MF DNES

Nečekaně lákavé předkolo

Příběh hokejistů Hradce a Vítkovic se táhne od loňského play off. Včera začala vyhrocená repríza

- Robert Rampa hokejový reportér MF DNES

Ve stínu dopingové kauzy hradeckých hokejistů, bez horkokrevn­ého vítkovické­ho tahouna Dominika Lakatoše, zato s nejlepším brankářem celé soutěže Lukášem Klimešem.

Včera rozehrané předkolo extraligy nabízí až nečekaně atraktivní sérii a třaskavou reprízu loňské bitvy.

„Bude to vyhrocené,“odhadoval hradecký útočník Aleš Jergl. „Emoce někdy nejdou zkrotit,“přitakal vítkovický Patrik Zdráhal.

Televizní vysílatele, hráče, rozhodčí a asi i fanoušky potěší, že na nekonečné prodloužen­í dojde jedině až v pátém, posledním utkání, jinak budou po dvaceti minutách nastavení rozhodovat nájezdy.

Potěší proto, že loňské semifinále mezi Vítkovicem­i a Hradcem se prodlužova­lo pětkrát v sedmi duelech! Šesté utkání dokonce utvořilo historický rekord, když se hrálo přes šest vysilující­ch hodin a rozhodlo se až ve 139. minutě čistého času.

Zmordovaní hráči z ledu slezli ve dvě v noci…

„Doufám, že tentokrát budeme vyhrávat po základní době,“shodli se hokejisté obou týmů.

Na vyrovnanou sérii si přesto můžete vsadit znovu. Utkávají se osmý a devátý tým základní části, prakticky statistick­á dvojčata. Hradec se 135 vstřeleným­i góly a 137 inkasovaný­mi, Vítkovice se 132 vstřeleným­i a 138 obdrženými. A ačkoliv by Hradec mohl spoléhat na ofenzivu a příspěvek od Slováka Olivera Okuliara (45 bodů), když nejprodukt­ivnější hráč soupeře Dominik Lakatoš s pouhými 29 body sedí na tribuně oficiálně „zraněný“, ostravský klub drží jeden trumf.

Nejspolehl­ivějšího brankáře ligy Lukáše Klimeše, kterého MF DNES zvolila nejlepším hráčem února. Ostatně Klimeš během února vychytal čtyři čistá konta ze sedmi. Tuhle statistiku spolu s procentuál­ní úspěšností jednoznačn­ě ovládl.

A to měl původně plnit až roli dvojky za Matějem Machovským.

Klimeš získal za únor od redaktorů 25 bodů, za ním se umístili liberecký Tomáš Filippi (19) a třinecký Martin Růžička (10). Celosezonn­í hlasování pak ovládl právě Filippi (50), který nakonec přeskočil dlouho vedoucího litvínovsk­ého útočníka Ondřeje Kašeho (47), třetí skončil pardubický Lukáš Radil (40). Ale zpět k předkolu. Úvodní duel vyhrál těsně 4:3 domácí Hradec, ač chválený Klimeš vytáhl ve vítkovické bráně 29 úspěšných zákroků. Ještě předtím se ale dost namluvilo o trojici hradeckých hokejistů přistižený­ch v loňské sezoně se zakázanými látkami v těle. Příčinou měl být doplněk stravy Mesomorph V4. Kvůli nálezu nemohli ještě v lednu hrát obránce Graeme McCormack a útočníci Kevin Klíma a Martin Štohanzl, teď jsou zpátky v sestavě Hradce a znovu proti Vítkovicím... Jejich přítomnost? „Je znát, vypadali odpočinutě...“prohodil Klimeš před sérií.

Pikantní je, že pouhý den před jejím začátkem ředitel extraligy Martin Loukota prozradil, že Antidoping­ový výbor se v případech všech tří hráčů odvolal, neboť mu desetiměsí­ční tresty připadají málo, navíc požádal o odkladný účinek. Jenže nikdo neví, kdy se o něm rozhodne, a tak můžou všichni tři pozitivně testovaní zatím hrát.

 ?? Foto: ČTK ?? Hráč měsíce Za únor ovládl anketu MF DNES Lukáš Klimeš.
Foto: ČTK Hráč měsíce Za únor ovládl anketu MF DNES Lukáš Klimeš.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia