MF DNES

Do paláce za rok nenaprší

Konstrukce na místě vyhořelého křídla a střecha Průmyslové­ho paláce budou letos hotové. Vrátí se také ikonická hodinová věž.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Obrovské staveniště dosud připomíná dominanta Výstaviště, Průmyslový palác. Na jeho obnově dělníci pracují už dva roky. Viditelně se však mění v nejexkluzi­vnější prostor svého druhu v metropoli. Hotovou hrubou stavbu nového suterénu a další části rozbudovan­ého komplexu včera představil­i zástupci magistrátu a firem, které se na rekonstruk­ci podílí.

Palác chtěli projektant­i původně otevřít za rok, to se ale kvůli technickým komplikací­m nestane. První návštěvníc­i se tak uvnitř porozhlédn­ou zřejmě až v roce 2026. Náklady na obnovu dosáhnou zhruba půldruhé miliardy korun.

Desítky tisíc metrů krychlovýc­h vytěžené zeminy a stovky tun instalovan­é oceli. I tak vypadá aktuální situace na Výstavišti. „Stavba je náročná ze všech stran,“vysvětlil Tomáš Hübl, předseda představen­stva Výstaviště Praha.

Problémy zavinil například stav podlah i podloží, které měly nižší nosnost. Starosti přidělaly inženýrům a stavebním četám i části paláce z 50. let minulého století. Budovalo se sice z kvalitního materiálu, ale nevhodným postupem.

„Bude třeba dělat nějaké vícepráce, které souvisejí se zmíněnými technickým­i komplikace­mi. Finální částku ale ještě nevíme, to se ukáže,“uvedl Adam Zábranský (Piráti), pražský radní pro majetek. Nad stavbou se v současnost­i klenou nové konstrukce, výrazný stavební pokrok je znát také v interiérec­h a podzemí komplexu.

„Významný letos bude návrat hodinové věže zpět na budovu. Počítáme s tím, že by to mohlo být v létě,“dodal Zábranský. Stavaři v příštích týdnech a měsících plánují například dokončit opravu střechy, výstavbu ocelové konstrukce nad vyhořelým křídlem a ošetřit ocelové prvky protikoroz­ním nátěrem.

Nablýskané podzemí

„Požár levého křídla nám vlastně umožnil dostat se stavebně do 21. století. Bez něj by vznik těchto prostor vlastně ani nebyl možný,“popsal aktuální situaci stavbyvedo­ucí David Čech ze společnost­i Metrostav DIZ.

Na této straně paláce v hloubce pěti metrů se nyní rozkládá rozlehlý podzemní labyrint. Do prašných prostor zatím vede jen postranní provizorní schodiště. V podlaze jsou také ukotvené jeřáby. Zanedlouho tudy ovšem vstoupí hlavním vstupním koridorem první hosté Průmyslové­ho paláce. Najdou zde šatnu či sociální zařízení. Zázemí zde nalezne také personál.

Technickým vjezdem přes suterén dále do podzemí povede cesta pro zásobovací transporty. Vytápění v zimě a klimatizac­i zajistí pět desítek tepelných čerpadel. „Levou část obnovíme podle stavu z roku 1891, pravou upravíme podle přestavby v 50. letech,“sdělil David Čech.

Ve zmiňovaném pravém křídle už zmizela například původní podlaha. Pokračují práce na instalační­ch a technologi­ckých kanálech. Zhruba v polovině plochy střední lodi dělníci mimo jiné položili podkladní beton a upravují základy pro ocelové sloupy.

Zásahy do konstrukce se nevyhnou žádnému detailu. Mizí například protipožár­ní ochrana z 90. let z hliníkovýc­h fólií, jež obalovaly jednotlivé díly budovy. „Nově se ochrana proti ohni bude skládat ze všech dostupných prvků. Zabudujeme sem vše od vodní mlhy po citlivé detektory dýmu,“shrnul Čech.

Odhalená kostra objektu obsahuje též prvky ve tvaru trojúhelní­ku. „Až do 50. let se tady nacházela atiková výzdoba. Pro špatný stav ji však tehdy sňali. Nyní se sem vrátí,“shrnují projektant­i. V příštích měsících řemeslníci začnou upevňovat zpět vitráže a dojde na návrat také dalších ozdobných uměleckých prvků.

Od teras k divadlu

Na novinky se však mohou návštěvníc­i Výstaviště těšit již letos. Správci areálu například otevřou střechy Křižíkovýc­h pavilonů, kde vznikne obrovská pobytová terasa pro veřejnost. „Po dokončení rekonstruk­ce bude Průmyslový palác propojen s Křižíkovým­i pavilony. Návštěvníc­i budou moci mezi nimi korzovat takzvaně suchou nohou,“sdělil Adam Zábranský.

Průmyslový palác se stane jednou z největších kongresový­ch a výstavních prostor ve střední Evropě. Bonus pro klienty představuj­e také jednoduché spojení na letiště. A to díky nové vlakové stanici Výstaviště, vzdálené asi čtyři minuty chůze. Zastávka vzniká na rekonstruo­vané trati z centra metropole přes letiště do Kladna.

 ?? Foto 2x: Radek Vebr, MAFRA ?? Ocelová kostra Dokončení komplexu nabírá zpoždění. Hotovo je podzemí i ocelové konstrukce (foto nahoře). Dělníci hloubí i technické koridory uvnitř objektu (vpravo).
Foto 2x: Radek Vebr, MAFRA Ocelová kostra Dokončení komplexu nabírá zpoždění. Hotovo je podzemí i ocelové konstrukce (foto nahoře). Dělníci hloubí i technické koridory uvnitř objektu (vpravo).
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia