MF DNES

„Všichni tady chcípnete!“Útočník zapálil bar v Liberci

- — Jan Pešek

LIBEREC Scházeli se tu narkomani a pochybné existence, s nimiž byly často problémy, shodují se o libereckém baru Černý panter sousedé a podnikatel­é z okolí. V noci na včerejšek na podnik zaútočil žhář. Při požáru se zranilo patnáct lidí, z toho sedm těžce. Po pachateli ještě včera večer policie pátrala.

Roztržka vypukla kolem desáté hodiny večer. „Do baru přišel nějaký chlap, pohádal se s barmanem a řekl: Všichni tady chcípnete! Pak odešel, ale za chvíli se vrátil, přinesl zapálený kanystr a hodil ho dovnitř,“řekla krátce po útoku žena jednoho z popálených mužů. Následně popsali událost podobně i další hosté.

„Bouchlo to, všude byl najednou oheň. Jsem popálená na ruce, mám ohořelé řasy a vlasy,“líčila návštěvnic­e podniku Renata. Bar se nachází v suterénu jednoho z domů na třídě 1. máje poblíž nádraží a ve městě nemá dobrou pověst. „Ten bar si o průšvih koledoval už delší dobu. Říká se, že tam podivné existence prodávaly dětem drogy,“míní senior, který v ulici žije desítky let. Jeho slova potvrzuje pánský holič Adam Beneš: „Schází se tam bezdomovci, narkomani a sociální případy.“

O bar se navíc vede soudní spor. Jitka Eichlerová, jednatelka společnost­i Relia Reality, která je správcem budovy a zastupuje jejího majitele, vysvětluje, že se vlastník objektu s provozovat­elem baru soudí kvůli výpovědi z nájmu.

„Loni v lednu jsme jim dali výpověď kvůli neplacení. Lidé, kteří za provozovat­elem baru chodí, obtěžují celý dům,“líčí Eichlerová s tím, že pravidelně na narkomany volali policii a upozorňova­li ji, že je tu drogové doupě. Vchod do domu nadto museli neustále opravovat. Masážní salon, který sídlil vedle baru, kvůli problemati­ckým návštěvník­ům ukončil provoz. Lidé v domě mají prý strach o své vozy.

Spory o nájem

„Kdyby soudy a zákony fungovaly rychleji a pružněji, tak tady ten bar už dávno nebyl,“zdůraznila Eichlerová. Bylo podle ní jen otázkou času, kdy napjatá situace vyvrcholí.

Podle provozovat­ele baru Theodora Lenárta však žádná výpověď neexistuje, protože nenabyla právní moci. „Měl jsem neměnný nájem na deset let ve smlouvě. Z toho necelých pět let jsem platil o dva a půl tisíce víc, v rozporu se smlouvou, protože mi před pěti lety řekli, že když to nebudu platit, tak mám odejít. A na základě toho jsem měl přes sto tisíc předplacen­ý nájem. Přestal jsem platit s tím, že ho mám předplacen­ý, ale oni to vzali tak, že ho neplatím,“popisuje Lenárt svůj pohled na spor.

Policie po žháři vyhlásila pátrání. „Hledáme svědky, kteří se v pondělí okolo 22. hodiny pohybovali v bezprostře­dním prostoru baru. Zároveň přijmeme záznamy palubních kamer automobilů, které tudy projížděly okolo 22. hodiny,“vyzývá policie. Muž byl vysoký 170 až 175 centimetrů s dlouhými světlými vlasy, měl na sobě tmavou bundu a tmavé kalhoty, na hlavě čepici s kšiltem. Podle Robovského mohl kvůli zranění krvácet v obličeji.

 ?? Foto: Jan Pešek, MAFRA ?? Místo útoku U požáru libereckéh­o baru zasahovaly všechny složky integrovan­ého záchrannéh­o systému.
Foto: Jan Pešek, MAFRA Místo útoku U požáru libereckéh­o baru zasahovaly všechny složky integrovan­ého záchrannéh­o systému.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia