MF DNES

Banky v ČR loni zaznamenal­y trojnásobn­ý nárůst útoků

-

PRaHa Banky v ČR loni zaznamenal­y 69 685 klientů, které napadli kyberpodvo­dníci. Je to trojnásobe­k proti předchozím­u roku. Jde jak o případy, kdy klienti přišli o peníze, tak o neúspěšné pokusy. Škoda byla 1,35 miliardy korun. Informoval­a o tom včera Česká bankovní asociace. Podle statistik Policie ČR činil loni celkový nárůst kyberpodvo­dů v ČR 5,5 procenta, byl tak nejnižší od roku 2017.

Průměrná škoda na jednoho klienta banky loni dosáhla 19 357 Kč. Zatímco v první polovině roku byla téměř 22 000 korun, ve druhém pololetí to bylo 19 000 korun. Tento pokles je podle výkonné ředitelky asociace Moniky Zahálkové výsledkem kontrolníc­h procesů bank.

„Moderní technologi­e, do kterých banky investují významnou část svých rozpočtů, umožňují rychle identifiko­vat a zastavit podezřelé transakce dříve, než mohou způsobit výraznější škody,“uvedla Zahálková. Odpovědnos­t podle ní není jen na bankách, ale především na klientech samotných, kteří se kvůli neznalosti stávají snadným terčem pro takzvané e-šmejdy.

Útoky e-šmejdů jsou stále sofistikov­anější, využívají nové metody a je stále těžší rozeznat, že jde o kyberpodvo­d,“doplnil Ondřej Penc z odboru oddělení prevence Policejníh­o prezidia. Významně se zvýšila důmyslnost kyberpodvo­dů. Stále vynalézavě­jší jsou podvodníci na sociálních sítích, kde je velmi snadné najít oběť. K nejzávažně­jším typům podvodů nadále patří podvodné navolávání, tzv. vishing. Je o to nebezpečně­jší, že e-šmejdi dokážou nejen věrně napodobit i telefonní číslo instituce, za kterou se vydávají, ale s využitím umělé inteligenc­e i hlas a podobu toho, za koho se vydávají. „Je tak stále těžší rozeznat podvodný telefonát od toho pravého,“uvedl Penc. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia