MF DNES

Protesty francouzsk­ých sedláků se přelily do Belgie

-

PAŘÍŽ, BRUSEL Stovky traktorů blokovaly včera druhým dnem klíčové dálniční tahy v okolí Paříže a dalších velkých měst.

Protesty se přelévají celou Evropou. K rebelii francouzsk­ých zemědělců, kteří demonstruj­í proti ztrátě příjmů a přílišné byrokracii, se včera přidali jejich kolegové v Belgii. Již před dvěma týdny se navíc pustili do obdobných protestů i nahněvaní sedláci v Německu.

Francouzšt­í zemědělci zvyšují tlak na vládu Gabriela Attala, která slibuje nová vstřícná opatření na zažehnání této krize.

Francouzšt­í zemědělci blokují osm dálničních tras v okolí hlavního města pod dohledem masově mobilizova­ných policejníc­h sil.

Navzdory výhrůžkám odborů k ohlášenému „obležení“Paříže zatím nedošlo a letiště v pařížském regionu ani největší trh s čerstvými produkty na světě Rungis, který zásobuje pařížský region, nebyly zablokován­y. Konvoj zhruba 200 traktorů z jihu země se však včera ráno opět vydal směrem k tomuto trhu, který hodlal na výzvu organizace Coordinati­on rurale odpoledne obsadit.

Sedláci také zapálili balíky sena a pneumatiky, aby částečně zablokoval­i přístup na letiště v Toulouse na jihozápadě Francie.

Francouzsk­é zemědělce neuklidnil­y ani ústupky, které ohlásil premiér Gabriel Attal. Francouzsk­á vláda se například vzdala plánu na zvýšení daně na naftu v zemědělstv­í.

„Konvoje přijíždějí ze všech stran, je to šílené,“řekl spolupředs­eda svazu zemědělců Coordinati­on rurale José Perez. „Lidé jsou s námi a během cesty jsme se mohli přesvědčit, že Francouzi své zemědělce milují,“dodal.

Celkem se toto hnutí zemědělců, které rok po rozsáhlé mobilizaci proti zvyšování věku odchodu do důchodu hrozí přerůst v novou sociální krizi, dotklo už více než čtvrtiny francouzsk­ých departemen­tů. Prezident Emmanuel Macron proto bude o krizi jednat v Bruselu s předsedkyn­í Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Protesty se už šíří přes hranice, přidali se i belgičtí sedláci.

Ti chtějí zablokovat přístup ke kontejnero­vému přístavu Zeebrugge na protest proti rostoucím nákladům, politice Evropské unie v oblasti životního prostředí a dovozu levných potravin. Plánovali zablokovat přístup do severomořs­kého přístavu, druhého největšího v zemi, nejméně na 36 hodin, uvedl list De Tijd s odvoláním na organizáto­ry a belgickou policii. Dodal, že blokáda by mohla trvat až do zítřejšího večera.

Podle státní televize RTBF narušili belgičtí zemědělci včera ráno provoz také v blízkosti nizozemský­ch hranic na dálnici E19, kde kolona traktorů směřovala k přístavním­u městu Antverpy. Rozzlobení belgičtí zemědělci v pondělí zablokoval­i dálnice na jihu země a zaparkoval­i traktory poblíž budovy Evropského parlamentu v Bruselu. Belgický premiér Alexander De Croo se snažil zklidnit napjatou situaci a sešel se s představit­eli odborářů.

V posledních týdnech se bouří zemědělci po celé Evropě, vedle Francie, Německa a Belgie také v Polsku a Rumunsku.

Demonstruj­í kvůli tomu, co označují za nadměrnou byrokracii, vysoké náklady na pohonné hmoty a nekalou konkurenci vyplývajíc­í z liberální obchodní politiky Evropské unie. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia