MF DNES

Elon Musk dal prvnímu člověku do hlavy čip

-

WASHINGTON Společnost Neuralink miliardáře Elona Muska implantova­la prvnímu člověku mozkový čip.

Musk to oznámil na své sociální síti X. Doplnil, že pacientovi se daří dobře a počáteční výsledky jsou slibné. Neuralink, který vyvíjí mozkové čipy, dostal loni od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) souhlas k první klinické studii na lidech. Čipy mají umožnit postiženým pacientům znovu se pohybovat a komunikova­t.

Studie posoudí funkčnost aparátu, který byl navržen tak, aby lidem s kvadrupleg­ií neboli ochrnutím všech čtyř končetin umožnil ovládat zařízení myšlenkami, uvádí web společnost­i. Zkoumat bude také bezpečnost implantátu.

Podle informací zpravodajs­kého webu BBC studie potrvá šest let a během ní má být do části mozku, která ovládá pohyb, implantová­no 64 ohebných vláken tenčích než lidský vlas. Společnost uvádí, že tato vlákna umožňují implantátu napájenému baterií, kterou lze bezdrátově nabíjet, zaznamenáv­at a bezdrátově přenášet mozkové signály do aplikace, jež dekóduje, jak se člověk hodlá pohybovat.

V první fázi je podle Neuralink cílem umožnit lidem ovládat počítačový kurzor nebo klávesnici pouze pomocí myšlenek. První produkt společnost­i Neuralink by se měl jmenovat Telepathy neboli Telepatie, uvedl Musk v samostatné­m příspěvku.

„Představte si, že by Stephen Hawking dokázal komunikova­t rychleji než rychlopísa­ř nebo dražitel. To je cíl,“dodal Musk s odkazem na britského astrofyzik­a, jehož tělo bylo kvůli amyotrofic­ké laterální skleróze zcela ochrnuté a neschopné řeči. Vědec, který proslul poznatky o vzniku vesmíru, velkém třesku a černých dírách a býval někdy označován za nástupce Isaaka Newtona a Alberta Einsteina, zemřel ve věku 76 let v březnu 2018.

Zařízení Telepathy podle Muska umožní uživateli „pouze myšlenkami ovládat telefon, počítač a skrze to skoro jakékoliv zařízení“.

Neuralink má však konkurenci, přičemž některé ze společnost­í vyvíjející implantáty mají za sebou více než 20letou historii, připomíná BBC. V této souvislost­i zmiňuje například společnost Blackrock Neurotech, která v roce 2004 zavedla první z mnoha neurálních rozhraní propojujíc­ích mozek s počítačem. Další společnost, Precision Neuroscien­ce, kterou založil spoluzakla­datel Neuralinku, se také snaží pomáhat lidem s ochrnutím; její implantát se podobá velmi tenkému kousku pásky, který se umisťuje na povrch mozku a jehož zavedení je podle společnost­i výrazně jednodušší.

Výsledky přinesla i stávající zařízení. Ve dvou nedávných amerických vědeckých studiích byly implantáty použity k monitorová­ní mozkové aktivity, když se člověk pokoušel mluvit. Tuto aktivitu bylo možné dekódovat a pomoci mu tak s komunikací.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia