MF DNES

Do knihovny pro Warhola

Pobočka Městské knihovny na Petřinách se v únoru promění na galerii a půjčovnu obrazů.

- Radka Kopecká redaktorka MF DNES

BŘEVNOV Z nově otevřené knihovny na Sídlišti Petřiny mohou čtenáři odejít nejen se zajímavou knihou, ale s několika obrazy. Pobočka městské knihovny se v únoru každou středu promění na galerii a zároveň půjčovnu obrazů. Čtenáři si zde budou moci prohlédnou­t nebo přímo zapůjčit domů reprodukce i originály uměleckých

Knihy! Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 737423670

Koupíme knihy i celé knihovny, na místě oceníme a hotově zaplatíme. Děkujeme.Tel: 7732443212­78678 děl, a to jak českých, tak zahraniční­ch umělců. Zhruba čtvrt roku otevřená knihovna tím naváže na spolupráci s Artotékou sídlící v pobočce na Opatově, která obrazy půjčuje už od roku 1983.

Podle mluvčí knihovny Lenky Hanzlíkové je cílem akce nejen rozšíření čtenářské komunity na Petřinách, ale také forma ulehčení cesty k umění.

„Říkáme, že je to dům pro lidi a knihy, a od toho se odvíjí i poskytovan­é služby. Jsou to nejenom ty klasické výpůjční, ale knihovna je i místem posilování komunity a rovněž kulturním a kreativním centrem. Propojení poslední jmenované funkce s již zavedenými službami Artotéky se zdá být mimořádně zajímavé,“vysvětlila MF DNES motivaci za projektem Hanzlíková.

Až na rok obraz zdarma

Fond Artotéky nabízí reprodukce i originály obrazů nebo rozsáhlou sbírku grafik českých umělců z druhé poloviny dvacátého století. Odborní pracovníci z opatovské Artotéky budou od 7. února na Petřinách prezentova­t část vybraného obrazového fondu, který celkově čítá přes čtyři tisíce reprodukcí a téměř tři tisíce grafik. Půjde především o reprodukce doplněné knižními tituly. V několika málo případech si budou moci lidé půjčit i originály.

„K půjčení budou především reprodukce. Zájemcům o originály obrazových děl doporučuji osobní návštěvu Artotéky na Opatově. Jen tak je možné posoudit i další věci, jako je skutečná velikost díla, barevnost nebo rámování,“upřesnila Hanzlíková.

Mezi autory, jejichž díla budou na Petřinách k zapůjčení, vynikají například Jakub Schikanede­r, Paul Gauguin, Amedeo Modigliani, Caravaggio, ale také surrealist­ická či abstraktní díla od Joana Miróa, Georgie O’Keeff či Andyho Warhola.

Domů si čtenáři mohou zdarma půjčit až dvacet reprodukcí a až čtyři originály. Podmínkou je platný čtenářský průkaz Městské knihovny v Praze a zaplacený roční evidenční poplatek, který činí 60 korun. „Originály půjčujeme čtenářům starším patnácti let zapsaným v knihovně déle než jeden rok,“uvedla k podmínkám Hanzlíková.

Na stěnách obýváku nebo ložnice mohou obrazy vydržet poměrně dlouho. Základní výpůjční doba je půl roku, ale lze ji prodloužit až na jeden rok. Tato služba ale bude zatím fungovat na Petřinách jen do konce února.

Případní zájemci o výtvarné umění budou tedy muset později obrazy vracet na Opatově. Podle vedoucí petřinské pobočky Hany Livorové ale spolupráci s Artotékou v budoucnu pravděpodo­bně zopakují.

Půjčování obrazů doplní přednášky

Tamní kulturně vzdělávací centrum spojí zápůjčky obrazů a knih o umění i s tematickým­i projekcemi a přednáškam­i.

První z přednášejí­cích bude Veronika Hulíková, ředitelka Sbírky moderního umění Národní galerie v Praze. Přiblíží divákům, jak tvořil jeden z nejpopulár­nějších českých umělců z přelomu 19. a 20. století

Jakub Schikanede­r a proč se tak často právě jeho díla stávají předmětem falšování. Mezi další lákadla patří třeba filmový dokument o životě italského avantgardn­ího malíře a sochaře Amedea Modigliani­ho.

V rámci rozvíjení kulturního a uměleckého povědomí v Praze 6 se bude knihovna také snažit vyjít vstříc přáním i místních občanů.

„V úterý 6. února se od 17.30 uskuteční participač­ní setkání pro občany k programu knihovny na Petřinách, kde dostanou čtenáři prostor sdělit svá přání ohledně programu,“informoval­a Hanzlíková.

Kuchyň i zahrada

Čtyřpatrov­á knihovna na Petřinách zahájila provoz na začátku loňského listopadu. Kromě výběru z asi devíti tisíc knižních svazků a možnosti čtení uvnitř budovy i venku v zahradě nabízí také několik multifunkč­ních kluboven.

„Klubovnu si může půjčit každý, kdo potřebuje klidné a vybavené místo na přípravu do školy, uspořádání workshopu nebo třeba hraní deskových her,“přiblížila Livorová.

Knihovna byla nově pojata jako pobytová. Nechybí v ní proto na každém patře malá kuchyňka. Novinkou je také služba Kniha do boxu. Výpůjčky i vrácení knih lze díky tomu zařídit bez nutnosti vstupu do knihovny. Vše zvládnou obstarat samoobsluž­né terminály před budovou.

 ?? Foto: Simona Kalašová, Městská knihovna Praha ?? Umění v knihovně Díky Artotéce se čtenáři můžou seznámit s uměleckými díly různých autorů.
Foto: Simona Kalašová, Městská knihovna Praha Umění v knihovně Díky Artotéce se čtenáři můžou seznámit s uměleckými díly různých autorů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia