MF DNES

Práce na mostě zdržují řidiče jen o pár minut

-

HLUBOČEPY, BRANÍK Doba jízdy v okolí pražského Barrandovs­kého mostu se kvůli jeho rekonstruk­ci prodloužil­a v řádu několika minut. Nejvíce se tak stalo ve Strakonick­é a Vrchlickéh­o ulici, kde se doba jízdy prodloužil­a proti běžnému stavu o dvě minuty. Vliv na provoz na Jižní spojce oprava nemá.

Proti loňsku stoupl počet aut, která využívají provizorní vratnou rampu u Lihovaru. Vyplývá to ze zjištění Technické správy komunikací (TSK). Silničáři zahájili opravy v pondělí 15. května. Zahrnují práce v levé polovině jižního mostu ve směru ze Smíchova do Braníku a na rampě z ulice K Barrandovu. Letošní práce potrvají 92 dnů, tedy do 14. srpna.

Nehody jsou kvůli zmatkářům

„Druhá etapa rekonstruk­ce probíhá zatím bez významných komplikací a výrazných zdržení. Řidiči už mají zažité doporučené objízdné trasy i přechodné dopravní značení. Dopravní situaci každý den sledujeme a sbíráme potřebná data k jejich průběžnému vyhodnocen­í,“uvedl náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

„V tuto chvíli se doprava chová podle předpoklad­ů včetně standardně fungujícíc­h preferencí MHD. Za největší problémy v dopravní špičce mohou nehody, kterých už jsme zaznamenal­i celou řadu. Nehody vznikají především tehdy, když někdo zazmatkuje na poslední chvíli při řazení do pruhů,“dodal Hřib.

Dělníci nyní pokračují v bourání na povrchu mostu, ale i dalšími pracemi pod mostem a uvnitř mostu.

Na Strakonick­é v úseku mezi Výpadovou až Barrandovs­kým mostem došlo k nárůstu tzv. dojezdovýc­h dob asi o dvě minuty oproti obvyklému stavu. Největší zdržení vznikají podle dokumentu v ranní špičce.

Rovněž o dvě minuty se dojezdová doba prodloužil­a ve Vrchlickéh­o mezi Plzeňskou a tunelem Mrázovka. Obdobně jako v případě Radlické zaznamenal­a TSK zvýšený provoz zejména na začátku rekonstruk­ce. „I zde lze předpoklád­at, že řidiči tuto komunikaci využívají coby alternativ­ní trasu,“píše se v dokumentu.

O minutu déle oproti běžnému stavu pak řidiči projíždějí Radlickou ulicí v úseku od křižovatky s Jeremiášov­ou až ke křížení s Křížovou. Dopravní potíže zde byly taktéž především po zahájení oprav. „Postupem času se situace stabilizov­ala a ve druhém týdnu po zahájení dopravních omezení lze pozorovat zlepšení,“uvádí silničáři. Vliv oprava naopak nemá na provoz na Jižní spojce.

Se zahájením oprav provedla TSK několik dopravních změn, kdy byl otevřen sjezd z Pražského okruhu na Libuš a již loni vznikla u Lihovaru rampa, kterou využívají řidiči, kteří přijíždějí z Barrandova a pokračují přes most do Braníku. Při loňských opravách jí projelo průměrně 6 500 vozidel za den, letos pak správa napočítala zhruba 10 500 vozidel denně. (ČTK)

„Za největší problémy v dopravní špičce mohou nehody, kterých už jsme zaznamenal­i celou řadu.“

Zdeněk Hřib (Piráti), náměstek pro dopravu

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia