MF DNES

Nedokvašen­í, nebo špatně přeložení?

- prezident Agrární komory ČR Jan Doležal

Nedávno jsem shodou okolností v tomto listě narazil na komentář, který srovnával aktuální politickou náladu v Rakousku a České republice. Podle autora je v Rakousku stejně jako u nás u moci značně nepopulárn­í vláda, která v průzkumech ztrácí před opozičními „populisty“. Autor se zamýšlí i nad tím, že na rozdíl od Německa v Rakousku stejně jako u nás zatím zemědělci masivně neprotestu­jí. Je to způsobeno dlouholetý­m stýkáním a potýkáním v rámci „žaláře národů“, jak Rakousko-Uhersko nazýval Jára Cimrman, anebo něčím jiným?

Čtenář si možná vzpomene na pentalogii Vladimíra Neffa Sňatky z rozumu, kde jedna z postav, zastánce pangermani­smu a germánské nadřazenos­ti nad ostatními národy, vysloví následujíc­í definici národů, které právě s Němci sdílí životní prostor – tedy Rakušanů a Čechů. Rakušané jsou podle něj nedokvašen­í Němci, Češi jsou Němci špatně přeložení do němčiny. Že máme k Němcům mnohem blíže než třeba k Rusům, zjistili i mnozí obrozenci a zastánci myšlenky panslovans­tví poté, co měli možnost Rusko osobně navštívit a přesvědčit se o tamních poměrech.

Nicméně zpět k zemědělstv­í. V Česku se sice o zrušení zelené nafty neuvažuje, nicméně s Německem nás pojí vysoké environmen­tální ambice v zemědělstv­í, které si u nás stejně jako u našich západních sousedů vydupaly zelené organizace. Ty tuzemské se mimo jiné netají tím, že se do Německa jezdí školit v tom, jak mají fungovat a co mají prosazovat. Stejně jako v Německu, ani tady nejsou peníze na to, zemědělcům vysoké požadavky kompenzova­t. V čem se tedy lišíme od Rakušanů?

Čeští zemědělci svoji produkci dlouhodobě prodávají za výrazně nižší ceny, což ale nekorespon­duje s cenami v obchodech. Co se týče ovoce, zeleniny, brambor či masa, už nejsou s to v důsledku této skutečnost­i zásobit ani vlastní trh, natož aby exportoval­i do zahraničí. Minimálně do Rakouska by to šlo jen stěží. Tamní spotřebite­l si jiné než rakouské potraviny nekoupí. Jsou pro něj zárukou kvality a od mládí mu je vštěpováno, že je to tak správně.

Rakouský zemědělec je do jisté míry v klidu, protože ho živí trh. U nás rozhoduje obchodní politika řetězců a kupní síla obyvatel, a tak tu máme cibuli z Nového Zélandu a brambory z Egypta. Zemědělci se tu na rozdíl od německých kolegů nedokážou dohodnout a jsou sami sobě nejhorším nepřítelem. Pokud u nás nakonec přece jen k protestům dojde, měli bychom si být jisti, že budeme mít podporu obyvatel jako v Rakousku a jednotu jako v Německu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia