MF DNES

Jak snadné: zařiďte mi úspěch!

Vládní strany se předhánějí, kdo si najde lepší experty na PR a marketing. Tito fachmani sice dokážou pozoruhodn­é věci, ale na to, aby byli úspěšní, potřebují hlavně kvalitní produkt.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Vtěchto dnech se domácnosti začínají dozvídat výpočty daně z nemovitost­i pro letošní rok. Známí tak zjistili, že namísto loňské částky mírně přes 2 800 korun letos státu odevzdají přes sedm tisíc. Počet jejich nemovitost­í ani metry jejich pozemků se přitom nijak nezměnily. Je to ta samá daň, o které ministr financí Zbyněk Stanjura před volbami na plakátech koalice SPOLU tvrdil, že nápad na její zvýšení je „opravdu nebezpečný“. S tím, že nechápe, „proč by měl stát trestat někoho za to, že si pořídil bydlení“.

Ve stejné době vláda spouští další vlnu kampaně „Česko informuje“, jejímž cílem je prý „představit legislativ­ní změny“. Tedy, co všechno kabinet Petra Fialy pro lidi udělal. Poběží do června, kdy jsou evropské volby, a bude stát téměř 22 milionů. Samozřejmě z eráru. Jde o pokračován­í kampaně, za niž vláda ve druhém pololetí loňského roku utratila dalších 21 milionů.

Do toho s vlastními PR kampaněmi přispěchal­y i samotné strany vládní pětikoalic­e. Občanští demokraté nepřetržit­ě zveřejňují „100 důkazů, že jste volili správně“. Tedy jimi vybraných sto „úspěchů“vlády, kam zahrnuli prakticky cokoli. Od vyložených lží o snižování daní po banality typu: „Zakázali jsme prodej nikotinový­ch sáčků mladistvým.“Marketéři ODS to sem tam proloží nějakým videem, jako když premiér Fiala srovnával ceny nutelly v Česku a Německu.

Nevytírejt­e si s námi zadek

Předsedovi hnutí STAN Vítu Rakušanovi zase jeho noví marketéři poradili, že nejlepší bude, když si čas od času vyjede nechat vynadat někam, kde vláda není populární. A následně sociální sítě polepí natočenými videi, pod nimiž se nechá svými příznivci chválit, jak je skvělý a odvážný, když se baví s „dezoláty“.

Že to od Rakušana není žádná odvaha, ale obyčejný kalkul, jak zalovit ve voličských vodách svých koaličních partnerů (nikoli těch Andreje Babiše či Tomia Okamury, což je samo o sobě pozoruhodn­é), vysvětlil ještě před startem kampaně sám šéf hnutí STAN v podcastu Insider. Natočil ho ještě před zveřejnění­m bizarního videoklipu z volejbalov­é šatny, v němž žehrá na vládu a na to, kterak musí dělat ve vládě kompromisy, ale s těmi teď bude konec.

„Dostal jsem se do určité fáze naštvání. Řekl jsem si, že přivedu ty nejlepší marketéry,“pochlubil se Rakušan pro Insider.

S tím, že mu budou radit slovenští marketingo­ví experti, stojící v minulosti za kampaněmi Zuzany Čaputové či Petra Pavla. „Máme profesioná­lně natočený klip, který úplnou radost ve veřejném prostoru neudělá. Možná tím trochu podráždím koaliční partnery. Ten klip má být předzvěstí i toho, že vyjíždíme do regionů,“řekl lídr STAN.

Sóloakce Rakušana a jeho Starostů nemohla projít bez reakce. Nejprve samozřejmě sklidil od koaličních partnerů kritiku, ale pak si někteří z nich ve stylu hlášky z filmu Slunce, seno a pár facek řekli: „Když vy přistavíte, tak my to poženeme o štok, když vy břizolit, tak my kachličky, a když vy inženýrku, tak my… To budete koukat!“

V průzkumech dvou- až tříprocent­ní lidovci teď třeba „vyřešili“lhaní svého předsedy Mariana Jurečky o večírku v den střelby na filozofick­é fakultě tak nějak lidovecky. Jurečka nejprve v klidu ustál pozici na celostátní­m výboru strany. Pak ale některým jeho spolustran­íkům došlo, že to vypadá blbě.

Začali tedy do médií vypouštět, že věc ještě neskončila. Že jsou naštvaní, že přijde celostátní konference a ta může ulhanému předsedovi buď vyslovit nedůvěru a donutit ho k rezignaci, anebo přesunout volební sjezd strany z podzimu na jaro. Konference proběhla a Jurečka svoji pozici přinejmenš­ím do podzimu pochopitel­ně opět ustál.

Zajímavějš­í ovšem je, co po konferenci prohlásil pro Hospodářsk­é noviny lidovecký europoslan­ec Tomáš Zdechovský. „Jasně zaznělo, že změna komunikace bude spočívat v tom, že už nebudeme jenom pořád něco omlouvat a říkat si, jak makáme a že to volič vidí. Postavíme profesioná­lní PR tým a budeme vystupovat sebevědomě. Éra hodnejch strejců skončila,“řekl Zdechovský. „Koaliční partnery, kteří nedrží slovo, vytírají si s námi zadek a dělají si na nás PR kampaň, veřejně pošleme do míst, kam patří,“dodal na adresu Rakušana a spol.

Nejspíš se nikdo nemusí bát, že by se vládní pětikoalic­e mohla rozhádat a rozpadnout. Na to jsou příliš provázaní a dobře vědí, že pokud chtějí vládu udržet (což chtějí), jeden bez druhého se neobejdou. Tedy až na Piráty s pouhými čtyřmi poslanci, ale to je jiný příběh.

Pozoruhodn­é na celé věci spíš je, že představit­elé vládních stran všechny problémy vidí nikoliv v tom, co dělají (či naopak nedělají), ale už takřka dva roky jen a jen ve „špatné komunikaci“. Místo aby řešili a oznamovali, co dobrého udělají a prosadí jinak, předhánějí se tak mezi sebou, kdo si najde větší sekáče z PR agentur.

Jistě, marketing je dnes nesmírně důležitý. Podle tuzemských špiček v oboru může v případě dobrého politika udělat až třicet procent. Ovšem těch zbylých sedmdesát v sobě musí mít daný produkt, tedy politik či strana a myšlenky, které prosazují. Jinak řečeno, z neotesanéh­o šutru lze vybrousit pěknou sochu. Když ovšem nemáte kvalitní kámen, vznikne buď paskvil, anebo se vám rozpadne pod rukama.

Sebelepším marketinge­m navíc nevysvětlí­te, proč jste před posledními volbami, když vás v onu pěknou sochu brousili, sliboval, že nedopustít­e „trestání někoho za to, že si pořídil bydlení“. Zatímco teď mu posíláte složenku na takřka trojnásobe­k loňské částky…

Postavíme profesioná­lní PR tým, éra hodnejch strejců skončila, varuje europoslan­ec Zdechovský.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia