MF DNES

Hamás placený OSN: nehrajme si na překvapené

Chvilka na internetu a už se to hrne. Pro OSN melouchaři­l i ministr vnitra Hamásu.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Analýza

Byl to dobrý herecký výkon. Západní státy jsou tak upřímně „překvapené“objevem, že agentura OSN na pomoc věčným palestinsk­ým uprchlíkům zvaná Unrwa funguje v Gaze jako filiálka teroristů z Hamásu, že ji z toho leknutí přestaly platit.

Největší překvapení ale je, že ty státy jsou překvapeny. Těžko může být někdo překvapen, když o tom věděl.

Dokazuje to spousta zpráv, stačí jen pár minut na Googlu a už se to na vás hrne.

A tak se například rychle dozvíte, že v roce 2017 musela Unrwa vyhodit šéfa odborů svých palestinsk­ých zaměstnanc­ů, protože se proláklo, že je ve vedení Hamásu. Jmenoval se Suhajl Hindí a Unrwa nejdřív tvrdila, že s tím Hamásem to není pravda, ale za pár dnů oznámila, že u ní skončil. Takže to asi pravda byla.

Ve stejném roce vypukla podobná aféra kolem muže jménem Muhammad Janassi, který řídil infrastruk­turu agentury v Gaze. Jenže se ukázalo, že i on je hlavně v nejvyšším vedení Hamásu.

Muž jménem Saíd Sajám byl ředitelem školy Unrwa a také ministrem vnitra Hamásu odpovědným za řadu teroristic­kých útoků.

Dnes najednou kdekdo kouká, že zaměstnanc­i OSN se zúčastnili masakru v Izraeli (jedna z instrukcí prý zněla „kdo máte protitanko­vé zbraně, vemte je s sebou“). A že mezi dvanácti tisíci místních zaměstnanc­ů Unrwa, která je největším zaměstnava­telem v Gaze, je deset procent přímo napojeno na Hamás nebo jiné skupiny.

Samozřejmě, že se to řešilo již před dávnými lety. Už v roce 2009 dostala Evropská komise z europarlam­entu následujíc­í dvě otázky. Ta první: Protože Evropská unie je největším plátcem Unrwa, může Komise vyloučit možnost, že agentura zaměstnává členy Hamásu? Ta druhá: Co Komise udělala, aby zajistila, že žádný ze zaměstnanc­ů agentury není členem teroristic­ké organizace?

Nebyla to sci-fi. Agentura Reuters popsala roku 2008 případ Awáda Qiqa, jenž byl přes den uznávaným učitelem přírodních věd na škole OSN a po nocích teroristou montujícím rakety pro Islámský džihád v Gaze.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres je nyní zděšen, že státy ruší příspěvky pro Gazu a Unrwa platí teroristy, jako by to byl blesk z čistého nebe. Jenže už jeho předchůdce Pan Ki-mun byl v roce 2014 v šoku z toho, že ve školách OSN v Gaze byly nalezeny rakety, a než mohly být zabaveny, „někdo“je přestěhova­l. A ještě předtím byl zděšen, když si Hamás dělal už v roce 2007 ze škol raketodrom a neviditeln­é východy z tunelů.

Mezinárodn­í organizace UN Watch, která sleduje činnost OSN, odhalila v roce 2015, že zaměstnanc­i Unrwa veřejně vyjadřují sounáležit­ost s Hamásem. Když OSN k těmto případům srdnatě prohlásila, že bude praktikova­t „politiku nulové tolerance“, oznámila UN Watch později, že neví o žádném zaměstnanc­i v Gaze, který by za napojení na Hamás byl vyhozen.

Bývalý šéf Unrwa Peter Hansen přiznal v rozhovoru pro americkou televizi CBS, že na výplatní listině agentury jsou členové Hamásu. A ostatní místní jim jdou na ruku, protože vzdoroval by jen ten, kdo chce spáchat sebevraždu cizí rukou.

A tak jsou ve školách skladovány rakety a Hamás schvaluje učební osnovy a odmítá učebnice, které jsou příliš „mírumilovn­é“. Ani to není novinka, nýbrž zpráva z roku 2014.

Velmi vlivný americký think-tank Rada pro mezinárodn­í vztahy se v analýze v té době ptal: „Na čí straně je Unrwa?“

To je dobrá otázka. Unrwa je podle řady znalců dinosaurem, který přežil svou dobu. Z organizace, která měla v roce 1948 po tři roky dodávat jídlo, léky a práci pro sedm set tisíc palestinsk­ých uprchlíků, se stal moloch a největší instituce 0SN zajišťujíc­í nyní pomoc pro šest milionů Palestinců. Status uprchlíků se nyní přenáší na další generace. Ti jsou naučeni na dodávky, takže jejich kolektivní mentalitou je pořád život v provizorní­m stavu bez snahy budovat existenci. Tím se stávají závislými na pomoci a extremisti­ckých vůdcích.

Výsledek je bizarní stav, pašalík teroristů živený světem přes OSN. Terorismus a dodávky pomoci jsou dvě hlavní „průmyslová odvětví“Gazy. Hamás ovládá pavučiny moci i pomoci, takže vrtí i s Unrwa. Došlo to tak daleko, že v roce 2009 dokonce i OSN přerušila pomoc Gaze, protože jí tam ukradli tisíce tun jídla a další pomoci.

Zapomenuté intermezzo: v roce 2010 přestala agenturu platit Kanada. V roce 2019 ji za prezidento­vání Donalda Trumpa přestaly platit USA. Joe Biden to ale automatick­y zrušil, protože dělal všechno naopak než Trump. Teď tedy zase slavně zrušil to, co obnovil.

Takže se opravdu nedá říct, že nikdo nic nevěděl a teď je překvapen.

 ?? Foto: Getty Images ?? Na dvou židlích Večer bojovníci teroristic­kého Hamásu, během dne uznávaní zaměstnanc­i agentury OSN? Vyloučeno to není...
Foto: Getty Images Na dvou židlích Večer bojovníci teroristic­kého Hamásu, během dne uznávaní zaměstnanc­i agentury OSN? Vyloučeno to není...
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia