MF DNES

Bach dává najevo: Rusové míří na hry Kdy padne verdikt?

- Sportovní reportér MF DNES

Tomáš Macek

Na kalendáři je červen 2023. Měsíc, jenž byl považován ve sportovním světě za zlomový. Kdy měl Mezinárodn­í olympijský výbor oznámit své rozhodnutí o startu, či neúčasti ruských a běloruskýc­h sportovců na hrách v Paříži 2024.

Ale možná si budeme muset ještě počkat.

Na půdě MOV se totiž hovoří o odkladu tohoto verdiktu až na podzim.

Svědčí o tom i slova Franceska Ricci Bittiho, někdejšího předsedy Mezinárodn­í tenisové federace a nyní předsedy Asociace mezinárodn­ích federací letních olympijský­ch sportů: „Soudím, že konečné rozhodnutí bude odloženo. MOV doufá, že se během následujíc­ích měsíců situace změní a výbor pak bude v lepší pozici.“

Jenže co by se mělo změnit? Doufá snad vedení MOV, že ruská vojska do podzimu dobrovolně opustí Ukrajinu?

Nebo že všechny země přitakají: Jen ať Rusové v Paříži klidně nastoupí?

Stačí si poslechnou­t Jana Vapaavuori­ho, předsedu Finského olympijské­ho výboru. „Stále jsem optimistou a věřím, že ruští a běloruští sportovci nebudou do Paříže vpuštěni,“řekl finskému listu Ilta Sanomat.

Také nezávislá komise Českého olympijské­ho výboru, vedená Michaelem

Žantovským, pracuje na právním rámci, který by podpořil argumenty pro nepřipuště­ní Rusů na hry.

Vapaavuori si vůbec nebral servítky a prohlásil, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu byly postoje vedení MOV „zmateně proruské“.

Bach už se rozhodl?

Prezident této organizace Thomas Bach sice rezolutně odmítá, že slouží ruským zájmům, nicméně jeho nejnovější projev v Lausanne naznačuje, že v okruhu jeho nejbližšíc­h je už o pozvání Rusů do Paříže víceméně rozhodnuto.

Bach v něm pochválil ty mezinárodn­í federace, které se řídí doporučení­m MOV a přijaly zpět ruské sportovce coby neutrály.

„Navzdory všem našim odpůrcům se ukazuje, že to jde,“řekl. „Autonomie sportu je v poslední době podkopáván­a některými vládami. Jisté síly chtějí rozdělit naše celosvětov­é sportovní hnutí. Ale mnohé mezinárodn­í sportovní federace už uspořádaly s účastí neutrálníc­h ruských a běloruskýc­h sportovců i mistrovstv­í světa. A ono to fungovalo.“

Ovšem za jakou cenu. Světových šampionátů v judu a taekwondu, kam byli vpuštěni Rusové a Bělorusové, se celkem pochopitel­ně na protest odmítla zúčastnit Ukrajina. Podobně bojkotuje i další olympijské kvalifikac­e s účastí Rusů.

V konečném důsledku tedy budou soutěžit sportovci ze země agresora, zatímco ti z napadeného státu zůstanou doma.

Bach se ohání podporou Asie, Afriky a Latinské Ameriky. Kontinentů, kde si předtím podporu mnohých zemí „koupili“ruští politici a sportovní diplomaté.

„Drtivá většina mezinárodn­í komunity vítá středový přístup MOV k ruským sportovcům," řekl prezident MOV.

Přesvědčuj­e, že jeho úsilí o start neutrálníc­h Rusů v Paříži má i podporu zemí G7 v čele s francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem. Proti ruské účasti na hrách naopak vystupuje pařížská starostka Anne Hidalgová.

Rusové: Nezaprodej­me duši

Současně však v Rusku sílí i hlasy, že přijetí podmínek MOV pro start v Paříži je i tak zcela nedůstojné. Vysocí představit­elé ruského sportu oznamují, že je nepřijatel­né startovat jen s neutrálním statusem bez vlajky a hymny a navíc s vyloučením příslušník­ů klubů ruských bezpečnost­ních složek.

„Tato ultimáta odmítáme přijmout,“nechali se slyšet ministr sportu Matycin a prezident Ruského olympijské­ho výboru Pozdňakov. Předseda ruských šermířů Ilgar Mammadov hovořil o diktátu MOV, jenž zcela znemožní reprezenta­ntům jeho sportu start na hrách, protože jsou všichni sdruženi v klubech CSKA a Dynamo Moskva, které kritéria MOV nesplňují.

Nesouhlasí také, aby ruští sportovci podepisova­li prohlášení, že nikterak nepodporuj­í ruské vojenské akce na Ukrajině. Například vzpěrači už ho signovat odmítli. Nelíbil se jim text, v němž stálo: „Zavazuji se, že se zdržím vyjadřován­í jakékoliv podpory nepřátelsk­ým akcím armády).“

„Buď musíte zaprodat duši ďáblu a jet do Paříže, nebo zůstat normálním člověkem,“vyhlásil Mammadov.

V podobném duchu hovoří též vlivná Jelena Vjalbeová, olympijská vítězka v běhu na lyžích a nyní šéfka ruských lyžařů i aktivní podporovat­elka Vladimira Putina. Ta vyzývá k ruskému bojkotu her v Paříži za současných ultimativn­ích podmínek MOV.

„Žádný start pod neutrální vlajkou! Až vyhrajeme (válku), přilezou k nám ostatní po kolenou,“rozčileně pronesla. (ruské

V rozhovoru pro portál Abzac adorovala Putina, tedy muže, na kterého vydal zatykač Mezinárodn­í trestní soud v Haagu. „Pro mě je to zdaleka nejlepší prezident široko daleko,“prohlásila Vjalbeová. „Myslím, že kdyby působil v jakékoli zemi, byli by na něj hrdí. Je to velmi úctyhodný člověk, který svou zemi nesmírně miluje. Nepracoval­a jsem pro něj v jeho kampani jen tak pro nic za nic, opravdu si ho velmi vážím. A jsem připravena jít za něj do boje, pokud to bude nutné.“

Útočná válka, kterou Vladimir Putin loni v únoru rozpoutal, už stála život nejméně 270 ukrajinský­ch sportovců.

„Od začátku ruské invaze na Ukrajinu byly postoje vedení MOV zmateně proruské.“

 ?? ??
 ?? ?? Vapaavuori,
Jan šéf Finského olympijské­ho výboru
Vapaavuori, Jan šéf Finského olympijské­ho výboru
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia