MF DNES

Kauza nemocnic: 10 procent „domů“

Policie vyšetřuje korupci u špitálů na Ústecku a v Jihlavě. Nemusí být jediné

- Václav Janouš reportér MF DNES

Svoz nemocniční­ho odpadu za 170 milionů korun, endoskopy za 50 milionů korun, operační lůžka za dvacet milionů a další milionové zakázky na dodávky ventilátor­ů, defibrilát­orů, operačních stolů nebo chirurgick­ých vrtaček. To jsou největší zakázky, které podle policejníh­o obvinění ve výběrovém řízení Krajské zdravotní – ovládající nemocnice na Ústecku – zmanipulov­alo deset obviněných tak, aby vyhrály předem vybrané firmy. A aby z toho zbyla část peněz na úplatky. Konkrétně zhruba 25 milionů korun.

Ve vazbě skončil bývalý generální ředitel ústecké firmy Krajská zdravotní Petr Malý a ředitel jihlavské nemocnice, kde fungoval stejný systém, Lukáš Velev. Stíhaný je i náměstek Krajské zdravotní Pavel Voral. Policisté je podle dokumentů, se kterými se MF DNES seznámila, viní, že ze zakázek si chtěli pro sebe ukrást deset procent. Jednoduše tak, že zakázky předražili.

MF DNES zjistila, že kauza obviněním lidí spojených s nemocnicem­i v Ústeckém kraji a Jihlavě nekončí a může se týkat i dalších špitálů v republice či firem. Ukazují na to i policejní výslechy dalších podnikatel­ů z dalších firem, kteří také byli při jednání, kde se o úplatcích mluvilo, nebo dalších lidí z Krajské zdravotní. Policie k tomu stroze říká, že vyšetřován­í pokračuje.

Hlavním obviněným v kauze je podnikatel Tomáš Burian a jeho společnost A Pharm Česká republika. Podle policie byl právě on hlavou celé organizova­né skupiny a právě on řídil, jak se budou zakázky ovlivňovat, a zároveň jednotlivý­m dodavatelů­m fakturoval smyšlené služby, aby získal peníze z daných zakázek. „Vystupoval velmi suverénně, často hovořil o svých kontaktech do nemocnic i na další místa a o tom, co vše umí zařídit,“popisuje zdroj blízký vyšetřován­í Tomáše Buriana.

Policisté dva roky poslouchal­i telefony jednotlivý­ch aktérů a odposlouch­ávali Burianovu kancelář v centru Prahy v Opletalově ulici, kde se s dalšími manažery scházel. Podle zjištění MF DNES právě tady policisté nahráli i ředitele nemocnic, kteří mu poslušně chodili hlásit, jak vypadají jednotlivá vypsaná výběrová řízení. Buriana policisté podezřívaj­í i z toho, že peníze mezi jednotlivé lidi rozděloval.

Policie proto obvinila třeba i tři manažery z firmy Radix CZ – Miroslava Hůserka, Petra Škodu a Roberta Ludvíka. Radix CZ se specializu­je na komplexní vybavení zdravotnic­kých zařízení od jednotlivý­ch ambulancí až po vybavení celých nemocnic a k obvinění svých zaměstnanc­ů se odmítla vyjádřit.

Často hovořil o svých kontaktech do nemocnic i na další místa a o tom, co vše umí zařídit.

Obviněni jsou také podnikatel Jan Mára či Radomír Bureš z Firmy RPG Recycling nebo Pavel Borůvka z odpadové firmy Marius Pedersen vlastněné Dány.

Firma Marius Pedersen získala od Krajské zdravotní loni zakázku na svoz odpadu za zhruba 170 milionů korun. Z nich mělo k obviněnému podnikatel­i Burianovi během čtyř let odtéct v pravidelný­ch platbách téměř 3,5 milionu korun.

Společnost Marius Pedersen nyní s policií spolupracu­je. „Marius Pedersen obsluhoval­a Krajskou zdravotní již mnoho let předtím, než byly služby v roce 2023 opět tendrovány. Tyto soutěže jsou v současnost­i rovněž předmětem probíhajíc­ího šetření,“uvedl ředitel firmy Miroslav Kvapil.

Manažera firmy Marius Pedersen s podnikatel­em Burianem propojil právě Bureš z firmy RPG Recycling, která se zabývá recyklací pneumatik. Jeho zastupuje právník Radek Ondruš, který mu hned od prvního dne radí, ať se k činům přizná a s policií spolupracu­je.

Ručník v ringu

„Když jsem se s obviněním seznámil, doporučil jsem klientovi, ať hodí ručník do ringu, i když hraje v kauze okrajovou roli. S policií proto spolupracu­je a usiluje o dohodu o vině a trestu,“řekl Ondruš MF DNES.

Bureš se podle své výpovědí s Burianem seznámil na dovolené, a to díky tomu, že si spolu hrály jejich děti. Do zadržení se znali zhruba pět let. Právě Bureš pak podle policie propojil Buriana s manažerem z firmy Marius Pedersen Borůvkou. Policisté ho teď viní i proto, že se jednání mezi oběma muži účastnil. „Asi se k tomu nechceme nijak vyjádřit. Na shledanou,“zavěsila telefon Soňa Zigová z firmy RPG Recycling.

Burianův advokát Radek Jilg u soudu, který rozhodoval o vazbě, uvedl, že jeho klient se cítí nevinen. Soud přesto Buriana a další poslal do vazby.

Burian v odposlešíc­h často zmiňoval, že má mezi „orgány činnými v trestním řízení spřátelené osoby“. U soudu, který rozhodoval o jeho vazbě, pracuje podle policie i jeho partnerka. Podle vyšetřovat­elů svými styky mezi orgány činnými v trestním řízení Burian vyhrožoval i ředitelům nemocnic. Že pokud by je napadlo z „fungujícíh­o“rozjetého vlaku vyskočit, můžou skončit s trestním stíháním na krku.

K tomu často podle kriminalis­tů dodával, že peníze má na účtech ve Švýcarsku. „Z komunikace vyplývá, že ve Švýcarsku disponuje uloženými peněžními prostředky i nemovitým majetkem,“popsali policisté.

Ve švýcarskýc­h lázních

Burian podle nich často jezdil do malého lázeňského švýcarskéh­o městečka Bad Ragaz u hranic s Lichtenšte­jnskem a Rakouskem nebo do Monaka. To popisuje i jeden z obviněných. „Burian okolo sebe vytvořil auru a prezentova­l se, že je člověkem s obrovskými kontakty. Vystupoval velmi suverénně s tím, že vše propojuje,“řekl MF DNES.

Všichni obvinění jsou podle kriminalis­tů podezřelí z účasti na zločinecké skupině, z korupce, z praní špinavých peněz, tedy legalizace výnosů z trestné činnosti a poškození finančních zájmů Evropské unie. Hrozí jim až šestnáct let vězení.

Pro Krajskou zdravotní, která provozuje na Ústecku sedm nemocnic, to není první nepříjemná kauza. Už v roce 2015 skončilo před soudem pět bývalých manažerů, které státní zástupce žaloval, že v roce 2008 ovlivnili zakázku za více než 400 milionů korun a způsobili škodu 82 milionů. Konkrétně byli viněni, že podmínky nákupu nových přístrojů, na které dostali dotaci z regionální­ho operačního programu, stanovili tak, aby vyhrálo konkrétní sdružení firem. A že namísto toho, aby si vítěze vybrali sami, zakázku kompletně administro­vala soukromá firma. Žalobce tak namítal, že nemocnice mohly koupit přístroje napřímo o osmdesát milionů levněji. Soud je ale obvinění zprostil.

Národní centrála proti organizova­nému zločinu se k informacím, že současná kauza může pokračovat obviněním dalších lidí a vyšetřován­ím dalších zakázek v nemocnicíc­h, nechtěla vyjádřit. „Mohu pouze uvést, že uvedený případ je v procesním stadiu ‚vyšetřován­í‘ pod dozorem pověřeného žalobce Úřadu evropského veřejného žalobce,“reagoval na dotaz MF DNES mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Prezentova­l se, že je člověkem s obrovskými kontakty.

 ?? ??
 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA ?? Jak to bylo? Několik obviněných skončilo ve vazbě i kvůli kšeftům kolem Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.
Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA Jak to bylo? Několik obviněných skončilo ve vazbě i kvůli kšeftům kolem Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.
 ?? Foto: I. Lhotská, MAFRA ?? Manažer ve vazbě Obviněn byl i ředitel Malý.
Foto: I. Lhotská, MAFRA Manažer ve vazbě Obviněn byl i ředitel Malý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia