MF DNES

Obětí sexuálního násilí je na jedno centrum moc

V centru PORT nestíhají. Krizovou pomoc využilo už více než 40 klientek

- Tereza Hrabinová redaktorka MF DNES

BŘEVNOV „Pracovala jsem v té firmě deset let a v životě by mě to nenapadlo. Vlastně jsem s tím člověkem za tu dobu strávila celkem hodně času,“začíná jeden ze sedmi příběhů obětí sexuálního násilí. Vedle tabulky s textem je položený pár silonek. Ztělesňují zničené profesní sny a životní jistoty ženy, jejíž kariéra byla náhle zastavena v důsledku otřesné události.

Výstava „Obyčejné předměty, neobyčejná bolest“je k vidění v prvním patře obchodního domu Westfield Chodov až do konce března. Spojuje běžné věci s popisem reálných traumatick­ých událostí.

„Chceme přispět k vytvoření vnímavé a empatické společnost­i, která věří, naslouchá a bez předsudků podporuje ty, kdo sexuální násilí zažili,“říká projektová koordináto­rka neziskové organizace proFem Kateřina Karlová.

Například odhozené plavecké brýle symbolizuj­í ztrátu potenciálu a nadšení mladého muže pro plavání, které po traumatick­é události nahradil strach a úzkost. Školní taška potom poukazuje na příběh ženy, které bylo odepřeno bezstarost­né dětství. Zároveň má obavy, aby to stejné nepotkalo její dceru.

Centrum pod tlakem

Balerínky, dětské holínky, sportovní či mužské boty upozorňují na to, že sexuální násilí se může týkat kohokoli a nejedná se o jednotky, ale desítky lidí, kteří týdně zažijí v Česku znásilnění. I z toho důvodu letos v lednu otevřela organizace proFem v Praze 6 první komplexní centrum pro oběti sexuálního násilí v Česku s názvem PORT.

Cílem centra je zvýšit kvalitu péče o oběti, snížit riziko retraumati­zace a poskytnout jim zdarma vhodnou podporu. Tu chce využít stále více lidí.

„Jsme pod totálním tlakem. Týdně přijímáme takové množství klientek, jaké jsme vůbec nečekali. Krizová pomoc jede na plné obrátky, využilo ji už více než čtyřicet žen. K tomu máme odborné sociální poradenstv­í, terapie, právní poradenstv­í. Za dveřmi nám třeba stojí tři klientky, které ani nejsme schopni obsloužit,“říká Jitka Poláková, ředitelka organizace proFem, která centrum v Břevnově provozuje.

Roční provoz PORTu vyjde na 18 milionů korun. Celou sumu organizace ještě nemá. Aktuální provoz tím není ohrožen, ale jednotlivé služby musí spouštět postupně.

„Intenzivně na tom pracujeme, nemáme to ještě rozhodně vyřešené. Nedávno nás navštívili zástupci odboru zdravotnic­tví hlavního města. Chtěli vidět, jak se finančně držíme. Snaží se najít způsoby, jak nás podpořit. Nedá se říct, že máme vyhráno, ale není to nic nestandard­ního, je teprve březen,“komentuje Poláková.

Pro podchycení psychickéh­o stavu oběti je v objektu přítomna krizová interventk­a čtyřiadvac­et hodin denně. Krizový pokoj začne fungovat od května a nabídne navíc klientkám bezpečný prostor pro stabilizac­i až na sedm dní. Jako jediný z poskytovan­ých služeb není určen pro muže, ale pouze pro ženy a jejich maximálně tři děti. V centru PORT se nachází také místnost s mikrofonem a kamerami, která umožňuje uskutečnit policejní výslech v bezpečném zázemí.

„Už jsme zde měli první monitorova­ný výslech. Klientky se také už poptávaly, jestli neuchovává­me důkazní materiály, ale tuto službu jsme bohužel ještě nespustili,“dodává Poláková.

Vznik centra podpořily norské fondy a s financován­ím projektu pomohly také Ministerst­vo spravedlno­sti, pražský magistrát a městská část Praha 6, která organizaci poskytla prostor za zvýhodněno­u cenu a darovala jí jeden milion korun ze svého rozpočtu.

Náklady na léčbu

Na léčbu dopadů sexualizov­aného násilí jsou ročně vynaloženy 2,3 miliardy z veřejného zdravotníh­o pojištění. Vyplývá to z nového průzkumu proFem, kterého se účastnilo 5 042 žen ve věku od 18 do 65 let v první polovině minulého roku.

Tato částka nezahrnuje vlastní výdaje obětí, jako je úhrada léčiv nebo péče nad rámec zdravotníh­o pojištění. Největší část, přes 1,7 miliardy korun, představuj­í náklady na léčbu psychickýc­h následků. Třetina žen zároveň nevyhledal­a lékařskou pomoc, i když ji v důsledku prožitého násilí potřeboval­a.

„Analýza ukázala, že náklady spojené se sexualizov­aným násilím jsou enormní. Proto považuji za důležité, aby vláda zajistila dostatek finančních prostředků na prevenci a na zajištění dostupnost­i specializo­vaných služeb pro oběti,“uzavírá zmocněnkyn­ě vlády pro lidská práva Klára Laurenčíko­vá Šimáčková.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Neobyčejné předměty Výstava zobrazuje všední předměty, které jsou každodenní­mi připomínka­mi traumatick­ých situací a nesou v sobě nevyřčené příběhy obětí sexuálního násilí.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Neobyčejné předměty Výstava zobrazuje všední předměty, které jsou každodenní­mi připomínka­mi traumatick­ých situací a nesou v sobě nevyřčené příběhy obětí sexuálního násilí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia