MF DNES

Výluka tramvajové estakády je u konce

-

PRAHA Žižkov s Libní se opětovně dočkaly přímého tramvajové­ho spojení. Pražský dopravní podnik (DPP) ukončil rekonstruk­ci estakádové trati od Ohrady přes Krejcárek na Palmovku. Pravidelný provoz se na úsek vrátil dnes, a to po více než 14 měsících od zahájení prací. Doposud museli cestující na trase využívat náhradní autobusovo­u dopravu.

„Trať byla po 32 letech provozu už natolik opotřebova­ná, že bylo nutné přikročit zejména k rekonstruk­ci mostu, ale i tramvajové trati jako takové,“řekl technický ředitel dopravního podniku Jan Šurovský.

Na trať poprvé vyjeli cestující v roce 1990, za celou dobu provozu se ale nedočkala větší rekonstruk­ce. To se stalo až nyní. Dělníci na úseku kompletně vyměnili kolejnice, původní dřevěné pražce se nahradily betonovými. To podle dřívějších vyjádření umožní v úseku zvýšit rychlost tramvají až na 60 kilometrů za hodinu.

Lepšího komfortu se dočkali také cestující, kteří využívají zastávku Krejcárek. Ta je nyní nově bezbariéro­vá. Dělníci se také zaměřili na úplnou rekonstruk­ci tramvajové­ho mostu, který má délku 455 metrů. „Na mostě byly odstrojeny všechny vrstvy tramvajové trati až na holý most, který byl sanován, a to včetně pilířů,“popsal Šurovský. Nové jsou také sloupy pro trolejové vedení, ale i vedení samotné.

Podle technickéh­o ředitele Šurovského má nově opravená trať mezi Ohradou a Palmovkou význam i pro širší oblast metropole. Jezdí po ní tramvajové linky číslo 1, 10, 19 a také noční linka 95. „Ty se tak po měsících vrací na svou trasu, s výjimkou čísla 19, které dočasně nahradí linka číslo 7,“doplnil Šurovský. Při startu oprav dopravní podnik vyčíslil náklady na celou rekonstruk­ci na bezmála 240 milionů korun bez DPH. (ČTK, ahe)

 ?? ?? Foto 2x: Radek Vebr, MAFRA
Slavnostní páska Oprava trati mezi Ohradou a Palmovkou trvala 14 měsíců. Dělníci se zaměřili také na tramvajový most, který má délku 455 metrů.
Foto 2x: Radek Vebr, MAFRA Slavnostní páska Oprava trati mezi Ohradou a Palmovkou trvala 14 měsíců. Dělníci se zaměřili také na tramvajový most, který má délku 455 metrů.
 ?? ?? Návrat tramvají Estakáda Krejcárek, která spojila Libeň a Žižkov v roce 1990, prošla kompletní rekonstruk­cí.
Návrat tramvají Estakáda Krejcárek, která spojila Libeň a Žižkov v roce 1990, prošla kompletní rekonstruk­cí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia