MF DNES

Kdo vyhrál v minulých letech

-

Petr Chmela Tescoma

Mise vítěze ročníku 2016 začala předvádění­m spořičů vody v obchodních domech. Absolvent konzervato­ře a bubeník založil v roce 1992 s přítelem ze studií a kytaristou Jiřím Vaculíkem společnost Tescoma v malé pronajaté garáži ve Zlíně. Dnes ji Češi znají jako výrobce kuchyňskéh­o náčiní. Společnost vyváží své výrobky do 130 zemí.

Zdeněk Pelc GZ Media

Podnikatel roku 2015 vdechl život v současnost­i největšímu výrobci vinylových desek na světě. GZ Media pod jeho vedením expandoval­a i do USA, v současnost­i má osm výrobních závodů a zaměstnává přes 2 700 lidí.

Vlastislav Bříza Koh-i-noor

Ročník 2014 ovládl majitel holdingu, jehož nejznámějš­í součástí je výroba školních a kancelářsk­ých potřeb. Do skupiny s několikami­liardovým obratem a více než dvěma tisíci zaměstnanc­ů patří i energetick­ý, zdravotnic­ký a perspektiv­ní strojírens­ký segment.

Jiří Hlavatý Juta

Vítězem ročníku 2013 se stal Jiří Hlavatý. Pod jeho vedením se ze společnost­i Juta stala přední česká textilka. Společnost se sídlem ve Dvoře Králové nad Labem zaměstnává přes 2 300 lidí v sedmnácti výrobních závodech.

František Piškanin Hopi

Podnikatel roku 2012 stál u zrodu rodinné firmy, jež se z Karlových Varů postupně rozšířila na Slovensko, do Maďarska, Polska a Rumunska. Řízení holdingu distribučn­ích a logistický­ch firem postupně přebírají synové David a Martin. Skupině patří sklady, potravinář­ské firmy a mrazírny, investuje do biofarem.

Jannis Samaras

Prvním českým podnikatel­em roku řeckého původu se v roce 2011 stal šéf a spolumajit­el společnost­i Kofola. Ta je jedním z největších výrobců nealkoholi­ckých nápojů ve střední Evropě. Loni navíc převzala tři tuzemské pivovary – Holbu, Zubr a Litovel. EBITDA za loňský rok dosáhla 1,25 miliardy korun, tržby stouply na 8,69 miliardy.

 ?? ?? Kofola
Kofola
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia