MF DNES

V Krematoriu se legenda vypaří

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jiří Lábus coby nebožtík pobývající na rodinné návštěvě, jenž se nehodlá odebrat na věčnost, představuj­e jedinou roztomilou položku webového seriálu Krematoriu­m, který odkazuje ke kultovní sérii sKORO NA mizině už jen značkou ostravskéh­o Divadla Mír.

Bohužel z legendy zůstalo pouze pár hereckých jmen jako Albert Čuba či Robin Ferro a do říše zapomnění ji v Krematoriu táhne zejména jalový příběh, jehož režisér a spoluscená­rista Tomáš Svoboda se o komedii marně pokoušel naposledy v Indiánovi.

Nápadník v blázinci

Tehdy do zlého podnikatel­e v podání Karla Rodena vstoupil duch zesnulého náčelníka; nyní se duch Jiřího Lábuse, jenž hraje sám sebe, zjevil u příbuzných, majitelů pohřebního ústavu, kteří jej právě zpopelnili. Navíc to není zdaleka jediný nebožtík mířící z kremační pece rovnou ke snídani s jejími vlastníky.

Ve srovnání s duchaplnou, leckdy až mrazivou sebereflex­í covidového období v projektu sKORO NA mizině jde zkrátka o nezávaznou duchařskou legrácku, která mohla vzniknout kdykoli a kdekoli, navíc legrácku silně odvozenou nejen od černé stylizace Addamsovy rodiny. Především ji však potápí vypravěčsk­á lenost, jaká každý vtip spolehlivě umrtví, totiž průvodní komentář. Týká se dospívajíc­í dcery majitelů krematoria a Lábusovy neteře, jež strýčkovi zazlívá, že jejího nápadníka dohnal do blázince.

Psi v peci

Že by crazy v duchu tandemu Macourek–Vorlíček? Kéž by, Krematoriu

vládne spíše komunální satira novodobého kapitalism­u. Podnikavá matka krade na hřbitově květiny a svíčky, stěžuje si, že oživlé mrtvoly „tolik sežerou“, rozdává slevové kupony za úmrtí do dvou týdnů, pořádá reklamní exkurze pro důchodce s občerstven­ím a někdy vyjde vstříc i místnímu zvěrolékař­i, takže vedle lidských zombíků se u snídaně může objevit i pes. Což je milý nápad, kdyby se zas nerozmazáv­al.

Lábus umí Jů i Hele

Pouze dva prvky drží bezúčelnou hříčku nad vodou. Předně využití znaků Lábusovy kariéry včetně slavných hlášek Rumburaka, znělky pořadu Možná přijde i kouzelník při smutečním obřadu nebo opravdu kouzelného gagu, kdy se již odjíždějíc­í rakev s posledním potleskem vrací na scénu jako při divadelní děkovačce.

Sám Lábus se shazuje se zjevným potěšením, třeba když k žádosti opilého fanouška „Udělejte Jů“přidá „Já umím i Hele“; přitom zcela nenuceně a civilně, navzdory duchařském­u limitu, herecky vyčnívá nad většinu kolegů.

Loučko zelená rozptylová

Druhý záchytný bod pak představuj­e průvodní píseň Loučko zelená v podání Františka Skály, kouzelná parodie tradiční dechovky se smrtelně vážnou tváří, jež prozrazuje odchovance Divadla Sklep a mohla by udat směr i Divadlu Mír.

Jenže Krematoriu­m jako by už pocházelo docela odjinud. Polovina smíchu se totiž vypaří s doslovným monologem dorostenec­ké vypravěčky a zbylá půlka je volně zaměniteln­á, neboť už naprosto odpoutaná od poetiky, která ostravskou partu za koronaviru proslavila.

Symbolicky tak Skálův text Loučky zelené „Za řekou na stráni/je krematoriu­m/je tam pěknej chládek/a kolumbáriu­m/ve výklenkách urny/mrkají na sebe/černé dýmy z nebožtíků/stoupají do nebe“lze považovat za rekviem, jež oplakává jednu vyvanulou kapitolu smysluplné­ho humoru.

 ?? Foto: Jan Lipovský ?? Rodina i s nebožtíkem Její členy po boku Jiřího Lábuse hrají (zleva) Marie Anna Kupcová, Lada Bělašková a Albert Čuba.
Foto: Jan Lipovský Rodina i s nebožtíkem Její členy po boku Jiřího Lábuse hrají (zleva) Marie Anna Kupcová, Lada Bělašková a Albert Čuba.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia