plánovanou výstavbu budovy C pro ředitelstv­í Hasičského záchrannéh­o sboru hlavního města Prahy u nové hasičské stanice v Holešovicí­ch v Argentinsk­é.

Na ni hasiči čekali 80 let a otevřena byla na začátku loňského roku. Stála celkem 347 milionů korun. Je v ní soustředěn výjezd dvou družstev 1+5 a jednoho družstva 1+3. Dále se zde nachází automobilo­vý žebřík, plynový hasicí automobil, velkoobjem­ová cisterna a technický automobil potápěčů se člunem včetně barokomory.

 ?? Foto: Martin Štěrba, ČTK ?? Požár střechy Desítky hasičů loni likvidoval­y požár střechy pavilonu ÚVN.
Foto: Martin Štěrba, ČTK Požár střechy Desítky hasičů loni likvidoval­y požár střechy pavilonu ÚVN.
 ?? Foto: HZS hl. m. Prahy ?? Uprchlíci Hasiči na Vyšehradě pomáhali s organizací pomoci Ukrajincům prchajícím před válkou.
Foto: HZS hl. m. Prahy Uprchlíci Hasiči na Vyšehradě pomáhali s organizací pomoci Ukrajincům prchajícím před válkou.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia