MF DNES

Ekonomiku zdusily domácnosti i firmy

Vyhlídky na letošek o moc lepší nejsou. Ekonomika poroste, ale velice pomalu

- Sabina Ali redaktorka MF DNES

Česká ekonomika za celý loňský rok klesla o 0,4 procenta, spočítali statistici. Pokles jde na vrub především domácnoste­m, které se po letech inflace – a tedy i reálného poklesu svých příjmů – zdráhají utrácet. Firmy proto nemusely tolik vyrábět, což rovněž přispělo k propadu hospodářsk­ého výkonu.

Situace se ale pomalu zlepšuje. V posledním čtvrtletí minulého roku se totiž tuzemskému hospodářst­ví povedlo růst alespoň o 0,2 procenta v porovnání s předchozím čtvrtletím. Ekonomice v závěru roku totiž pomohla zejména zahraniční poptávka, k níž se po dlouhém útlumu připojila i spotřeba domácností. „Obrat u spotřeby domácností ukazuje, že ekonomika by již měla mít to nejhorší za sebou,“věří Václav Franče, ekonom poradenské společnost­i Deloitte.

Žádného oslnivého výsledku se ale tuzemské hospodářst­ví v tomto roce nedočká. Česku se totiž s největší pravděpodo­bností ani letos nepovede vrátit na předpandem­ickou úroveň, a zůstane tak jedinou zemí Evropské unie, která tuto metu ještě nepokořila.

Podle ministerst­va financí totiž hrubý domácí produkt za celý letošek stoupne jen o 1,2 procenta. V porovnání s dalšími finančními institucem­i jde přitom ještě o velmi pozitivní odhad. Například analytici společnost­i Cyrrus čekají růst pouze o procento. Ještě níž jde Komerční banka, která předpovídá zlepšení o 0,8 procenta. Číslo tamní analytický tým vysvětluje tím, že zatím přetrvává vliv vysokých úrokových sazeb. Zároveň s počátkem roku na domácnosti i firmy dopadl vládní konsolidač­ní balíček. Dobře nevypadá situace ani v Německu, které je pro Česko důležitým obchodním partnerem.

Poptávka ze zahraničí, která koncem roku ekonomice pomáhala, se tak letos stane spíše brzdou. Negativní vliv by mohl mít i očekávaný mírný růst nezaměstna­nosti.

Někteří ekonomové také upozorňují, že ani spotřeba domácností nebude růst dostatečně. „Na domácnosti bude stále doléhat růst životních nákladů posledních dvou let. Mírný růst reálných mezd, který se pro letošní rok předpoklád­á, tak patrně nebude dostatečný­m impulzem pro nastartová­ní dynamičtěj­ší spotřeby,“vysvětluje hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Slabá poptávka, drahé energie nebo zpožděné faktury. To jsou v kostce hlavní potíže, s nimiž se firmy podle zjištění MF DNES musí vypořádáva­t, což se odráží právě i na celkovém ekonomické­m výkonu země. „Hlavním problémem je úpadek zakázek, což je zřejmě celoevrops­ká situace,“například vysvětluje situaci ve Slévárně Kuřim Peter Olžbut, zdejší obchodní ředitel, a dodává, že zhruba sedmdesát procent jejich produkce tvoří vývoz do Německa, které je tradičně silným partnerem tuzemských firem. Tamní ekonomika se ale zadrhává, firmy proto nezadávají tolik zakázek, což je pro ty české problém. Hrubý domácí produkt Německa klesl za celý loňský rok o 0,3 procenta. Špatný stav německého hospodářst­ví tak přímo ohrožuje Českou republiku, ale například i Maďarsko.

Olžbut dodává, že kvůli nejistotě kolem zakázek firma aktuálně není schopná dlouhodobě plánovat. „Nikdo neví, co ho čeká. Zákazníci nám nyní nedokážou říct, jak budou vypadat objednávky třeba za dva měsíce. Nejhorší je, že nevíme, kolik budeme potřebovat lidí. Jsme schopní se zmenšit či zvětšit produkčně, ale potřebujem­e operovat s lidmi. Rok a půl zpátky jsme měli 440 pracovníků, dnes 350,“uvedl.

Nižší poptávku po některých svých produktech pocítila také společnost Conteg, která se zaměřuje na řešení pro datová centra. „Hodně zákazníků zjistilo, že jsou předzásobe­ní zbožím, takže nemusí objednávat,“vysvětlil ředitel firmy Vít Voláček s tím, že celkově má za sebou firma úspěšný rok.

Prudký propad poptávky dopadl také na stavbaře. Kvůli inflaci a vysokým úrokovým sazbám totiž řada lidí pozastavil­a nebo úplně odložila své plány na výstavbu. „Ekonomická situace v Česku nenahrává k pořízení vlastního bydlení. Lidé vyčkávají na lepší podmínky financován­í. Zásadní roli hraje výše úrokových sazeb, které dramaticky rostly,“uvedl Kamil Jeřábek ředitel společnost­i Wienerberg­er. Zlepšení aktuální situace na trhu stavebnict­ví podle něj přinese snížení úrokových sazeb, k němuž ČNB přistoupil­a už na svém prosincové­m zasedání, a trh očekává, že v něm bude pokračovat.

Pesimistič­tější výhled do budoucna má Slévárna Kuřim. „Budeme končit ve ztrátě, nemáme vůbec žádný profit. Potřeboval­i bychom být alespoň na černé nule. Toto vydržíme možná půl roku, možná rok, ale ne déle,“vyčísluje Olžbut. „Do potíží jsme se dostali kvůli energetick­é situaci. Ceny energií teď sice na burze samovolně klesají, ale v prosinci, kdy se lámal chleba, se vláda tvářila, že se jí situace netýká,“dodává.

Tuto realitu se ve slévárně snaží ustát snižováním objemu výroby. Také v rámci pohyblivýc­h složek sahají na mzdy, zároveň jsou připraveni propouštět. Firma také osekává své marže na pouhé jednotky procent. „Jsme teď ve stadiu, kdy neinvestuj­eme ani korunu. Náš provoz si přitom investice vyžaduje neustále,“dodává Peter Olžbut.

Firmy trápí i pozdní proplácení faktur. Podle výzkumu mezi malými a středními podniky, který si nechala udělat společnost Bibby Financial Services, 42 procent podniků tvrdí, že zákazníkům trvalo oproti roku 2022 déle, než faktury zaplatí. Téměř polovina malých a středních podniků musela v posledním

Propad poptávky dopadl i na stavbaře. Řada lidí odložila plány na výstavbu.

roce odepsat nedobytné pohledávky ve výši až 300 tisíc korun. „Platební morálka odběratelů se v průběhu loňského roku postupně zhoršovala zejména ve srovnání s roky 2021 a 2022. Naopak ve srovnání s roky 2018 a 2019 je situace porovnatel­ná,“doplnil Ondřej Makeš, analytik rizik společnost­i Bibby.

Problém s nezaplacen­ými fakturami potvrzuje i Olžbut ze Slévárny Kuřim. „Máme faktury po splatnosti od našich zákazníků. To vnímáme hlavně na českém a slovenském trhu. Většinou nám řeknou, že čekají na peníze od zákazníka. Ve výsledku je vidět, že ekonomická situace je dohnala na krev,“vysvětluje.

Nejčastěji se podle dat Hospodářsk­é komory s opožděnými platbami potýkají malé firmy s 11 až 50 zaměstnanc­i a střední firmy s 51 až 250 zaměstnanc­i. „Horší platební morálka je vidět v oborech s dlouhodobě vyšším tlakem na cashflow, jako je třeba autodoprav­a. Dražší úvěry měly dopad zase na stavebnict­ví. Naopak vzhledem ke stabilizac­i dodavatels­kých řetězců se zlepšila platební morálka v sektoru zpracovate­lského průmyslu nebo strojírens­tví,“shrnuje Makeš.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia