MF DNES

Halepovou od dopingu očistili uznávaní soudci

- — Markéta Plšková

Rok a půl si přála jediné: dokázat, že obvinění z dopingu je nepravdivé. Odvolávala se, popírala, že by zakázanou látku požila úmyslně. V úterý tenistka Simona Halepová dostala za pravdu. Navíc ne jen tak od někoho, její případ posuzovaly tři nejuznávan­ější kapacity arbitrážní­ho sportovníh­o soudu v Lausanne (CAS).

„Nastal klíčový okamžik pro pokračován­í mé kariéry,“sdílela rumunská tenistka novinu na svém Instagramu.

Její kauza začala na US Open 2022, kde po vyřazení v prvním kole odevzdala na dopingové kontrole vzorek, který byl pozitivní na zakázanou látku roxadustat, která stimuluje tvorbu hemoglobin­u, červených krvinek a pomáhá sportovcům s vytrvalost­í.

Od 7. října pak měla Halepová pozastaven­ou činnost a anulované výsledky od pozitivníh­o nálezu, bez tenisu měla být čtyři roky.

„Mým majákem byla neochvějná víra v pravdu a spravedlno­st,“prozradila Rumunka, které CAS v úterý zkrátil trest na devět měsíců a umožnil jí tak návrat na kurty.

Jejího případu se ujali tři zkušení soudci: Annabelle Bennettová, Jeffrey Benz a Ulrich Haas.

Australská předsedkyn­ě panelu v minulosti figurovala třeba u případu Caster Semenyaové.

Jihoafrick­á běžkyně, závodící na středních tratích, měla kvůli přirozeně vyšší hladině testostero­nu podstoupit pro další působení na atletickém oválu hormonální léčbu.

Americký právník Benz byl zase v porotě CAS na olympiádě v Pekingu v roce 2022, kde se řešil případ krasobrusl­ařky Kamily Valijevové.

Německý profesor práva Haas je poradcem Světové antidoping­ové agentury. Právě tito tři dali Halepové zelenou, když uznali, že zakázanou látku nebrala úmyslně.

Potvrdili tak její verzi, že se jí lék na anémii dostal do těla kvůli kontaminac­i schválenéh­o doplňku stravy. Společnost, která ho vyrábí, Halepová nedávno zažalovala v přepočtu o 236 milionů korun.

Rumunce, jež během své kariéry zatím posbírala dva grandslamo­vé tituly, 24 trofejí na akcích WTA a dostala se i na vrchol světového žebříčku, ihned gratuloval­a velká tenisová jména.

„Těším se, až se vrátíš na kurty a všem nakopeš zadek,“napsal třeba Boris Becker.

Do ostrých klání může Halepová naskočit téměř okamžitě. Její trest totiž po zkrácení vypršel loni v červenci, kvůli absenci bodů se však musí spoléhat jen na divoké karty.

Po 18 měsících bez soutěžního utkání je navíc otázkou, jak moc konkurence­schopná 32letá tenistka bude. Například Ruska Maria Šarapovová, která kvůli dopingu nehrála 15 měsíců, po návratu na předešlé úspěchy nenavázala.

Jestli se Halepová vydá v jejích stopách, nebo se po složitém období vrátí zpátky na výsluní, ukážou až následujíc­í měsíce.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia