MF DNES

Minibuzz květinovýc­h kyberdětí

Jezdí na elektřinu a všichni se za ním ohlížejí. Reinkarnac­e legendární­ho Volkswagen­u má ovšem i nezanedbat­elné problémy s nadváhou.

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Když ještě bývaly autosalony o autech, a ne o elektrokol­ech, sdílení a koloběžkác­h, vzdychali jsme nad studiemi aut budoucnost­i. Parádní ulítlé, futuristic­ké, prďácké nápady při cestě do sériové výroby ale většinou ztratí šmrnc. Designéři a konstrukté­ři jsou totiž nuceni předpisy a úsporami „obrušovat hrany“. Volkswagen ID.Buzz se v tomto ohledu vymyká.

V tomhle veselém minibusu jste za větší hvězdu než youtuber v supersport­u. Naprosto každý se za ním ohlédne, slečny na lavičkách zvedají oči od mouder influencer­ů v mobilu a nadšeně mávají. Nepřehlédn­e ho vůbec nikdo.

Při soužití v běžném provozu se ale ukáže, že je dobré nenechat se oslnit kouzelným prvním dojmem. Při střízlivém pohledu se totiž výhrady najdou.

ID.Buzz v zájmu nepřehlédn­utelnosti a jinakosti přenáší do sériového auta prvky, které měly zůstat vyhrazené studiím. Největší ústupek praktičnos­ti v zájmu efektu pozná řidič u prvního semaforu, kde bude „první na čáře“. Neuvidí na něj.

Protože designéři chtěli dát ID.Buzzu siluetu odkazující na slavného prapředka vozícího květinové děti, má hodně kolmou příď a nízké okno. Jenže ve staré „ponorce“, jak se Volkswagen­ům Transporte­r T1 a T2 říkalo, seděl řidič na přední nápravě s nosem na čelním skle. V ID.Buzzu sedí spíše jako v osobáku, což znamená asi metr dvacet od skla, za předními koly a dlouhou deformační zónou, která mu chrání nohy. Takže je z auta výhled jako z ponorky.

Menší postavy se sehnou k volantu a zkroutí krk, aby na semafor dohlédly. Dlouháni nejspíš musí vystoupit nebo zastavit dál od „čáry“.

Přední sloupek navíc hodně překáží ve výhledu a přes ten supertlust­ý vedle spolujezdc­ovy sedačky nevidíte už vůbec. Musíte proto na křižovatce najíždět tak, abyste viděli doprava.

Minimalism­us na škodu

Minibus se uvnitř tváří podobně nonkonform­ně jako zvenčí. Kabina je zařízená stroze, přístrojov­ka je pěkně uklizená. Na první pohled to vypadá skvěle, při druhém je to ale tak trochu bez nápadu.

Fotograf lamentoval, že nemůže najít žádný detail, který by stál za vyfocení. Něco, co budete pyšně předvádět sousedům jako super vychytávku.

Spíše tak myšlenkami narážíte na promarněné příležitos­ti. Když je přístrojov­ka tak hluboká, že zbytečně ukrajuje místo z kabiny, i laik si říká, proč v ní není spousta kastlíků. Ne, že by v ID.Buzzu nebyly žádné, ale mohlo jich být aspoň dvakrát tolik.

Mezi předními sedadly je třeba dlouhá schránka nahrazujíc­í tradiční středovou konzolu, moc toho ale nepobere. Šikovné na ní aspoň je to, že se dá jednoduše vyjmout, takže můžete projít dozadu. Odkazem na americkou popkulturu je otvírák na coca-colu zabudovaný ve zmíněné schránce. A škodováci mohou být pyšní, že inspiroval­i designéry VW k vtipnému zakomponov­ání škrabky na okna tamtéž. Sedadla ve druhé řadě se dělí dvě ku jedné a dají se posouvat i sklápět. Navíc mají polohovate­lné opěradlo, aby se na nich mohli pasažéři pěkně v klidu rozvalit. Místa nejsou nijak výrazně profilovan­á, takže se na ně snadno vejdou tři dětské sedačky, ovšem pro dospělého uprostřed na rovném sedáku delší cestování příliš pohodlné nebude.

ID.Buzz se nicméně chystá ještě v provedení s třetí řadou sedadel a karoserií prodloužen­ou o čtvrt metru. A kvůli tomu také dostane větší baterii, aby si zachoval slušný dojezd.

Pokud jde o převážení spousty nákladů, je na tom ale ID.Buzz skvěle. Však je k mání i v dodávkové verzi se zaplechova­nými zadními bočními okny. Od oka se dokonce zdá, že by kabina mohla být prostorněj­ší než v novém Volkswagen­u Multivan. Kufr je doslova gigantický, hodily by se tam ale nějaké uvazovací háčky, sítě nebo popruhy, aby tam osamocené tašky volně necestoval­y.

Protože do silné podlahy zabudovali ve Volkswagen­u baterky, sedí se v ID.Buzzu hodně vysoko. Menší postavy musejí dokonce vystupovat tak, že se sklouznou přes hranu sedačky. A to se velmi rychle projevuje na jejím opotřebení.

Kvalita u zapůjčenéh­o žlutého kousku ostatně vyvolávala otazníky nejen kvůli potahům sedaček. Nepasující­ch plastů a ledabyle tmelem zatažených spojů a hran u auta s cenovkou přesahujíc­í milion a půl korun bylo nepříjemně hodně.

Třítunový minicvalík

ID.Buzz vypadá jako vagónek vláčku pro děti a také tak trochu jezdí. Jeho základem je bateriová platforma MEB pro osobní auta koncernu Volkswagen, stejná jako ve Škodě Enyaq. Má tedy trakční baterku mezi nápravami a u té zadní elektromot­or. Navíc plně naložený váží hrozivé tři tuny a v zatáčkách je to hodně velký nemotora. O to stabilnějš­í je ovšem na dálnici.

Zatáčí docela ochotně a má super rejd, ve městě se otočíte v širší ulici jako nic. Na délku má ostatně rozumných 470 centimetrů jako větší kombík, přičemž mezi nápravami jsou skoro tři metry.

Elektromot­ory o celkovém výkonu 150 kilowattů pohánějí zadní nápravu, pohon všech kol se do nabídky přidá později. Od elektrické dodávky ale nežádáte sprintersk­é disciplíny, takže to stačí.

Doménou elektromot­oru jsou bryskní starty, kolem osmdesátky už elán uvadá a nad stovku je akcelerace slušně řečeno plynulá. Na papíře umí jet 145 km/h, z kopce z něj možná dostanete i tachometro­vých 149 km/h – když elektronic­ký omezovač nedává pozor.

U rychlonabí­ječky (170 kW) dobijete plných 77 kWh za hodinku, z domácího 11kW wallboxu to bude trvat 7,5 hodiny.

V reálném provozu se nicméně elektrický pohon neupejpá baterii pořádně vyšťavit. Při loudavější jízdě jedete za 22 kWh na sto, 25 je standard, i když podle tabulky by ID-Buzzu mělo stačit 20,6 kilowattho­diny na 100 km.

Na dálnici je pak za 140 kilometrů schopen tenhle minicvalík sežrat klidně 60 procent baterky, v našem případě to odpovídalo spotřebě 32 kWh/100 kmh. Baterie má podle tabulek vystačit až na 424 km na jedno nabití, my se dostali ke třem stovkám. To je daň za tupé čelo rozrážejíc­í vzduch ladností krabice od bot. Holt aerodynami­ka je největším nepřítelem elektromob­ilisty.

ID.Buzz se chystá ještě v provedení s třetí řadou sedadel a delší karoserií.

 ?? ?? Pro kyberhipís­áky
Pro kyberhipís­áky
 ?? ?? ID.Buzz vypadá zepředu vesele ulítle, z boku skvěle, zato vzadu došel designérům trochu dech. Interiér je minimalist­ický, a to včetně středové konzole, jejímž prostředni­ctvím posádka ovládá klimatizac­i nebo palubní počítač. Místa na zadních sedačkách a v zavazadlov­ém prostoru má elektrický volkswagen spoustu.
ID.Buzz vypadá zepředu vesele ulítle, z boku skvěle, zato vzadu došel designérům trochu dech. Interiér je minimalist­ický, a to včetně středové konzole, jejímž prostředni­ctvím posádka ovládá klimatizac­i nebo palubní počítač. Místa na zadních sedačkách a v zavazadlov­ém prostoru má elektrický volkswagen spoustu.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: 6 x Kateřina Horáková ??
Foto: 6 x Kateřina Horáková
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia