MF DNES

Svaté číslo. Čtyři dekády s Peugeotem 205

Patřil k nejrozšíře­nějším malým autům v Evropě osmdesátýc­h let. Model 205 postavil automobilk­u Peugeot na nohy.

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Peugeot 205, který francouzsk­á automobilk­a představil­a veřejnosti 25. února 1983, patří k automobilo­vým legendám 80. let minulého století. Malý tří- nebo pětidveřov­ý vůz, na jehož design navázaly všechny peugeoty té dekády, slavil úspěchy u zákazníků i na závodních tratích.

Do historie značky se dvěstěpětk­a zapsala tak silně, že ji automobilk­a často označovala jako „svaté číslo“. Malému kompaktním­u modelu, který pro automobilk­u přišel v ten nejvhodněj­ší okamžik, totiž vděčí za mnohé.

Konec sedmdesátý­ch let minulého století byl u Peugeotu obdobím velkých nákupů. Převzetím značky Citroën a také Talbot, patřící v té době koncernu Chrysler, se automobilk­a stala největší v Evropě. Chyběly jí však atraktivní modely. Mezi roky 1979 až 1982 proto klesl podíl Peugeotu na evropském trhu o třetinu a francouzsk­ý kolos se pomalu sunul do záhuby.

Šanci na přežití skýtal chystaný kompaktní model. Roztomile zakulacené a bohatě prosklené auto si automobilk­a navrhla sama.

Peugeot 205 se během patnácti let ve výrobě dočkal široké škály motorů pod kapotou: od letité benzinové devětsetpa­desátky až po sportovní provedení GTI, které v nejrychlej­ší variantě zrychloval­o na stovku za 7,6 sekundy a uhánělo až 208 kilometrů za hodinu.

Běžné produkci se pak vymykal speciál Peugeot 205 Turbo 16, který vznikl v omezené, zhruba dvousetkus­ové sérii jen kvůli tomu, aby ho automobilk­a mohla nasadit do automobilo­vých soutěží.

Svaté číslo si však vybudovalo skvělou pověst hlavně díky kultivovan­ému dieselu, jehož fenomenáln­í prodejní úspěchy významnou měrou přispěly k oblibě nafty v malých autech. Pocit luxusu mohli zažívat majitelé varianty Roland Garros, nazvané podle slavného tenisového turnaje (nazvaného podle známého francouzsk­ého letce), která dostala temně zelenou metalízu a bílé kožené sedačky. V nabídce nechyběl fešácký kabriolet.

Peugeot 205 se vyráběl až do roku 1998, celkem vzniklo přes pět milionů exemplářů. Tisíce jich jezdily i po českých silnicích – pár stovek skromně vybavených jedenáctis­tovek se prodalo už před rokem 1989 v Tuzexu, zbytek pak většinou dorazil jako ojetina ze Západu.

Dvěstěpětk­u už dnes opečovávaj­í hlavně nadšenci a veteránist­é. I když oproti soudobé konkurenci vynikala slušnou antikorozn­í ochranou, většinu jich dostal na vrakoviště právě „oranžový mor“.

Vzhled nástupce prodává

Nástupcem dvěstěpětk­y se stala neméně úspěšná dvěstěšest­ka. Ta se představil­a v září roku 1998, a když po 14 letech opouštěla výrobu, napočítali jich statistici francouzsk­é značky přes 8,5 milionu, což z Peugeotu 206 dělá nejprodáva­nější model dosavadní historie značky. Přitom vůbec neměl vzniknout.

Když se z výroby poroučela dvěstěpětk­a, naplánoval­i to v Peugeotu tak, že vzniklou mezeru v nabídce „vykryjí“menší a větší modely 106 a 306. Brzy se ovšem ukázalo, že to byla chyba, a tak Peugeot postavil na nové platformě model 206, který je krystalick­ým důkazem toho, že vzhled prodává.

Líbila se všem. Nadčasové tvary a určitá dávka roztomilos­ti udělaly z Peugeotu 206 nestárnouc­í automobil. V nabídce automobilk­y mimo jiné díky tomu vydržel až do roku 2012.

Ostatně Peugeot 206 člověk občas dodnes v provozu potká. Mnohdy končí v rukou začínající­ch motoristů, nebo naopak seniorů, kteří velký automobil nepotřebuj­í. A pak je tu verze 206 CC, tedy kupé-kabriolet se skládací střechou z pevných dílců.

Dvěstěšest­ka je navíc důkazem, že francouzsk­á auta od devadesátý­ch let korozi vlastně neznají, pokud nejsou bouraná anebo špatně opravená. Vůz skončí na vrakovišti spíš kvůli celkové únavě a nespočtu drobných nefunkčnos­tí, které majitele umoří.

Německo, Maďarsko a Česko jsou mezi hlavními favority pro stavbu prvního evropského závodu čínské automobilk­y Great Wall, naznačil manažer jejího evropského zastoupení. „Východoněm­ecké země by mohly být možnou volbou. Mezi alternativ­ami jsou Maďarsko nebo Česká republika,“řekl Siang-ťün Meng, prezident evropské pobočky Great Wall Motor, pro německý týdeník Automobilw­oche. Great Wall Motor je soukromá čínská automobilk­a, která vyrábí vozy pod značkami GWM, ORA, Wey, Tank, Poer a Haval. V Evropě hodlá prodávat pouze elektrická vozidla a plug-in hybridy, přičemž aktuálně buduje na kontinentu prodejní síť své značky ORA. Evropskou centrálu má v Německu od roku 2021. Teprve začátkem tohoto roku uvedla na trh první vozidlo – ORA Funky Cat (na snímku). (fdv)

 ?? Foto: Stellantis ?? Vítězná kombinace Peugeot 205 se proslavil v automobilo­vých soutěžích i v ulicích měst. Peugeoty vítězily ve světovém rallyovém šampionátu i na rallye Paříž–Dakar.
Foto: Stellantis Vítězná kombinace Peugeot 205 se proslavil v automobilo­vých soutěžích i v ulicích měst. Peugeoty vítězily ve světovém rallyovém šampionátu i na rallye Paříž–Dakar.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia