MF DNES

Jak dlouho má trvat vojenská služba?

- Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity

Bohuslav Pernica

Diskuse o délce trvání základní vojenské služby se v českých zemích vedly od jejího zavedení v roce 1868. Armáda prosazoval­a její trvání v délce 36 měsíců, vrchnost však prosadila 24 měsíců, aby inicializa­ční výcvik a socializac­e nedobrovol­ných vojáků byla pro veřejnost přijatelná. V roce 1936 i českoslove­nská generalita prosazoval­a trvání prezenční služby v délce 36 měsíců. Jak v monarchii, tak i v republice se počítalo, že hned po získání kvalifikac­e vojáka bude občan nasazen do vojenské pohotovost­i. Ten rok navíc byl považován za určitou okamžitou amortizaci investice do jeho výcviku.

S třemi roky nucené služby počítala i Českoslove­nská lidová armáda. Bylo to však ekonomicky a společensk­y neúnosné, a tak se v socialisti­ckém bloku ustálilo dvouleté trvání základní vojenské služby. Nicméně problém se zhruba roční délkou první fáze výcviku před skutečným zařazením vojáka do pohotovost­i zůstal. Socialisti­cký stát proto přišel s koncepcí předvýcvik­u. Běžný odvodní věk se posunul z 18 na 17 let a rok před nástupem základní vojenské služby vybraní branci byli povinni absolvovat předvojens­ké kurzy. Např. řidiči nákladních automobilů si ve Svazu pro spolupráci s armádou, polovojens­ké instituci v působnosti ministerst­va školství, udělali kurz pro získání řidičského oprávnění pro řízení nákladních automobilů. Branci předurčení do funkcí spojařů se naučili nejen morseovku, ale také základní údržbu a používání radiových stanic, se kterými pak měli pracovat v lidové armádě.

Zkrácení povinné vojny na 12 měsíců rokem 1996 bylo umožněno tím, že se s vojáky základní služby po pádu komunismu už nepočítalo do žádné okamžité útočné nebo obranné operace. Bylo však třeba armádu postupně zmenšovat, nemělo-li dojít k sociálnímu otřesu jako v Rusku. To znamenalo postupné vyřazování sovětské vojenské techniky, redukci útvarů a zavírání posádek. K tomu bylo potřeba vojáků – a těch profesioná­lních se nedostával­o. O vojenskou službu nebyl zájem. Od roku 1990 už nikdo „nepískal“noční bojové poplachy, kdy v limitu v řádu hodin měla vojska opustit prostor kasáren a zaujmout stanovené postavení někde na území Česka, aby se vyhnula následkům leteckého útoku a přešla do překvapivé­ho protiútoku.

Délka základní vojenské služby je určována plánovanou vojenskou operací. O ní se ale zatím nijak nediskutov­alo. Vypadá to, že generální štáb ani hlava státu nemají žádný vojenský plán. Každý poručík po absolvován­í Vojenské vysoké školy pozemního vojska věděl, že mobilizace žádnou vojenskou operací není. Jde jen o vytvoření předpoklad­u pro rozvinován­í vojska a vedení operace. Pane prezidente, co tedy nahradit administra­tivní odvody aplikací? Když to lze udělat s první pomocí, proč by to nešlo s povinnou vojnou?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia