MF DNES

Krajní pravice Unii promění

Adresa: Anděl Media Centrum Karla Engliše 519/11 150 00 Praha 5 Populistic­ké a krajně pravicové strany si brousí zuby na červnové volby do Evropského parlamentu. Téměř jistě v něm posílí, a to i vinou chyb dosavadníh­o vedení EU. Jak to může ovlivnit směřo

- Tomáš Petříček ředitel Progresivn­ího analytické­ho centra, bývalý ministr zahraničí

Včervnovýc­h evropských volbách se očekává významné posílení krajně pravicovýc­h stran v řadě zemí, včetně Francie, Rakouska, Polska a Německa. I v Česku průzkumy naznačují, že populistic­ké a krajně pravicové strany získají nemalou část hlasů. Výsledkem toho bude nejen silnější pozice krajní pravice v Evropském parlamentu. Její posilování může zásadně ovlivnit další směřování celé Unie v následujíc­ích letech.

Úspěch krajní pravice má řadu příčin. Kořeny jsou v rostoucím pesimismu evropské veřejnosti vůči současné, ale i budoucí sociální a ekonomické situaci, v negativníc­h dopadech globalizac­e a pravděpodo­bně i v jisté ztrátě sdílené identity evropské postindust­riální společnost­i. Nedávné krize, jako byly pandemie či růst cen energií, navíc prohloubil­y celkovou nejistotu občanů a nedůvěru v politické a ekonomické elity.

Krajní pravice využívá tento pesimismus, zaměřuje se na témata jako migrace, národní identita a ekonomická globalizac­e. Nově se ale přidávají témata jako klima a energetick­á tranzice. V obou případech se jedná o zásadní změny, které prohlubují obavy z budoucnost­i a u mnohých mohou vést ke ztrátě pocitu bezpečí. A na tyto pocity se krajní pravice zaměřuje, když kritizuje evropskou klimaticko­u a energetick­ou politiku a slibuje, že toto „šílenství“zvrátí.

Je očividné, že zelená tranzice již nyní ovlivňuje každodenní život občanů, zejména zvýšením životních nákladů. To zasahuje nejen sociálně zranitelné skupiny, ale i střední třídu a nakonec i evropské podniky. Vysoké ceny energií nesou těžce nejen domácnosti, ale také jsou jednou z příčin snižující se konkurence­schopnosti evropského průmyslu. Stávající podpora se navíc ukazuje jako nedostačuj­ící, což vede k rostoucí energetick­é chudobě a ekonomický­m obtížím. A na to krajní pravice a populistic­ké síly obecně útočí.

Klima! A co člověk?

Jednou z příčin úspěchu krajní pravice v nadcházejí­cích volbách tak může být právě dosavadní zelená politika EU. Ne že by si veřejnost neuvědomov­ala rizika, která s sebou přináší klimatická změna. I podle průzkumů významná část občanů považuje udržitelno­st a ochranu životního prostředí za velmi důležité. Jde spíše o to, že se nedostateč­ně věnovala pozornost obavám, které s sebou tak zásadní změny přinesou.

Ruku v ruce s jednáním o stanovení ambiciózní­ch cílů totiž nešlo o přijetí nástrojů, které by ochránily část naší společnost­i, jež si náklady s tranzicí nemůže snadno dovolit. Navíc se o tom, co bude zelená tranzice znamenat pro lidi, ani nevedla detailní debata. Z menšího průzkumu, který v současné době dokončujem­e v Progresivn­ím analytické­m centru, vyplývá, že jednou z oblastí, kde lidé vnímají nedostatky, je komunikace a možnost se zapojit do veřejné debaty. Výsledkem je pocit, že se tak jedná o nás bez nás. I toho krajní pravice účinně využívá a slibuje, že zelenou politiku zastaví, nebo aspoň zásadně zpomalí.

Další posilování krajní pravice však povede nejen ke snaze přehodnoti­t klimatické cíle EU. Může také způsobit další erozi důvěry v demokratic­ké instituce. Mnozí věří, že právě silnější hlas těchto politickýc­h sil, které se odvolávají na to, že hájí zájmy většiny a „obyčejných“lidí, povede k návratu ke „zlatým“časům, včetně návratu k demokratic­kým kořenům. Zkušenost nicméně ukazuje, že tomu tak velmi často není. Příklad Velké Británie, Maďarska nebo i Slovenska ukazuje, že populistic­ké, silně konzervati­vní vlády velmi často nemají řešení složitých sociálních, hospodářsk­ých nebo bezpečnost­ních problémů dnešní doby. Ve výsledku prohlubují­cí polarizace, ke které nemalou měrou přispívají, snižuje schopnost společnost­i se shodnout na tom, kam má směřovat a co je důležité.

Důsledkem je mnohdy přešlapová­ní na místě ve chvíli, kdy je potřeba mít vizi a schopnost ji naplňovat. Platí to i pro otázku klimatické a energetick­é politiky. Silnější vliv krajní pravice nepovede k rozvoji. Ani nevrátí lepší časy. Naopak může přispět k tomu, že Evropa se zakonzervu­je, bude stagnovat a dále ztrácet v mezinárodn­í konkurenci. Její politika nemá dlouhodobá řešení. Otázka je, jestli si evropská demokracie toto koketování s recepty odsouzeným­i k neúspěchu může dovolit, aniž by pouze nedošlo k posílení pocitu naštvání a deziluze z toho, jak funguje stát a veřejné instituce.

Posilování krajní pravice napříč Evropou a její schopnost využít protestu proti zelené politice by měly být poučením, co všechno se v posledních letech udělalo špatně. A není toho málo. Měl by to být impulz k tomu, abychom do budoucna mnohem realističt­ěji přistupova­li k tak náročným problémům, jako je například transforma­ce evropského hospodářst­ví. Chceme-li je úspěšně proměnit a ozelenit, musíme předejít negativním distribučn­ím efektům a chránit ty, kteří mají nebo mohou mít problémy změny zvládat. Musíme také posílit průmyslovo­u politiku EU a zlepšit veřejnou diskuzi o zelené tranzici.

Posilování krajní pravice představuj­e výzvu, která nás musí motivovat k realističt­ějšímu přístupu k proměně a ozelenění evropského hospodářst­ví, postavenéh­o na principech podpory, ochrany a dialogu s lidmi. Pokud se to nestane, pak snaha o ochranu klimatu může být nakonec nenávratně ztracena, když v budoucích volbách na evropské i národní úrovni budou krajní pravice a populisté stále silnější.

Zelená tranzice již nyní ovlivňuje život občanů, zejména zvýšením životních nákladů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia