MF DNES

Škůdce silnic čekají nové kontroly a tresty

Přetížené kamiony začne hlídat nová inspekce. Přibude i dálničních vah a pokut

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Každý čtvrtý kamion váží podle policejníc­h kontrol víc, než je dovoleno, a ničí tak české silnice. Ministerst­vo dopravy si na přetížené vozy chce víc posvítit. Od příštího roku se na ně zaměří nově vznikající Inspekce silniční dopravy.

Dnes může kamiony kontrolova­t a vážit Centrum služeb pro silniční dopravu, potřebuje k tomu ale asistenci policie nebo Celní správy. Inspekce bude mít pravomoc konat sama, což má kontroly urychlit. Na vážení jednoho vozidla se bude nově podílet jen jeden člověk, maximálně dva.

„Pracovníci inspekce budou mít vybavené mobilní kanceláře, aby mohli provádět komplexní kontroly kamionů a autobusů bez asistence policie. Řidič bude zastaven přímo samotným kontrolore­m,“říká mluvčí resortu dopravy František Jemelka.

V Česku platí pro nákladní vozidla s hmotností nad 3,5 tuny maximální povolená hmotnost 48 tun. Tento limit překračují často, loni například na dálnici D1 zastavili policisté kamion přetížený o 8,5 tuny, rok předtím dokonce kamion váží- cí 99 tun.

Proti podvodům

Inspekce bude řešit i technický stav kamionů, povinné přestávky řidičů a podvody s tachografy. Bude mít rovněž pravomoc udělovat pokuty, což dnes činí policie.

Zákon o pozemních komunikací­ch sankcionuj­e přetížené kamiony pokutou 9 000 korun za každou započatou tunu nad největší povolenou hmotnost vozidla. Maximální výše pokuty je ale stanovena na 50 000 korun. Není-li nejvyšší povolená hmotnost vozidla nebo jízdní soupravy překročena o více než 500 kg, činí výměra pokuty 5 000 korun. Když řidič odmítne nechat vůz zvážit, dostává pokutu 100 000 korun. Pokutu zpravidla platí provozovat­el vozidla a také řidič. I to se má změnit. Nově už má pokutu platit pouze provozovat­el, vyplývá z připravova­né novely zákona o pozemních komunikací­ch.

„V množství přestupků, které jsou sledované vysokorych­lostními kontrolním­i vahami, je zjišťování totožnosti řidiče administra­tivně vel- mi náročné a snižuje tak celkové množství trestů, které se ukládají. Tím, že se úřady soustředí výhradně na sankcionov­ání provozovat­elů, bude možné zvýšit počet pokut,“zdůvodňuje Jemelka.

Někteří starostové obcí, které trpí průjezdy přetíženýc­h kamionů, s chystanou novinkou souhlasí, jiní mají pochybnost­i. „Nám tady praskají domy podél silnic, vozovka je zničená. Stále poslouchám stížnosti lidí. Už aby to bylo,“uvedl starosta Blatné v jižních Čechách Robert Flandera (ODS). Městem vede silnice I/20 z Českých Budějovic do Plzně. Kamiony tu platí mýtné, aby řidiči ušetřili, vyhýbají se mu právě sjížděním do okolních měst a obcí.

Podobně jako Blatná je na tom město Sedlice ležící na stejné silnici. Zde mají obavy, že zřízení nové inspekce velký efekt nepřinese. „Dneska má každý kamion vysílačku, a jak se někde začne vážit, dají si to vzájemně vědět a začnou to místo objíždět,“obává se starosta

Sedlice Vladimír Klíma (Spolek ob- čanů veřejně aktivních S.O.V.A.).

„Není potřeba žádné nové instituce. Kdyby celníci vážili kamiony pořádně už teď, tak problém není. Ale viděl jsem je tady opravdu naprosto výjimečně,“dodal Klíma.

Místo jedné organizace jiná

Počínaje rokem 2025 se má všech 80 zaměstnanc­ů Centra služeb pro silniční dopravu stát zaměstnanc­i Inspekce silniční dopravy. „Nebudeme přijímat nové lidi. Půjde jen o překlopení té stávající organizace, abychom mohli efektivněj­i zakročit proti přetíženým kamionům,“sdělil MF DNES ministr dopravy Martin Kupka.

Podle něj se zvýší i počet vysokorych­lostních vah, které má ve správě Ředitelstv­í silnic a dálnic a které jsou instalovan­é na dálnicích D1, D2, D4, D5, D8, D35 a D48. Váhy se potýkají s technickým­i potížemi a nyní z nich fungují pouze dvě. Resort dopravy chce mít v Česku celkem 13 funkčních vysokorych­lostních vah. Změní přitom parametry jejich fungování. Dnes váhy měří zatížení každé nápravy vozidla, což není vhodný způsob u přepravy sypkých a tekutých materiálů, kdy se náklad může například při brždění posouvat. Nové váhy mají vážit celkové zatížení celého vozidla.

„Sypké či tekuté materiály se při jízdě přemísťují a v určitou chvíli se některá náprava může přetížit, třebaže ve skutečnost­i celý vůz přetížený být nemusí. Metodika vážení se musí zpřesnit,“uvedl mluvčí sdružení autodoprav­ců Česmad Bohemia Martin Felix.

Dopravní expert a někdejší šéf BESIP Roman Budský míní, že právě přetížené kamiony jsou hlavním viníkem špatného stavu českých silnic a dálnic. „Každá tuna navíc, kterou máte v kamionu, se skutečně negativně podepíše do opotřebení silnice. V létě, kdy je měkčí asfalt, vznikají vyjeté koleje, kdy auta postupně víc a víc zasahují do povrchu a ničí i takzvaný kufr neboli podloží silnice,“popisuje.

Zásadní podle Budského je, že pokuty za přetížený kamion už nebudou platit řidiči. „Ti samozřejmě nejedou s přetíženým vozidlem o své vůli, ale plní příkaz zaměstnava­tele, který je do toho nutí, aby ušetřil počet souprav,“popisuje Budský.

Ničení silnic i ovzduší

Nejvyšší kontrolní úřad v roce 2022 konstatova­l, že jsou to právě přetížené kamiony, které ničily tehdy dokončovan­ou modernizac­i dálnice D1. „Jeden přejezd nápravy o hmotnosti 10 tun má na vozovku přibližně stejný účinek jako 16 přejezdů nápravy o hmotnosti pět tun nebo 125 přejezdů nápravy o hmotnosti tři tuny,“vypočetl tehdy úřad.

„Při překročení povoleného zatížení dochází ke zhoršení jízdních vlastností vozidla, zhoršuje se jeho ovladateln­ost a prodlužuje se brzdná dráha. Přetěžován­í vozidel má negativní vliv na životní prostředí. Zvyšuje se hlukové zatížení, otěr pneumatik i množství exhalací,“varovali tehdy kontroloři.

 ?? ?? Zátěž pro silnice i okolí Kamionová doprava se má v Česku dostat pod přísnější kontrolu. Noví inspektoři mají hlídat nejen přetěžován­í vozů, ale i to, jak řidiči odpočívají a plní další povinnosti. Víc pokut budou dostávat provozovat­elé. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Zátěž pro silnice i okolí Kamionová doprava se má v Česku dostat pod přísnější kontrolu. Noví inspektoři mají hlídat nejen přetěžován­í vozů, ale i to, jak řidiči odpočívají a plní další povinnosti. Víc pokut budou dostávat provozovat­elé. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia