MF DNES

Nahořklé loučení. A kam teď, mistře?

Lionel Messi mává Paříži. Co dál? Barcelona, Miami, či Arábie

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Ještě jednou si přetáhne přes hlavu tmavomodrý dres s třicítkou, a pak šlus. Pokud chcete vidět Lionela Messiho v akci za fotbalový Paris Saint-Germain, večer v zápase s Clermontem máte poslední šanci. Jen opatrně, jestli čekáte poklony a dojemné loučení.

Kdo Messiho misi v Paříži sledoval podrobněji, tuší, že pro všechny strany bude loučení nahořklé. A v jistém smyslu i osvobozují­cí.

Jistě se najde pár fanoušků, kteří místo potlesku zapískají, protože ani s Messim se nepovedlo to, po čem bohatá Paříž touží nejvíc: vyhrát poprvé v historii Ligu mistrů.

Pánové z vedení si zase možná oddechnou, vždyť v posledních týdnech jim argentinsk­ý čaroděj spíš přidělával starosti. Třeba když si bez povolení vyrazil na pár dní do Saúdské Arábie nebo když nedorazil na udílení cen pro nejlepší hráče francouzsk­é ligy – místo toho se vlnil v Barceloně na koncertě oblíbené kapely Coldplay.

A Messi sám? Není tajemství, že do Paříže se mu nejdřív vůbec nechtělo a že by tisíckrát raději dohrál kariéru v milované Barceloně, která si ho ovšem před dvěma lety kvůli finančním těžkostem už nemohla dovolit.

Spojení písmen LM a PSG zkrátka od první chvíle drhlo. A že se po vypršení smlouvy přeruší úplně, to se celkem dalo čekat.

Nekončí jistě úplným fiaskem. Katarští majitelé klubu si mnuli ruce, jak jim Messi loni krásně zpopulariz­oval mistrovstv­í světa, jistě je potěšilo i to, že po jeho příchodu PSG přiskočily miliony sledujícíc­h na sociálních sítích.

Na hřišti pomohl ke dvěma titulům, za dva roky nastřádal 32 gólů a na dalších 35 nahrál. Ale oboje se vlastně bralo jako povinnost. Sen o Lize mistrů nesplnil, což pochopitel­ně není jen jeho chyba. V nesystemat­icky poskládané­m týmu spolu bojovala ega, což pro útočnou trojici Messi –

Mbappé – Neymar platilo obzvlášť. Messiho odchodem se lehce pročistí vzduch, což se v diplomatic­kých vyjádřeníc­h poněkud ztrácí.

„Vážím si toho, že jsem mohl trénovat nejlepšího fotbalistu historie,“poklonil se třeba kouč Christophe Galtier.

Messi teď potřebuje najít novou výzvu, což je v téměř šestatřice­ti letech a s jeho nároky čím dál zapeklitěj­ší úkol. Co chtěl vyhrát, to už vyhrál. Tak kde najít motivaci? Varianta číslo jedna: Barcelona. Pro fotbalové romantiky jasná volba, vsaďte se, že i Messi by si tuhle možnost zvolil, kdyby odpadly všechny složitosti. Těch je ovšem dost: Barca se dál zmítá ve finanční krizi, takže má problémy i s prodlužová­ním smluv hráčům, které má v kádru teď. Přivést k nim Messiho, jenž by navzdory vší lásce ke klubu sotva hrál zadarmo? Těžká věc. Proto je ve hře varianta číslo dva: Inter Miami. Tým z americké MLS, který spoluvlast­ní David Beckham, kolem Messiho krouží dlouho a nabízí několik lákadel: v bezstarost­né americké soutěži by se argentinsk­ý bůžek nepředřel, přitom by mohl lámat střelecké rekordy a užívat si svobodnějš­í život než v Evropě. Navíc se spekuluje, že by ho Inter nejdřív půjčil Barceloně na hostování a pomohl s platem. A varianta číslo tři? Saúdská Arábie, kde je téměř ve státním zájmu Messiho přilákat na pohádkový plat: ročně až 8,5 miliardy korun. Zvedl by úroveň ligy, podpořil kampaň pro pořádání mistrovstv­í světa a ještě by přitáhl pozornost obnovením rivality s věčným sokem Ronaldem. Která z možností asi zní Messimu nejlíp?

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia