MF DNES

Primárky: jen umělé drama. A kdo je Palmer?

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Glosa

Všechny ty televizní noční speciály a tlusté titulky o tom, že po americkém superúterý „je už rozhodnuto a USA dostanou kandidáty, které nechtějí“, jsou jen umělé mediální drama typu: bude Štědrý den i letos 24. prosince?!

Tyhle primárky byly rozhodnuty dřív, než v lednu začaly. Zbytek je balast. Psali jsme o tom už tehdy. Dlouho se nestalo, aby primárky měly tak nulový význam. Bývaly často strhující válkou, letos od začátku není nikdo jiný než Joe Biden a Donald Trump. Ani konec Nikki Haleyové, která to včera zabalila, není zpráva. Byla jen do počtu, titulky o „bitvě s Trumpem“byly řeči.

Archeologo­vé by se museli ohlédnout hodně dozadu, aby vykopali jinou politickou událost, která měla dlouhodobě tolik pozornosti, ačkoli byla zcela irelevantn­í. Pozná se to třeba tím, že z této nevzklíčil­o žádné politické téma.

Přesto se teď dají ze superúterý vyčíst dva vykřičníky, které mají potenciál být listopadov­ým meteoritem hubícím dinosaury.

Trumpova past. V Severní Karolíně 80 % lidí, kteří volili Haleyovou, řeklo, že v listopadu to Trumpovi nehodí ani za nic. A celoameric­ky 30 % republikán­ů při superúterý řeklo, že pokud by byl Trump odsouzen, nedají mu hlas. Většina vyměkne a navlékne stranický dres, ale i chybějícíc­h pár tisíc má sílu projet mu celé volby.

Bidenova jáma. Biden může prohrát kvůli Gaze. Po Michiganu mu teď nedaly hlasy desítky tisíc demokratů (celkem 20 %) ani ve Wisconsinu. Nejen tam. Trest za „proizraels­ký“postoj. A prý i v listopadu zůstanou doma. Rovněž i zde platí, že chybějícíc­h pár hlasů v jednom státě může projet všechno.

Ta dvě varování jsou však paradoxně zavalená falešným dramatem „kdo vyhraje nominaci?!“.

Znáte Palmera?

Ale dějí se i záhadné věci. Biden prohrál první primárky. Na Americké Samoi uprostřed Pacifiku. Prezidenta USA porazil James Palmer (na snímku). Dostal 51 hlasů, Biden 40. Nevíte, kdo je Palmer? Nestyďte se, neví to nikdo. Je mu prý 52, bydlí v Marylandu, na Samoi nikdy nebyl.

Konečně pořádné téma pro politology, které mohou rozjet, když „už je skoro rozhodnuto“.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia