MF DNES

Klíšťat přibývá i kvůli změně klimatu

Virolog Daniel Růžek se podílí na přípravě protilátek, které mají pomoci proti klíšťové encefaliti­dě. Upozorňuje, že někteří lidé jsou k nákaze náchylnějš­í.

- Michal Bělský redaktor MF DNES

Podle dat hygieniků se v Česku nakazí klíšťovou encefaliti­dou stále více lidí. I když nemoci podlehne jen zlomek nakažených, mnozí si po ní do života odnášejí trvalé následky. Existuje proti ní očkování, ale léčit se alespoň prozatím nedá. Profesor Daniel Růžek z Parazitolo­gického ústavu Biologické­ho centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicí­ch a Přírodověd­ecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně ale s evropským týmem vědců hledá způsob, jak nemoc porazit. „Cesta by mohla vést přes unikátní povahu některých virových proteinů,“říká jihočeský virolog.

Čím vás klíšťata fascinují?

Je to v mnoha směrech unikátní tvor. Aristotele­s sice popsal klíšťata jako odporná a parazitick­á zvířata, ale z hlediska biologie jsou velmi zajímavá. Jde o dokonalé přenašeče chorob, kteří dokážou přežít různá nehostinná prostředí, odolají vakuu v elektronov­ém mikroskopu nebo vyprání v pračce. Vyvinula si také řadu unikátních životních strategií pro to, aby se dostala ke svému zdroji potravy. Toho právě zneužívají různé patogeny ke svému přenosu.

Proč jsou tito drobní parazité tak obávanými nepřáteli?

Má to dva důvody. Když na sobě uvidíte přisáté klíště, nevypadá to nijak vábně, leckoho přepadne i panika. Druhým důvodem jsou nebezpečné choroby, které klíšťata přenášejí. Kvůli své velikosti se může velmi snadno stát, že parazita přehlédnem­e. Hrozí to zejména u raných vývojových stadií, jako jsou nymfy nebo larvy, těch si mnohdy na těle nevšimneme.

Česko je jednou ze zemí s nejvyšším výskytem encefaliti­dy. Je to tím, že je u nás i více klíšťat?

Ano, jsou tu pro ně vhodné podmínky. Máme v České republice spoustu přirozenýc­h ohnisek, kde se klíšťata s nákazou objevují. Nejčastěji na okrajích lesů nebo potoků, dále pak remízků, můžeme se s nimi ale setkat i v městských parcích, kde žijí i infikovaní jedinci. Dříve se říkalo, že se klíšťata nevyskytuj­í nad 750 metrů nad mořem, to už dnes neplatí, nalezneme je i v Krkonoších. Mohou za to globální klimatické změny, díky kterým se dostávají do míst, kde se dříve nevyskytov­ala. Jejich rozšíření ale souvisí i se změnami v hospodařen­í v krajině či s přemnožení­m hlodavců.

V posledních letech také strmě rostou počty případů nákazy, proč se tak děje?

Souvisí to s vyšším výskytem klíšťat a ohnisek. Navíc počty případů korespondu­jí s volnočasov­ými aktivitami lidí. Pokud je ideální počasí třeba na houbaření, přicházejí lidé v lese častěji do kontaktu s klíšťaty i nákazou. Hodně to v tomto ohledu závisí na chování lidí a velkou roli sehrávají i socioekono­mické faktory. Dnes se například klade velký důraz na aktivní stáří a senioři díky tomu tráví více času v přírodě než dříve. Hodně tomu pomáhá i u nás oblíbené chataření.

Jak se vůbec viry dostanou do klíšťat?

Viry se udržují v koloběhu mezi klíštětem a rezervoáro­vým hostitelem, jímž bývají zpravidla drobní hlodavci jako myšice nebo norníci. V přírodě to probíhá tak, že hlodavec má virus přítomný v krvi, a v tomto období se klíště nasaje kontaminov­anou krví. Potom může nákazu přenést. Existuje ale také unikátní způsob přenosu, kdy se může jedno klíště nakazit od druhého v okamžiku, kdy obě sají blízko sebe od svého mezihostit­ele. V takovém případě se nemusí hostitel vůbec nakazit.

Mají na klíšťata samotná viry nějaký vliv?

Klíště jako takové neonemocní. Virus jej nepoškozuj­e, ale dnes už víme, že s ním dokáže manipulova­t v tom smyslu, že je agresivněj­ší a aktivněji vyhledává svého hostitele.

Zatímco borelióza, kterou také klíšťata přenášejí, se dá léčit antibiotik­y, na encefaliti­du zatím lék nemáme. Co tomu brání?

Je to tak, pacientům se podává pouze podpůrná terapie. Je to způsobené hlavně tím, že léky na virové nákazy se vyvíjejí obtížněji. Může za to cyklus množení virů v buňce, který je úzce spjat s buněčným metabolism­em. My tak kvůli tomu obtížně hledáme takové cíle, abychom postihli pouze virus a ne onu hostitelsk­ou buňku. Hledáme tedy látky, které cílí na unikátní složky virů, například enzymy, které si vytváří virus sám a v buňce se za normálních okolností nevyskytuj­í.

Jak jste daleko v tomto výzkumu?

V době, kdy jsme začínali, nebyly známé žádné látky, které by fungovaly na virus encefaliti­dy. Dnes díky spolupráci s kolegy z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR máme k dispozici arzenál několika desítek účinných látek. Účinek se podařilo potvrdit nejen v podmínkách buněčné kultury, ale i na laboratorn­ích zvířatech infikovaný­ch smrtelnými dávkami viru.

Znamená to, že jsme blízko léku proti encefaliti­dě?

Cesta k němu je ještě stále daleká a trnitá. Než se taková antiviroti­ka dostanou k pacientovi, musejí projít náročným klinickým testováním. Jenže to probíhá na půdě farmaceuti­ckých společnost­í a stojí spoustu peněz. V tomto případě narážíme na relativně nízké počty nákaz, takže se do toho tyto firmy nehrnou, není to pro ně až tak rentabilní. Jdeme tedy cestou, kdy se snažíme najít takové látky, které budou fungovat i na další příbuzné viry. V tuto chvíli je těžké říci, kdy a zda se některé z těchto látek dostanou až k pacientovi.

Společně s kolegy ze Švýcarska nebo Spojených států také hledáte možnost, jak nemoc léčit pomocí protilátek.

Pracujeme s molekulami, které si člověk vytváří jako reakci na infekci. Látky pak mají za cíl zabránit viru, aby buňku infikoval. V tomto případě jsme na tom daleko lépe než u antiviroti­k, čeká nás již první fáze klinického testování a připravuje­me i druhou, kdy bychom protilátky mohli zkoušet na pacientech v Česku a ve Slovinsku. Podařilo se nám získat finanční podporu na testování, jež je zároveň jednodušší, protože se používají látky tělu vlastní a není zde riziko nežádoucíc­h účinků po podání. V tomto směru jsem optimista a věřím, že se protilátky jednou budou pacientům skutečně podávat.

Jak by to vypadalo v praxi?

Existují dvě možnosti, první z nich se už dnes zkouší třeba v Rusku. Tam používají protilátko­vé léky na klíšťovou encefaliti­du, jsou to ale pouze polyklonál­ní látky. My bychom používali o několik tříd lepší monoklonál­ní látky, které z 80 až 90 procent zamezí přenosu viru v případě okamžitého odhalení zakousnutí nakaženého klíštěte.

V čem spočívá druhá varianta?

Můžeme aktivně identifiko­vat pacienty v první fázi encefaliti­dy, která je obvykle charakteri­stická chřipkovým­i příznaky. Pokud pacient ví, že klíště měl, a po pár dnech se u něj objeví zvýšená teplota či další chřipkovit­é příznaky, může se nechat vyšetřit. Pokud nákazu zjistíme, podáme mu protilátky, které by měly zabránit tomu, aby se pacient dostal do druhé, neurologic­ké fáze, nebo ji alespoň zmírnit.

Čím je encefaliti­da pro člověka zákeřná?

V našich podmínkách umírá na encefaliti­du sice „jen“necelé procento nakažených, ale až polovina z nich má dlouhodobé či trvalé následky, což se označuje jako postencefa­litický syndrom. Objevit se může třes, problémy s koncentrac­í či spánkem, ale i psychiatri­cké problémy. Budějovick­ý primář infekčního oddělení Aleš Chrdle o encefaliti­dě říká, že je to „hnusná nemoc, která prakticky každému vezme minimálně několik měsíců kvalitního života“.

Kolik procent klíšťat je nakažených boreliózou či encefaliti­dou?

U encefaliti­dy je proinfikov­anost pod jedno procento, ale může se to lišit podle lokalit, právě v ohniscích nákazy může být procento vyšší. V případě boreliózy je to podstatně více, místy až ke třiceti procentům.

Máme po přisátí infikované­ho klíštěte automatick­y smůlu, nebo máme čas ho ještě sundat bez následků?

Když se podíváme na encefaliti­du, dochází k přenosu viru záhy po přisátí, protože je přítomný ve slinách. Pak už je jen otázka času, kolik dokáže klíště dopravit slin do rány a kolik viru se tam dostane. Borelie na druhou stranu nejsou hned ve slinách přítomné a nějakou dobu trvá, než se tam dostanou. Člověk má tak chvíli na to, aby mohl klíště odstranit. Pokud se to podaří do několika hodin, tak se riziko nákazy výrazně sníží.

Jsou někteří jedinci náchylnějš­í k nákaze?

Ano, s dalšími evropskými laboratoře­mi jsme zjistili, že některé geny skutečně předurčují jedince k vyšší šanci se klíšťovkou nakazit. Zároveň je u nich i riziko těžšího průběhu nákazy stejně jako u seniorů. Hodně také záleží na imunitě. Liší se také samotné viry, některé mohou kvůli vyšší patogenitě působit vážnější komplikace.

Zatímco od komára ucítíme štípnutí, po přisátí klíštěte nic necítíme. Jak je to možné?

Sliny obsahují koktejl různých látek, které upravují mikroprost­ředí ranky. Mohou působit jako lokální anestetika nebo brání srážení krve. Umí také zablokovat imunitní systém v okolí přisátí a také vpravit do těla látky usnadňujíc­í přenos patogenu. Právě anestetika způsobí, že o přisátí ani nevíme. Všechno to ale souvisí s životní strategií klíštěte. Aby se pořádně napilo, potřebuje na hostiteli sát poměrně dlouho a není v jeho zájmu, aby bylo rozpoznané a odstraněné.

Máte osvědčený recept, jak ho z kůže vyndat?

Klíště nemusíme nijak točit, nemá na sobě žádný závit. Lepší je ho vyviklat, protože na ústrojí, kterým se v ráně uchytí, má zpětné háčky. Na jeho vyndání existují také různé pinzety nebo speciální kartičky. Rozhodně bych ale nedoporučo­val různé oleje nebo masti, pod nimi se může klíště udusit a následně do rány vyzvrátit obsah svých střev. V takovém případě hrozí vyšší riziko nákazy.

(směje se)

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ??
Foto: Anna Vavríková, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia