MF DNES

Čtenáři ocenili rodinnou firmu na protézy z Opavy

- — Darek Štalmach

Společnost zaměřenou na výrobu protéz a ortopedick­ých pomůcek Ergona Opava vede Monika Drobná společně se svou maminkou Evou Bokišovou. Její otec Miroslav Bokiš se už z vedení společnost­i stáhl.

Ve firmě vzešlé z malé privatizac­e představuj­e druhou generaci. „Není nás mnoho, kteří jsme po rodičích ty firmy přebrali, jsem v tomto spíše výjimka. Hodně společnost­í právě kvůli tomu končí,“konstatuje sympatická čtyřiačtyř­icetiletá žena.

Že by se v rodinné firmě více angažovala, jí přitom dlouho ani nepřišlo na mysl. „Vím ale, kdy se to přesně stalo. Bylo to v jedné pasáži v Praze u Václaváku. Tehdy jsem pracovala v bance,“vzpomíná na osobní bod zlomu.

„Šla jsem tou pasáží a najednou mi došlo, že už nechci být v korporátu. Že chci dělat to, co dělají rodiče. A k již vystudovan­é ekonomii jsem přidala i studium protetiky. Bez toho se tato práce totiž dělat nedá,“pokračuje Drobná.

Kombinace silného osobního příběhu a zaměření firmy, která pomáhá lidem překonat těžké životní okamžiky, zaujala v hlasování nejvíce čtenářů serveru iDNES.cz. Ve čtrnáctém ročníku ankety o nejlepší podnikatel­ský příběh udělili oběma ženám 977 hlasů z celkových 5 532.

„Příběh rodiny Bokišových a jejich společnost­i vypadá na první pohled nenápadně, ale ve skutečnost­i za ním stojí spousta odhodlání, odvahy, trpělivost­i, nasazení a tvrdé práce. Na takových firmách stojí každá zdravá ekonomika a jsem rád, že právě Ergona Opava uspěla v letošním ročníku soutěže čtenářů o nejlepší podnikatel­ský příběh,“vzkázal letošním vítězkám šéfredakto­r MF DNES Jaroslav Plesl.

Do podnikání v protetice skočila Monika Drobná rovnýma nohama stejně jako před lety její otec. Ten dnes rodinnou firmu koupil na začátku devadesátý­ch let v rámci malé privatizac­e.

„Předtím jsme se v této branži vůbec nepohybova­li. Ale manžel měl s kamarády takovou skupinu, jezdili spolu na hory, sportovali a podobně a jeden z nich mu navrhl, aby spolu šli do malé privatizac­e a koupili naši současnou firmu,“vzpomíná na začátky Eva Bokišová.

Ona sama se přidala až po několika letech, když se v Ergoně ujala pozice účetní. To už kamarád z firmy odešel a manželé zbyli na provoz sami. „Manžel je takový věčný student, pořád se někde něco učí. Tak si ke svému původnímu oboru přidal protetiku, aby se mohl práci věnovat naplno. Před pár lety se ale z vedení firmy stáhl a předal ho dceři. V republice totiž chybějí protetici, výrobci protéz, a on se rozhodl, že s tím něco udělá, že je začne učit,“uvádí Bokišová.

„Teď vyučuje na střední škole v Hranicích na Moravě, do toho jezdí po klientech, protože tahle práce se jinak než osobním kontaktem dělat nedá, má toho pořád moc,“dodává matka majitelky firmy.

Protetika prochází velkými změnami. Od nových materiálů a nových postupů výroby, třeba s využitím 3D tisku, až po řešení následků války na Ukrajině. I ty se totiž projevují až v České republice.

„Dostali jsme třeba nabídku na výrobu 40 tisíc protéz. Ta válka je těžká a obětí je mnoho. Ale takové protézy se nedají vyrábět jen tak na sklad, je potřeba být v kontaktu s každým konkrétním klientem, takže stále zvažujeme, jak na to. Ale o expanzi tímto směrem uvažuji,“dokončila Monika Drobná.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Cena čtenářů Monice Drobné a Evě Bokišové předal cenu místopředs­eda představen­stva společnost­i MAFRA Michal Hanák.
Foto: Petr Topič, MAFRA Cena čtenářů Monice Drobné a Evě Bokišové předal cenu místopředs­eda představen­stva společnost­i MAFRA Michal Hanák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia