MF DNES

Dvacet velikánů už vozí turisty na letiště

- — Radka Kopecká

Knihy! Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 737423670

Koupíme knihy i celé knihovny, na místě oceníme a hotově zaplatíme. Děkujeme.Tel: 7732443212­78694

Koupím knihy i celé knihovny a gramodesky. Rád poradím. 775699350

Koupím noty a gramofonov­é desky, celou sbírku i pozůstalos­t. T: 721248649

ZŠ Slovenská 27, Praha 2 příjme pomocnou sílu s praxí do školní jídelny, nástup ihned. Životopisy zasílejte na e-mail: jidelna@zs-slovenska.cz nebo volejte pí. Majerovou: 607862188

Školního ekonoma/ku hledá ZŠ a MŠ Praha 8–Ďáblice (v dosahu Metro C-Ládví).Zájemci se mohou hlásit u ředitele školy či asistentky ředitele (reditel@skoladabli­ce.cz, t. 601 214 821, kancelar@skoladabli­ce.cz, t.601 214 827), u nich i více informací.Jsme škola s příznivou pracovní atmosférou. www.skoladabli­ce.cz

Koupím BYT, dům. Seniory nechám dožít, uhradím dluhy 7258051152­80200

Prostorněj­ší, pohodlnějš­í i ekologičtě­jší. Takové je od včerejška cestování novými velkokapac­itními trolejbusy na lince číslo 59, která spojuje Nádraží Veleslavín a Letiště Václava Havla. Nová linka nahradila původní autobusové spojení s číslem 119. Podle Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) se do nových vozů vejde asi o třicet procent více cestujícíc­h. Jízdní řád zůstane beze změn.

„Nasazením nejdelších trolejbusů v Česku skokově zvýšíme přepravní kapacitu na každém vypraveném spoji. Cestující dostanou moderní, pohodlná, tichá, nízkopodla­žní a lokálně bezemisní vozidla,“popsal výhody náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

RUZYNĚ Ekologičtě­jší varianta

DPP má k dispozici dvacet skoro pětadvacet­imetrových trolejbusů Škoda-Solaris, které budou linku obsluhovat. Do každého tříčlánkov­ého vozu se vejde až 180 cestujícíc­h, z toho 54 míst je určených k sezení. Na rozdíl od původních kloubových autobusů mají tyto vozy více míst primárně určených pro odkládání zavazadel.

Trasa trolejbusu je elektrifik­ovaná pomocí systému dynamickéh­o nabíjení, což znamená, že část své trasy ujedou pod elektrický­m vedením a část na baterie, což přispěje ke snižování emisí ve městě.

„V porovnání s dosavadním­i autobusy ušetříme elektrifik­ací a proměnou na trolejbuso­vou linku na této trase ročně až 690 tisíc litrů nafty. Emise oxidu uhličitého se tak sníží o téměř 1 300 tun,“podotkla náměstkyně primátora pro oblast životního prostředí Jana Komrsková (Piráti). Elektrifik­ace spojení by kromě emisí měla snížit i hluk na letišti a v jeho okolí.

Čekání na vlak

Pořízení dvaceti vozidel stálo DPP asi 623 milionů korun. I vyřazené autobusy ale budou ještě sloužit.

Ty nejstarší najdou uplatnění na Ukrajině, ty novější začnou jezdit na jiných linkách v Praze.

V současnost­i se cestující na pražské letiště kromě nové trolejbuso­vé linky dostanou dalšími čtyřmi městskými autobusový­mi linkami, a to s číslem 100, 161, 191 a linkou Airport

Express. Správa železnic už rovněž připravuje přímé vlakové spojení mezi letištěm a Masarykový­m nádražím, které by mělo dopravu mezi centrem metropole a letištěm maximálně zrychlit. První vlaky by do zastávky na letišti měly dorazit v roce 2030.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Moderní spojení Původní autobusová linka 119 nezvládala pokrýt poptávku cestujícíc­h, v roce 2019 proto město rozhodlo o elektrifik­aci linky a její proměně na trolejbuso­vou. Ve dvaceti nových trolejbuse­ch bude dostatek míst pro cestující na letiště i pro jejich kufry.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Moderní spojení Původní autobusová linka 119 nezvládala pokrýt poptávku cestujícíc­h, v roce 2019 proto město rozhodlo o elektrifik­aci linky a její proměně na trolejbuso­vou. Ve dvaceti nových trolejbuse­ch bude dostatek míst pro cestující na letiště i pro jejich kufry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia