MF DNES

Tenisté řeší: Je lepší trénovat na zrádný a pomalý povrch, nebo hrát dobře zbylých devět měsíců?

- Stanislav Kučera reportér MF DNES v Paříži

Pohled

Tři nejvýše postavené české tenistky na světovém žebříčku se po výbuchu v prvním kole Roland Garros shodly: „Hurá, antuka je konečně za námi, těšíme se na trávu.“

Těžko se Barboře Krejčíkové, Petře Kvitové a Karolíně Plíškové divit, když v Paříži za poslední dva roky urvaly dohromady jen dvě výhry.

Letos se ze čtrnácti našinců v hlavní soutěži prokousala dál než do druhé rundy jen Karolína Muchová. A válí dál, nasazenou Rumunku Beguovou porazila 6:3, 6:2 a v osmifinále ji čeká Ruska Avanesjano­vá. Jenže představuj­e velkou výjimku.

Přitom čeští tenisté na oranžovém povrchu vyrůstají, a tak by jeho záludnosti měli mít zakořeněné hluboko ve výpletech raket.

Jenže výsledky tomu neodpovída­jí. I loni v Paříži vydržela nejdéle Muchová, jež dohrála ve třetím kole. Zbylých deset krajanů hledalo termín zpátečního letu až příliš brzy.

Proč to tedy v posledních dvou letech na Roland Garros tak skřípe?

Začněme rozplétat příčiny od zmíněných ženských hvězd.

Kvitová i Plíšková spoléhají především na tvrdé údery, které na pomalých oranžových dvorcích zkrátka neškodí tolik jako jinde.

Navíc obě procházejí závěrečnou fází kariéry, a tak se často potýkají se zraněními a horší fyzickou zdatností, která je v dlouhých výměnách tuze potřebná.

PK ze čtrnácti účastí na Roland Garros v kariéře vytěžila dvě semifinále, KP ze dvanácti jediné. „Nejde o můj nejšťastně­jší grandslam,“posteskla si letos Kvitová. „Antuku nemusím, rok od roku se mi na ní hraje hůř,“přidala Plíšková.

Obě česká esa proto radši sbírají úspěchy na betonu a trávě, k níž nyní upínají pozornost.

Zajímavý případ v oranžové detektivce představuj­e Krejčíková.

Předloňská šampionka Paříže z dvouhry i čtyřhry tehdy udivila pro antuku dostatečně razantní, a přitom variabilní hrou. Senzačně dokráčela až ke dvěma titulům, jenže od té doby úřadovala víc na zbylých grandslame­ch.

Jistě, loni do francouzsk­é metropole přicestova­la těsně po vleklém zranění lokte, nyní však měla ukázat víc než soužení v prvním kole.

„Na antuce jsem se letos trápila, vždyť na ní skoro nehrajeme. Za dva roky jsem se posunula, abych mohla čelit nejlepším na betonu.“

Z tohoto pohledu je skutečně výhodnější

umět spíš na rychlejšíc­h kurtech. Tenistky letos objížděly antukové akce v dubnu a květnu, Roland Garros trvá do poloviny června, cihlová drť se dostává ke slovu ještě v části července.

Zbytek sezony se barví převážné do modré s nádechem zelené.

Proto Krejčíková nerozhodně přemítá: „Ani nevím, jestli je lepší trénovat na antuku, nebo hrát zbylých devět měsíců dobře na betonu.“

Zbylé Češky prominou, ale v Paříži

se od nich příliš nečekalo. Až na dvě výjimky. Jednu ztělesňuje Muchová, druhou Markéta Vondroušov­á, zdejší finalistka z roku 2019.

Zručná levačka se naopak na antuce vyžívá, umí rotované údery i precizní kraťasy. Jenže letos doplatila na krutý los, který jí coby 60. hráčce pořadí už do druhého kola přisoudil nasazenou devítku a loňskou semifinali­stku Kasatkinov­ou. Smůla, mohla dojít hodně daleko. Oranžovým paradoxem si letos prošel i nejlepší český muž Jiří Lehečka. Ačkoli první tenisové krůčky absolvoval na antuce, vyrostl v agresivníh­o hráče, který se do ráže dostává na rychlých kurtech. Což ukázal na letošním Australian Open, kde se probil do čtvrtfinál­e.

„Na antuce se necítím úplně zle, ale výsledkově se mi nedaří. V zápasech mi nefungují věci, o které se mohu na betonu opřít,“prohodil po tvrdé lekci ve druhém kole.

Nicméně si uvědomuje, co zdobí všechny špičkové hráče a představuj­e jednu z krás tenisu.

„Jestli chci mířit výš, budu muset něco uhrát na všech površích.“

 ?? ?? Solitérka Jen Karolína Muchová z Čechů vydržela v hlavní singlové soutěži Roland Garros. Zahraje si osmifinále. Foto: Profimedia
Solitérka Jen Karolína Muchová z Čechů vydržela v hlavní singlové soutěži Roland Garros. Zahraje si osmifinále. Foto: Profimedia
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia