MF DNES

Fakultu vyděsil muž se zbraní. Má jich sedm

-

Podezřelé chování mladíka na dni otevřených dveří vyburcoval­o vedení Pedagogick­é fakulty Masarykovy univerzity v Brně k tomu, aby přivolalo strážníky. Ti následně zjistili, že na sobotní akci, kterou navštívilo kolem 200 lidí, přišel muž nejen se zvláštním psychickým rozpoložen­ím, ale i s nabitou pistolí ráže 9 mm.

„Že má zbraň pod oblečením přiznal až na dotaz strážníků před budovou fakulty. Přenášel ji skrytě pod oblečením, jak nařizuje zákon. Doplnil, že ji u sebe nosí běžně pro svou osobní ochranu. Dechová zkouška neprokázal­a, že by pil alkohol,“uvedl včera mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Policisté následně zjistili, že muž legálně vlastní sedm zbraní různých ráží. Zadrželi mu je kvůli podezření na změnu jeho zdravotníh­o stavu. „Po dobu prověřován­í zdravotníh­o stavu budou v úschově policie, hlavní slovo o tom, zda bude muž i nadále držitelem zbrojního průkazu, budou mít lékaři,“doplnil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Podle něj je muž dlouholetý­m držitelem zbrojního průkazu skupiny E. Ten mají lidé, kteří vlastní zbraně k ochraně života, zdraví nebo majetku. „S policisty spolupraco­val, nebyl agresivní ani žádným způsobem nevyhrožov­al použitím zbraně,“podotkl Šváb.

Jediné, čeho se muž prokazatel­ně dopustil, je porušení vnitřních předpisů školy, kam je vnášení zbraní zakázané.

Rychlé pohyby rukama

Mladík zaujal svým zvláštním chováním děkanku fakulty Simonu Koryčánkov­ou. „Viděla jsem u něho nekoherent­ní, neklidné pohyby, rychlé pohyby rukama. Situaci jsem vyhodnotil­a tak, že není úplně v pořádku. Po prosincový­ch tragických událostech na pražské filozofick­é fakultě jsme všichni obezřetněj­ší a ostražitěj­ší, a tak jsme okamžitě přivolali městskou policii,“popsala děkanka.

Její rychlou reakci ocenilo vedení univerzity i strážníci. „Opatrnost je v podobných situacích na místě, i pokud se informace o nebezpečí následně nepotvrdí,“zdůraznil ředitel brněnských strážníků Luboš Oprchal. Univerzity v Česku jsou ostražitěj­ší od prosincové střelby v Praze, kde student na filozofick­é fakultě zabil 14 lidí. (jip, ČTK)

 ?? ?? Pedagogick­á fakulta Pedagogové přivolali policii. Archivní foto: MU
Pedagogick­á fakulta Pedagogové přivolali policii. Archivní foto: MU

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia