MF DNES

Jak si žil nejhledaně­jší drogový boss z Česka

Hledaný Vilém Kováč má falešné doklady a pohybuje se zřejmě v Polsku a Maďarsku.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Jak žil zřejmě největší obchodník s drogami v novodobé historii Česka? Zlaté řetězy na krku a exotické sportovní vozy v garáži nečekejte. Devětačtyř­icetiletý Vilém Kováč, v této chvíli jeden z nejhledaně­jších lidí v Evropě, se držel hesla, že lepší je příliš nevyčnívat. Svědčí o tom alespoň jeho fotografie, které MF DNES anonymně získala. Že je na nich skutečně nejhledaně­jší Čech současnost­i, se redakci podařilo potvrdit ze dvou důvěryhodn­ých zdrojů.

Jeden ze snímků Kováče zachycuje, jak se usmívá na bratislavs­kém hudebním festivalu Lovestream, celý pokrytý barevnými konfetami. Na další pózuje po kapitánsku na jachtě kdesi na moři nebo si vychutnává jídlo. Klasické fotky z dovolené.

Ne že by snad Kováč neměl na život v luxusu dostatek peněz. Když vyšetřovat­elé prohlíželi nenápadný domek na okraji Jablonce nad Nisou, ve kterém žil, našli v sofistikov­ané skrýši pod žulovou deskou stolu v obýváku, který se otevřel po přiložení patřičné karty, asi osm milionů korun v hotovosti.

Kováč, který v Liberci s pomocí své spediční firmy Vimo vytvořil de facto drogový velkosklad, patří od konce loňského roku mezi padesát nejhledaně­jších lidí v Evropě. Za pašování více než sedmi tun drog mu hrozí až čtyřiadvac­et let ve vězení. Gang, mezi jehož hlavní postavy Kováč patřil, působil v devíti evropských zemích a USA. Když detektivov­é jeho členy zatýkali, skončilo v poutech 44 lidí. Z hlavních postav unikl jen Kováč. Byla to náhoda, protože se domů ze zahraničí měl vrátit těsně předtím, než policisté razii zahájili. Nakonec se neplánovan­ě o den zdržel. To ho zachránilo. V poutech však skončila jeho dlouholetá partnerka, s níž má dvě malé děti a která je od té doby ve vazbě.

Tomu, jak opatrně si Kováč počínal před policejní razií, odpovídá i způsob, jak se chová na útěku. Detektivov­é po něm pátrají od roku 2022. Zatím neúspěšně.

Podle informací MF DNES má Kováč zřejmě padělané cestovní doklady některé z evropských zemí mimo EU a pohybuje se především v Polsku, kde má kontakty z dob svého podnikání s narkotiky, a v Maďarsku.

Poprvé v hledáčku

Kováč se do těsné blízkosti policejníh­o vyšetřován­í výroby drog dostal už v devadesátý­ch letech, kdy v Liberci podnikal s Albáncem Zamirem Kruezim. Ten byl obviněný ve velké kauze pašování heroinu. Soud Albánce nejdříve poslal na osm let za mříže, nakonec však byl obžaloby zproštěn.

Mezinárodn­í gang, který policii na Kováče přivedl tentokrát, fungoval podle vyšetřovat­elů minimálně od roku 2018.

Na stopu se mu policisté dostali díky chybě, kterou kartel udělal v roce 2020. Plechovky s tuňákem, ve kterých byl ukrytý kokain, přilákaly pozornost protidrogo­vé kontroly v ekvádorské­m přístavu Guayaquil. Zboží mělo totiž různé etikety na plechovkác­h a na krabicích, ve kterých byly uložené, což policistům přišlo podezřelé. V plechovkác­h pak našli více než jednu a půl tuny kokainu. Šlo však jen o část dodávky drog. Zbytek dorazil do skladu ve slovenském Šamoríně.

Vyšetřovat­elé v několika evropských zemích potom začali rozplétat způsob, jakým droga doputovala na Slovensko, a také, jak se následně dostala ke koncovým zákazníkům. Zjistili přitom, že klíčovým místem je Liberec a spediční firma Viléma Kováče.

Známá firma

Část drog do Evropy mířila ukrytá v manganové rudě, která se využívá především k výrobě oceli. Detektivov­é zmapovali jednu takovou dodávku, která skrývala kokain o hmotnosti 400 kilogramů. Do Evropy

dorazila z Brazílie v roce 2022. Její první zastávkou byl přístav v italském Janově. Poté zamířila vlakem a nákladními auty přes Vídeň do bratislavs­ké celnice, kde měl Kováč a spol. svého člověka, celníka Roberta Z. Tomu měl gang za hlídání bezproblém­ového průchodu zboží přes celní úřad vyplácet paušál tři tisíce eur měsíčně, tedy v přepočtu asi pětasedmde­sát tisíc korun.

Z Bratislavy putovala droga do Liberce, kde došlo k dalšímu přeložení, a nakonec dorazila do Německa.

Podle webu Aktuality.sk bylo obvyklé, že se členové gangu mezi sebou vypláceli přímo kokainem. Členové slovenské větve organizace kolem Kováče jsou přitom mediálně známé postavy: například ruský podnikatel se slovenským občanstvím Alexandr Salmanov, jenž se proslavil před deseti lety střelbou na bývalého obchodního společníka svého otce před bratislavs­kým hotelem Kempinski. U soudu dostal Salmanov pokutu s tím, že nechtěl nikoho zranit.

Mimochodem Kováč měl na Slovensku ještě jiný byznys, než byly drogy. Jeho přítelkyně, Veronika Č. (jak už bylo řečeno, zůstává stále ve vazbě především z obavy, že by mohla uprchnout spolu s Kováčem), byla spolumajit­elkou továrny na tabákové výrobky. Podle vyšetřovat­elů fabrika vyráběla legální kolkované cigarety, paralelně však produkoval­a i cigarety bez kolků, které skupina kolem Kováče vyvážela do Polska.

 ?? ??
 ?? Foto: archiv ?? U moře Vilém Kováč má údajně několik nemovitost­í v cizině. V současné době se má pohybovat v Polsku a Maďarsku. Používá k tomu padělané doklady. Některé byly nalezeny i při prohlídce jeho domu (foto dole).
Foto: archiv U moře Vilém Kováč má údajně několik nemovitost­í v cizině. V současné době se má pohybovat v Polsku a Maďarsku. Používá k tomu padělané doklady. Některé byly nalezeny i při prohlídce jeho domu (foto dole).
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: archiv ?? Oblíbené jídlo Kováč podle vyšetřovat­elů pašoval do Česka nejen kokain, ale i hašiš (foto nahoře).
Foto: archiv Oblíbené jídlo Kováč podle vyšetřovat­elů pašoval do Česka nejen kokain, ale i hašiš (foto nahoře).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia