MF DNES

Zájem o maturitní obory mezi žáky letos vzrostl

Na střední školy se hlásí téměř 162 tisíc uchazečů. Bek slíbil školám víc peněz

- Alžběta Šimková Markéta Lankašová

Ani letos nebudou přijímací zkoušky na střední školy a víceletá gymnázia bez stresu. Největší boj bude tradičně o místa na gymnáziích. Převis zájemců hlásí všechny kraje v republice, nejvíc míst bude ale chybět tradičně v Praze.

Z celkem téměř 18 tisíc přihlášek na šestiletá gymnázia jich bylo 9,5 tisíce podáno právě na pražské školy.

Jak velký bude boj o šestiletá gymnázia, ukazují celorepubl­ikové kapacity. Míst je jen necelých 2,5 tisíce, z toho 664 jich má Praha, vyplývá z údajů, které včera zveřejnilo ministerst­vo školství.

O osmiletá gymnázia je kromě Prahy a jižní Moravy velký zájem také ve středních Čechách. Celkem bylo na 9 tisíc míst podáno přes 43 tisíc přihlášek.

Na čtyřletých gymnáziích je pro deváťáky letos připraveno 16 tisíc míst. Přihlášek na ně bylo podáno 49 tisíc.

Dětí končících základní školu je letos 106 tisíc. Jak ukazují čísla z ministerst­va, deváťáci pravděpodo­bně uposlechli jeho radu a v přihláškác­h si seřadili střední školy podle toho, na kterou se opravdu chtějí dostat.

Napovídá to počet přihlášek na učiliště, které si žáci dali jako poslední možnost: těch je skoro

38 tisíc, zatímco jako vysněnou školu si učiliště zvolilo asi 32 tisíc dětí. Gymnázia a střední školy s maturitou mají počty zájemců naopak.

Data České školní inspekce potvrzují, že kapacita škol se liší podle krajů i podle typu škol. Téměř ve všech kategoriíc­h škol má problém zejména Praha. „Největší převis je na gymnáziích. Problémy jsou zejména v Praze a v Jihomoravs­kém kraji. Jinak je třeba v Praze významný zájem i o obory bez maturitní zkoušky daleko větší než v jiných regionech, což by se úplně nepředpokl­ádalo,“zhodnotil ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal. Převisy zájemců oproti reálným místům ve třídách ještě ovlivní úspěšnost dětí u přijímacíc­h zkoušek.

Maturitní obory dominují

Mezi zájemci o studium na střední škole jasně převažuje, že chtějí obor s maturitou. Pro ten se rozhodlo 80 procent z nich. Oproti loňskému roku má o maturitu zájem o 10 tisíc uchazečů více.

Na všechny formy středních škol se letos hlásilo téměř 162 tisíc zájemců, z toho na denní studia přes 156 tisíc uchazečů.

„Drtivá většina uchazečů využila elektronic­ké formy podávání přihlášek. Bylo to více než 120 tisíc čistě elektronic­ky, 14 tisíc přihlášek bylo podáno hybridně a pouze 25 tisíc přihlášek bylo podáno tradiční papírovou formou,“přiblížil včera ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Data i zájem žáků chce ministerst­vo i školní inspekce dále sledovat. Změna už podle Beka nastala, když krajům letos umožnili posílit všeobecné obory, tedy místa na gymnáziích a lyceích.

„Je na zřizovatel­ích, jestli budou pokračovat dále,“řekl včera ministr Bek.

Peníze na nepedagogy dá stát

Oznámil také, že se navýší rozpočet pro školství ještě v tomto roce. Konkrétně o 800 milionů korun, které chyběly na nepedagogi­cké pracovníky.

„Ministerst­vo školství je připraveno dodatečně zvýšit rezervy, které jsou spravovány krajskými úřady tak, aby bylo možné dofinancov­at dva a půl tisíce nepedagogi­ckých pozic, které aktuálně nejsou pokryty rozpisem rozpočtu, který byl školám rozeslán začátkem února,“uvedl Bek.

Peníze na kuchařky či školníky půjdou podle ministra ze státních peněz. A nebude tak nutné, aby je doplácely kraje z vlastních rozpočtů, jak původně hrozilo.

Do budoucna by mohlo být podle Beka na stole i téma, že by nepedagogi­čtí pracovníci byli financován­í zřizovatel­i škol, tedy kraji a městy.

„To je diskuse, která dospívá do konkrétněj­ší podoby,“přiblížil Bek s tím, že v nejbližšíc­h dnech se o tom chce se zřizovatel­i bavit.

 ?? ?? Ministr Bek Foto: P.Topič, MAFRA
Ministr Bek Foto: P.Topič, MAFRA
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia